Jahorina iz ugla jednog tate

Jahorina iz ugla jednog tate

Iako sam na Divčibarima naučio da skijam, na Jahorini, “olimpijskoj lepotici” kako je nazivaju napravio sam prve prave skijaške korake a tamo sam naučio i da vozim snowboard. 

Jahorina nije planina za početnike, Jahorina nije planina za šetnje, Jahorina je planina za ozbiljno skijanje/bordanje

Jahorina iz ugla jednog tate

Skijam na Jahorini prethodnih 15-ak godina, znači od kako sam bio dete do danas (28 godina) kada imam dvoje dece. Sve ove godine sam pratio ubrzani razvoj ove planine. Od starih hotela iz doba komunizma i Olimpijade 1984. do hotela opremljenih najsavremenijim sadržajima i staza kojima i najveći skijaški centri mogu nekada da pozavide.

Pošto sam Jahorinu do sada posećivao mnogo puta tekst će biti baziran na mojim iskustvima iz više poseta ali ću imati u vidu najsvežije informacije. Da krenemo od početka. 

Put do jahorine

U zavisnosti iz kog dela Srbije idete put će Vas navoditi preko Loznice ili preko Višegrada na Sokolac pa do Jahorine. Put nije idealan ali Vas vodi preko prekrasnih predela Romanije. Ako želite usput da nešto prezalogajite mi od srca preporučujemo restoran “Kum” na Sokolcu. Budite oprezni u toku vožnje jer radarskih kontrola ima zaista često u Bosni. 

Do planinskog centra putevi su obično dobro očišćeni ali svakako ponesite lance jer u zavisnosti gde Vam bude smeštaj moguće da neke manje ulice neće biti dobro očišćene.

Jahorina iy ugla jednog tate put

Smeštaj

Smeštaja zaista ima dosta, od privatnih vikendica do velikih hotela (Lavina, Vučko, Bistrica, itd..)

Konkretno mi smo par godina bili smešteni u hotelu Bistrica, hotel je dosta star i potrebna mu je renoviranje ali ako ste skijaši sobe Vam i nisu toliko bitne jer ste od 9-16h na stazi. 

U sklopu hotela ima bazen, teretana i manji deo za razonodu. Ishrana je na bazi švedskog stola i hrana je stvarno dobra što je za skijaše koji se troše dosta tokom dana izuzetno bitno.

Poslednji put smo bili smešten u planinskoj kući Baccara i sve je bilo izvrsno. Prostrana kuća, na 300m od ski staze Poljice sa čak 3 spavaće sobe i 8 mesta za spavanje a u dnevnoj sobi kamin koji pravi sjajnu atmosferu kada posle napornog skijaškog dana sa klincima igrate karte ili ne ljuti se čoveče.

Planina

Kao što sam malo pre i naveo, Jahorina nije slična planinskim centrima u Srbiji (Kopaonik, Zlatibor) gde postoji klasičan centar gde možete da provodete dane ukoliko niste skijaš. Na Jahorini je sve okrenuto ka skijanju, restorani i kafići su mahom na sredini staze ili u samom podnožju. Komercijalnog sadržaja u vidu avantura parkova, delova za shopping ili slično nema. Tako da ne očekujte mnogo ukoliko na Jahorinu niste došli zbog skijanja.

Jahorina iz ugla jednog tate staza

Staze

E sada onaj glavni deo. Jahorina ima preko 40km staza, od plavih do crne (Olimpijski spust). Najpopularnija staza je Poljice i ona je plava staza gde se organizuje i noćno skijanje. Skoro 20km staza je pokriveno savremenim sistemom za osnežavanje tako da je skijanje moguće i ukoliko nema dovoljno snega. Uz naravno povoljne vremenske uslove za rad sistema za veštačko osnežavanje (vlažnost vazduha, atmossferski prtitsak, itd). 

Žičara ima više nego dovoljno:

  • 3 šestoseda (od toga jedan sa haubom)
  • 1 potpuno nova zatvorena gondola koja može da primi do 10 skijaša
  • 2 dečija lifta

Tako da gužvi neće biti mnogo pogotovo ako niste u vreme najveće sezone.

Jahorina iz ugla jednog tate Poljice žičara

Jahorina iz ugla jednog tate sa decom

Ukoliko su Vam deca početnici bilo bi bolje da prvih par godina izbegnete Jahorinu dok ne steknete rutinu. Postoji nekoliko manjih liftova koji su namenjeni deci i početnicima i gde gužve nisu velike. Za početak ne bi bilo loše uzeti par časova sa instruktorom kako bi se naučile osnove. 

Van skijanja nećete pronaći mnogo sadržaja za decu, ako ste u većim hotelima verovatno ćete imati igraonicu za decu ili zatvoren bazen. Ako ste u privantom smeštaju ponesite dosta društvenih igara uz koje se možete zabavljati u večernjim časovima. 

Jahorina je velika tako da bi bilo dobro da gledate da smeštaj bude bliže stazama koje ćete koristiti. 

Jahorina iz ugla jednog tate odmor sa decom

Da sumiram, ako ste Vi i vaša deca u potpunosti savladali staze u nižim zimskim centrima (Divčibare, Zlatibor..) i sa sigurnošću možete da skijate i na Kopaoniku onda je možda vreme za veće izazove i posetu Jahorini.

Jahorina leti

Istina, na Jahorini van zimske sezone sam bio samo jednom i to poslovno u Junu mesecu. Bilo mi je baš čudno da vidim staze bez snega i skijaša. Vidim da dosta hotela radi na produžavanju sezone pa imaju kvadove (četvorotočkaše) za vozanje po planini ili ponudu za ljubitelje prirode sa šetnjama obleženim stazama. Dok se još malo ne pojača letnja ponuda mislim da imate mnogo više sadržaja na drugim planinama.

Jahorina leti

Okolina Jahorine

Na samo 20 min od Jahorine se nalazi glavn grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. A u Sarajevu, nema čega nema. Najbolji ćevapi, burek i sirnica. Neodoljivi kolači. Baščaršija gde može da se pazari skoro sve (od starih predmeta iz doba Turaka do savremenih uređaja).

U okolini Sarajeva ima mnogo interesantnih mesta za izlet. Žičara koja vodi do Trebevića, brda iznad Sarajeva gde se nalazi i ona čuvena Bob staza iz 1984 kojom sada možete slobodno prošetati. Cena povratne karte za žičaru je 10e. Na samo nekih 20-ak metara od ulaska na žičaru nalazi se interesantan muzej koji svedoči o stanju u Sarajevu tokom rata 90-ih. 

Vrelo reke Bosne je svojevrsan park prirode na samo 10-ak km od Sarajeva u kom možete uživati sa najmlađima, videti labudove, patke, konjiće i provozati se fijakerom. Cena ulaza u park je par evra a u sklopu parka se nalazi i restoran. Negde na polovini puta do vrela sa desne strane nalazi se jedno skretanje koje vodi do starog rimskog mosta na reci Ilidži koje je jako interesantno.

 Sve u svemu Sarajevo mora biti na Vašoj mapi posete ukoliko ste na Jahorini, barem za jednodnevni izlet.

I za kraj sam Vam izvukao okvirne cene najbitnijih stavki na Jahorini:

  • Iznajmljivanje borda/skija: 10-15e/dan
  • Ski pas deca: 18-23e/dan u zavisnosti od sezone
  • Ski pas odrasli: 23-28e/dan u zavisnosti od sezone
  • Čas sa instruktorom: 20-25e/individualni
  • Parking: 8e/dan
  • Smeštaj u privatnim vikendicama: 50-100e za celu vikendicu
  • Smeštaj u hotelima: 40-70e po osobi PP

Jahorina je do pre par godina bila izuzetno povoljna za skijaše, međutim ubrzani razvoj planine (nove žičare, bolje održavanje staza, veštačko osnežavanje) su uticale i da cena poraste tako da je Jahorina sada skoro pa u rangu sa Kopanikom po cenama. Nadam se da sam uspeo malo da Vam približim ovu olimpijsku lepoticu na kojoj možete uživati sami ili sa porodicom.

Jahorina iz ugla jednog tate Filipa

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!