Jedno popodne na Fruškoj gori – ostrvskoj planini

Jedno popodne na Fruškoj gori – ostrvskoj planini

Ok, možda nije baš za jedno popodne, možda može biti I za više dana u zavisnosti od godišnjeg doba, tempa, obaveza.. ali mi smo pokušali što više stvari obići u jednom danu i uspeli smo 🙂

Fruška Gora je toliko lepa I razlilitog sadržaja nam nudi da smo bili u nedoumici šta izabrati I obići.

Najviši vrh se zove Crveni Čot 539m i inače Fruška Gora je po vrsti ostrvska planina. Zbog tog različitog sadržaja koji nudi mi smo ukomponovali turu “od svega po nešto”. 😊

Izlet Fruška Gora

Za početak prvo stajalište je bilo nedaleko od NS a vi možete i u povratku da obiđete ukoliko niste baš odmah za stajanje.

Popovica je verovatno najpoznatije novosadsko izletište ali I pored toga pruža dosta sadržaja. Od mesta za piknik, do pešačkih staza, boravka na jezeru, kampovanja kod doma planirana itd… Nedaleko od izletišta primetićete drveni putokaz za Popovičko jezero koji vodi kroz šumu I svega par minuta hoda je udaljeno. Jezero je izuzetno zelene boje, bogato je ribom (šaranom) ali pecanje na njemu je strogo zabranjeno jer je zaštićeno mreštilište.

Vratili smo se na početak odakle smo krenuli I uputili smo se ka vidikovcu Orlovo bojište, prolazi se pored vikendica, pa smo zatim pratili znakove za Orlovo Bojište. Dosta pešaka smo videli tako da nemojte da brinete da ćete se izgubiti jer je Popovica omiljeno mesto planinara. Sa vidikovca Orlovog bojišta možete videti Iriški venac, a samo mesto je inače nekadašnji kamenolom. Vidikovac je ograđen i klupice za odmaranje su postavljene pa možete napraviti mali predah.

Inače da napomenemo sva mesta smo obilazili sa decom što možete videti iz slika, ali jedino ovo mesto nam nije bilo zgodno za obilazak je smo non stop se smenjivali i nosili dečaka koji se žalio na umor. Tako da deca 3+ pešice mogu sama a za mlađe budite spremni za nošenje. 🙂

Dalje uputili smo se do sela Jazak koje je manifestacijom „Susreti sela Srbije“ proglašeno za najlepše selo do 1.000 stanovnika. Otišli smo u obilazak Manastira Jazak koji je kao I većina manastira na Fruškoj Gori renoviran jer su spaljeni u II svetskom ratu. Ovaj manastir je ženski manastir. U blizini njega na oko kilometar odatle nalazio se stari manastir Jazak koji je 1775, godine ukinut.

U neposrednoj blizini manastira sa desne strane kada se krene kolima nazad prolazi se pored izvorišta Jazak, uglavnom uvek ima automobila pa po tome možete prepoznati. Inače to je privatni posed ali domaćini su veoma srdačni I ljubazni I svi su dobrodošli da se osveže. Tu smo čak sreli ljude koji žive sat ipo vožnje kolima do izvorišta. Uvek jednom mesečno dolaze na njega I toče vodu za kućnu upotrebu I vlasnicima ostavljaju skromni “prilog”. Takođe Jazak je poznat po fabrici vode “Jazak”. Tu možete kupiti i domaće proizvode, med, sokove, rakiju i slično.

Iz Jazaka smo se uputili do manastira Mala Remeta, koji se nalazi I u istoimenom selu od 100 stanovnika. Po predanju manastir je osnovao Kralj Dragutin Nemanjić I manastir je više puta obnavljan. Odmah do manastira nalazi se restoran gde možete svratiti i popiti kafu i napraviti pauzu.

Na kilometar odatle nalazi se još jedan od 17 manastira na Fruškoj Gori a to je Bešenovo, on je takođe prema predanju zadužbina Kralja Dragutina. Do 2013. Godine ovo mesto je bilo samo lokalitet jer je manastir pretrpeo najveću stetu od svih fruškogorskih manastira u II svetskom ratu. Ali ipak 2013.godine manastir je započeo obnovu, položio temelj I radovi su I dalje u toku.

Mi smo bili u poseti u martu, I tada smo videli monahe koji su pekli rakiju od voća koje je prezimelo u podrumu pa da se iskoristi. 🙂 Pričao nam je malo o njihovom životu o radovima oko manastira a takođe nam je dao više informacija o Bešenovačkom jezeru jer smo mi imali dosta pitanja.

Pošto smo pratili google mape I nismo bili sigurni gde treba da dođemo I kako to mesto treba da izgleda, jer put nam je izgledao kao da idemo na gradilište čak je I pisalo da je privatni posed. Takođe nismo znali gde treba da se parkiramo I priđemo jezeru do plaže pa se nismo puno ni zadržavali na njemu, plašili smo se da ne remetimo nečiji mir. Nikoga sem jednog kamiona nismo sreli tako da nismo mogli ni da pitamo nešto više dok nismo došli u manastir.

Bešenovačko jezero, kupanje sa decom

Tada nam je monah ispričao je da jezero počelo da se puni 80tih godina kada je verovatno presečen glavni izvor (jer su ostali lokalni izvori presušili) iskopavanjem kamena za cement. Zvuči neverovatno da onakvo jezero nastalo u cementari jer je boja prelepe tirkizne boje, i deluje izuzetno čisto. Čak nam je rekao da je jako lekovito zbog minerala u sebi koje sadrži. Takođe smo saznali da je jezero mnogo popularno u letnjim mesecima za kupanje I da su kolone parkiranih automobila kilometarske.

Poslednje mesto je i prvo mesta kada se krene iz Novog Sada ali smo ga ostavili za kraj da u povratku svratimo. Pretpostavljamo da je dosta Vas prolazilo tuda a da nikada niste ni stali da pogledate šta to možete videti sa Zmajevca vidikovca.. To je jedan od najleših novosadskih vidikovaca sa pogledom na Srem, na staru vrdničku kulu, zip line i prelepo zvezdano nebo noću.. Postoje klupice gde možete sesti da odmorite i piknikujete.

Ukoliko smo nešto stvarno interesantno propustili pišite nam kako bismo u nekoj sledećoj poseti proširili ovaj tekst. 🙂

Za još predloga kuda od Novog Sada http://www.odmorsadecom.com/na-pola-sata-od-novog-sada/

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!