Posetili smo Solaris resort, Grabak i Goč

Topli april nas je naveo put Vrnjačke banje gde smo posetili Solaris resort, a kada smo već tu otišli smo do vinarije Grabak i uživali na planini Goč.

Solaris resort

Da krenemo…kako doći do Solaris resort-a?

Mi smo iz Beograd krenuli oko 20h i stigli smo na odredište oko 22:30 bez pauza u toku vožnje. Od Beograda smo vozili autoputem sve do Batočine gde smo se isključili za Kragujevac. Iz Kragujevca smo pratili putokaza za Kraljevo a iz Kraljeva so se posle nekih 30 minuta našli u Solarisu. Kada uđete u Vrnjačku banju glvan odrednica vam je kružni tok i svi znaju za njega. Solaris resort se nalazi par ulica pre kružnog toka ali nismo imali nikakvih problema da pronađemo ovo mesto jer je sve vrlo lepo označeno.

Kao što se vidi na mapi, imate i druge pravce ali ako polazite iz Beograda ovo je najbrži put. Novosađani će putovati do Solarisa oko 80 minuta duže a Nišlijama je ovo mesto udaljeno oko 2 sata vožnje pravcem preko Kruševca. Sama Vrnjačka banja ima odličan položaj jer se nalazi nedaleko od tri grada, Kraljeva, Kragujevca i Kruševca a kada se bude završila nova „Ibarska magistrala“ putovanje bi trebalo da se značajno skrati i olakša.

Solaris resort

Kao što smo naveli, do odredišta smo stigli oko 23:30 a ono što nas je odmah oduševilo jeste UREĐEN parking koji je natkriven i koji je prostran. Već smo posećivali Vrnjačku banju i očekivali smo korektan smeštaj ali Solaris resort nosi svoje ime sa punim pravom. Već po ulasku u kompleks (ovo je prava reč) postaje jasno da je standard podignu na visok nivo.

Solaris resort

Deset stilski uklopljenih jedinica sa apartmanima okruženih parkingom, popločanim stazama i vrlo lepo održavanim travnjacima sa prelepim vrtovima.

Prvi utisak je bio sjajan jer se vidi da je sve građeno i održavano sa puno pažnje. Na recepciji nas dočekuje nasmejana devojka, kratko nam daje upute, uzima podatke i ispraća nas. Po ulasku u apartman uviđamo da je i enterijer pravljen i održavan sa puno pažnje. Opremljena kuhinja, dnevna i spavaća soba, klima, TV, vrlo prostran i lep toalet sa kupatilom i ono što je nama vrlo bitno, Wi-Fi stvarno radi prilično brzo.

Solaris resort

Posle kratkog raspremanja, otvorili smo bocu vina koja nas je čekala, uživali u par gutljaja te otišli na spavanje uz Vivka, čija je pesma odjekivala u daljini.

Posle okrepljujućeg sna, dočekalo nas je sunčano i nasmejano jutro te smo se brzo sredili i otišli na doručak. Svi obroci u Solaris resort-u se postavljaju  u restoranu koji se nalazi pored otvorenoih bazena a ispred restorana je baštica sa stolovima i stolicama. Za doručak je postavljen švedski sto i na raspolaganju je različita hrana. Od standardnih kuvanih jaja, kajgane, pečene slanine, viršli, preko sira, domaće salate, maslina, suhomesnatih proizvoda, pita… Takođe imate i deo sa pecivima, ceralijama, mlečnim napitcima, sokovima i velkim izborom čajeva. Tvrdimo da su sirevi koje služe odlični kao i kulen a peciva koja smo probali su vrlo ukusna.

Pogledajte važeću ponudu za Solaris resort

Solaris resort

Kompleks Solaris resort-a pored pomenutih sadržaja jo ima dva otvorena bazena koja nisu radila ali izgledaju odlično, zatvoreni bazen i wllness centar u kome smo uživali, restoran, cafee, konferencijsku salu i veliku igraonicu za decu. Ono što nam se posebno dopalo jeste položaj zatvorenog bazena i igraonice i cafee-a. U kafeu roditelji mogu da uživaju dok se klinci kupaju i igraju. Unutrašnji bazen nije spojen toplom linijom do apartmana ali se klinci mogu igrati u igraonici posle kupanja dok im se kosa ne osuši a roditelji, ponavljamo, mogu da  uživaju u kafici.

Da zaključimo o Solarisu, vrlo lepo mesto koje predstavlja sliku Srbije koju bi voleli da vidimo na svakom mestu.

Posle razgovora sa ljudima iz Solarisa po preporuci odlazimo do mesta u koje je uloženo puno ljubavi u zadnjih 15 godina i na naše iznenađenje to nije bila samo vinarija Grabak već opet slika Srbije kakvu bi voleli da vidimo na svakom mestu.Solaris resort

Vinarija Grabak

Baš tog dana je Solaris imao organizovanu grupu za obilazak vinarije Grabak, što je inače redovna ponuda, ali mi smo odlučili da sami obiđemo ovo mesto i provedemo malo više vremena od predviđenog. U Vrnjačkoj banji je kružni tok glavna referentna tačka za orijentaciju pa ćemo i uputstva za dolazak dati na osnovu tog kružnog toka. Dakle, kada krenete glavnim putem ka centru Vrnjačke banje, treće skretanje desno od kružnog toka, a na dalje će vas već putokazi voditi. Slika sa bazenima gore je iz letnje sezone jer smo samo hteli da vam dočaramo kako to izgleda jer prilikom naše posete bazeni su bili prazni i pripremali su se za sezonu.

Po dolasku nam je bilo jasno da ovo nije samo vinarija, već opet kompleks bazena, terena za sport, kuće sa barikom, prelepom terasom i prostorom za degustaciju vina, vinogradom, dva apartmana, dečijim igralištem…

U čudu razgledamo sve dok se u pozadini čuje zvuk košarkaške lopte (naši klinci su već našli zanimaciju) i komentarišemo „Bogamu ovo je neverovatno pogled sa vinske terase, drvo, kamen i vinova loza…kao da smo u Toskani!

Solaris resort Vinarija Grabak

Još nismo stigli da se saberemo od utisaka, upoznajemo Doktora enologije, Marinu Bogićević koja nas vodi do vinarije, podruma, i koja nam priča  dok mi otvorenih usta slušamo. Marina nam je prenela dašak lepote posla (mada sve to deluje kao umetnost) kojim se bavi i pričala nam je o samom mestu koje je dobilo ime po grabovoj šumi, razvoju vinarije, vinima, sortama grožđa, podrumu, ukusima, o tome da je enologiju učila u Italiji, Francuzima koji mogu danima ponosno pričati o svom vinu…

Nismo ni trepnuli a već je prošao pun sat i našli smo se u podrumu gde je Marina dolivala čaše kako bi probali različita vina.

Klinci su samo upadali povremeno da popiju vodu sa komentarima:“Ovde je super, moramo doći na leto da se kupamo i igramo tenis!

Solaris resort Grabak podrum

Prva lasta, Modra vrana, Bela golubica, Plava paunica…“A da li možemo mi da kupimo neko vino kod vas?“ pita supruga.
Kako da ne, koje vam se najviše dopalo?
Pa ovo poslednje koje sam pila, to baš ima taj opor, zemaljski ukus koji volim
Uz osmeh Marina komentariše kako je to najkvalitetnije vino koje je odležalo u buretu dok se supruga smeška zadovoljna što ume da prepozna šta je dobro!

Pomalo opijeni vinom a više pričom i utiskom sedamo u auto i zaključujemo da ćemo ovde boraviti češće nego što smo planirali!

Marina iz vinarije Grabak nas upućuje dalje na Goč sa misijom da obavezno probamo pastrmku u selu Pleš i mi smo je poslušali. Solaris resort Goč

Planina Goč

Iz Vrnjačke banje do Goča možete doći različitim putevima, starim ili novim, samo pitajte meštane i oni će vas uputiti. Kao i sve druge, planina goč je bogata čistom prirodom, šumama, poljanama rekama i potocima. Od nedavno na Goču radi i skijalište dugačko oko 300 metara a ponuda sadržaja raste. Mi nismo bili zainteresovani za skijalište ili neki smeštaj, već smo se po Marininom uputstvu uputili do sela Pleš gde su poznati uzgajivači pastrmke.

Od Vrnjačke banje do sela Pleš ima oko 40 minuta vožnje kolima po uređenom planinskom putu koji se penje i vijuga kroz predele od kojih zastaje dah.

Prvo mesto na koje nailazimo je restoran i ribnjak Salus koji se nalazi na samoj reci Rasini.

Solaris resort restoran i ribnjak Solus

Ovde svraćamo da popijemo kafu i rakijicu i zatičemo domaćine koji se pripremaju za goste. Sve je prilično autentučno a huk vode podseća da se radi o planinskoj reci. U dnu imanja su ribnjaci sa pastrmkom dok je na samom ulazu deo za prijem gostiju. Kratko se zadržavamo i nastavljamo dalje do Restorana Sveti Nikola koji je udaljen od Salusa par kilometara.
Restoran se nalazi na veštačkom jezeru u kome je dozvoljeno pecanje pa ako nešto uhvatite to vam odmah mogu pripremiti, ali smo se mi odlučili da posle puta sednemo i da se okrepimo, bez pecanja, uz tu pastrmku koju hvale.

Prvi utisak i nije baš nešto, ono što je priroda darovala je sjajno ali ono što je čovek darovao je…pa onako…MEĐUTIM

Solaris resort Sveti Nikola

Prilazi nam konobar sa osmehom i zgužvanim stoljnjakom u ruci: „Dobar dan, izvolite sedite gde želite„. Mi sedamo tik uz ogradu i vodu a on pred nama postavlja taj stoljnjak na sto. Osmehujemo se krišom i razmenjujemo poglede sa mišlju: „Šta je ovo?„.
Ali hajde, kad smo već tu da poručimo jer smo gladni i put po Goču može biti zamoran.

Dajte nam molim vas, tri pastrmke, tri šopske, pomfrit, lepinje, vodu, sok od jagode, pivo…“ poručujemo i razmišljamo da je možda trebalo ipak da jedemo u Salus-u.

Solris resort klopa Sveti Nikola

Onaj isti konobar prvo iznosi šopsku salatu i lepinje koje izgledaju kao kupovne, malo ćemo sačekati dok ne stigne pastrmka i uživati u piću. Sabiramo utiske iz Solarisa i Grabaka, planiramo kako ćemo provesti veče u kupanju i uživanju u Wellness centru kada je stariji sin uzeo parče lepinje da proba uz naše gunđanje „Sačekaj da stigne pastrmka…!

Ljudi probajte ove lepinje, ovo je super, nikada nisam probao ovako nešto!“

Ma daj, zezaš nas.. samo da….mmmmmmm,KOLIKO JE OVO UKUSNO PA SAMO LEPINJE DA JEDEŠ!“  odjednom taj stoljnjak i ceo ambijent dobijaju neku novu i lepšu dimenziju!.
Stiže onaj isti konobar sa pastrmkom a mi ga punih usta pitamo:“Ko sprema ove lepinje gde ste ih kupili?
Nigde nismo kupili, mi ih spremamo u kuhinji od domaćeg brašna i u peći na drva!
Pa, kako su ovako ukusne?“ pitamo dok se on samo smeška i sleže ramenima!
Dajte nam još dve lepinje, hvala ovo je sjajno!

Kakve su bile lepinje takva je bila i šopska salata, pastrmke, salata sa lukom i krompirom …ma sve što su poslužili!

Solaris resort Svei Nikoal klupa

Nakon jela smo punih stomaka puktali razgledajući ribnjake i od onog istog konaobara tražili račun. Kada je stigao račun nismo mogli da verujemo koliko sve košta. Dakle, tri pastrmke, tri šopske, 4 lepinje, salata od krompira i luka, pivo, voda, i tri soka za 2,150 RSD (~18 evra). I još su nas na kraju častili sa četiri parčeta pite od višanja.

Punih stomaka i zadovoljne duše sedamo u auto i vraćamo se u Solaris na kupanje u bazenu i banjanje u slanoj sobi…a možda probamo i onu snežnu sobu.

I jesmo probali sve to ali nećemo da pišemo koliko je lepo, dođite i proverite pa vi nama pišite.

I na kraju…

Solaris resort je sjajano mesto jer imate smeštaj, hranu i sadržaje extra klase a ljudi su ljubazni i vrlo predusretljivi. Takođe se u Solarisu često održavaju različiti događaji od spremanja roštilja sa poznatima, književnih večeri, dečijih i porodičnih nedelja do organizovanih obilazaka. A Vrnjačka banja sa okolinom pokazuje da nije samo kraljica banja već mnogo više od toga.

Dođite u Solaris i Vrnjačku banju, sigurni smo da ćete poželeti da ostanete malo duže nego što ste planirali!

Pogledajte važeću ponudu za Solaris resort

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!