Vreme koje provedemo sa decom je najbitnije

Prenosimo vam tekst koji potvrđuje, vreme koje provedemo sa decom je najbitnije za njihov razvoj

vreme koje provedemo sa decom je najbitnije

Novi izveštaj iz instituta „The children’s advocacy group Search Institute“ naglašava kolika je važnost zajadnički provedenog vremena u porodici kada je u pitanju dečiji razvoj. Istraživači su utvrdili da zajednički provedeno vreme porodice utiče više od demografskih faktora poput rase ili prihoda na razvoj dece. Paggy O’Mara, bivši urednik časopisa „Mothering Magazine“ kaže da istraživanje potvrđuje osnovne principe ljudskog razvoja: “ Mi uistinu učimo više putem mimike i modeliranja pre nego da nam neko kaže šta treba da uradimo“ dalje objašnjava. „Kada roditelji komuniciraju sa svojom decom i pokazuju interes te im pomažu u ostvarivanju njihovih potencijala, deca to isto čine sama sebi i u svojim porodicama dok odrastaju.

Izveštaj preporučuje roditeljima 5 osnovnih aktivnosti za podsticanje razvoja:

  • Pokazivanje brige o detetu
  • Podsticanje idividualnog razvoja
  • Davanje podrške
  • Uključivanje deteta u donošenje odluka
  • Povezivanje deteta sa prilikama

vreme koje provedemo sa decom je najbitnije 1

Enola Aird, osnivač pokreta „Mothers for a Human Future” kaže da izveštaj potvrđuje, da je jako bitno podržavati osnovne socijalne vrednosti u odnosu roditelj-dete, ali dodaje da spoljašnji uticaji takođe imaju ulogu u podizanju:

Bez obzira koliko su podsticani odnosi i povezanost u jednoj porodici, živimo u kulturi koja je izuzetno individualistička i ekstremno potrošački orjentisana, a to su sile koje podkopavaju odnose!

O’Mara tvrdi da je fokus socijalnih programa često na povećanju prihoda, dostupnosti dečije nege za zauzete roditelje dok bi fokus u stvari trebao da bude na tome da roditelji provode više kvalitetnijeg vremena sa decom. Ona dalje tvrdi:

Roditelji su prepušteni sami sebi, i mislim da bi finansijska pomoć tim porodicama stvarno značila kako bi mogli stvarno da primene preporuke iz ove studije u svojim porodicama

U izveštaju se dalje preporučuje školskom sistemu, uključivanje porodica i podrška  majkama i očevima, u naporima da budu bolji roditelji.

Ceo izveštaj možete pronaći ovde

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!