ZIMA I HOMEOPATIJA

Zima nam pored mnogobrojnih radosti vezanih za uživanje na snegu i putovanja donosi i veliki broj izazova kada je zdravlje nas i naše dece u pitanju. Obično, to je i sezona u kojoj se moramo boriti sa velikim brojem tegoba kao što su prehlade, kašalj, bronhitisi, upale pluća, problemi sa sinusima, visoke temperature… i dok veliki broj ljudi pribegava prvo široko reklamiranim proizvodima koji samo maskiraju problem, pa se on iznova javlja i po nekoliko puta u sezoni, homepatija je adekvatna alternativa koja čak podiže sposobnost organizma da se sam izbori sa bolešću.

ZIMA I HOMEOPATIJA

Putovanja'porodica'homeopatija

Homeopatske remedije vode poreklo od prirodnih izvora ( biljnog, mineralnog, životinjskog) i pokreću isceljenje organizma. Da bi proces započeo, potrebno je da se simptomi bolesti poklope sa slikom simptoma homeopatske remedije. Klasični homeopatski pregled zahteva uzimanje detaljne slike svih simptoma pacijenta i zatim se bira ona remedija koja odgovara slici simptoma pacijenta. Međutim, homeopatski preparati mogu se uzeti i u hitnim slučajevima kada se pojave prvi znaci bolesti, ako ste na putu, sve dok ne stignete do svog homeopate ili lekara.

U ovom članku, osvrnućemo se neke uobičajene homeopatske remedije koje mogu biti korisne u tretiranju zimskih tegoba i u skladu sa slikom simptoma.

Ukoliko se spremate na put, prva pomoć u slučaju putovanja, povreda, alergija opisana je u našem članku o letnjem odmoru. Sve remedije možete uzeti u potenciji 30C.

Porodica-Putovanja-Zdravlje

ZIMA I HOMEOPATIJA

Porodica-homeopatija -putovanja

POVREDE NA SNEGU

Pošto su zimske aktivnosti najčešće povezane sa velikim brojem padanja u igrama na snegu, klizanju I slično podsetićemo se šta je najvažnije imati pri ruci.

ARNICAprva remedija za sve trauma, povrede – glave, mišića, mekih tkiva, kontuzije, istegnuća, iščašenja, modrice, hematomi, prelomi, šok. Oseća se izubijano, čini mu se da je sve isuviše tvrdo, glava je topla, telo hladno. Najčešće negira da mu je loše i govori da je sve u redu. Najbolje u potenciji 30C i davati na svakih 10-15 min. dok tegoba ne popusti.

RUTA – Uganuća, frakture, prelomi kostiju i povrede zglobova, ligamenata, tetiva, pokosnice ili delova kostiju blizu površine, nagnječenja. RHUS-TOX – povrede zglobova, ligamenata, kostiju, kičme. Kad se naglo rashladi, naročito kad je znojavo. Dete je nemirno, hiperaktivno, bolje mu je kad se stalno kreće.

HYPERICUM – Ako se padne na donji deo kičme ( trticu ), ako se povrede inervisani delovi tela (prsti na šakama, stopalima), posekotine, bol je sevajući, jak.

PROMRZLINE

PULSATILA – Ako su vruće, svrbe, toplota ne prija

RHUS-TOX– Tamno crveno, upaljeno, pogoršava se od hladnoće I vlage.

 Homeopatija-porodica-odmor

NA ŠTA POSEBNO OBRATITI PAŽNJU?

Kakvo je bilo vreme kada se dete razbolelo? Da li je bilo vetrovito, kišovito, hladno i vlažno, da li je bio suv i hladan vetar ili vlažan i topao? Da li je dete samo pokvasilo noge ili celo pokislo? Kakvo mu je raspoloženje? Da li želi tople napitke i hranu ili hladne ili uopšte ne želi da jede? Da li je žedno? Da li ima glavobolju ili temperature i groznicu? Da li ima jezu, drhtavicu ili ga sve boli? Koji deo tela ga najviše boli? U kom položaju mu je bolje? Kakvo je uopšte raspoloženje?

KAŠALJ

Kašalj, povezan sa prehladom je prirodni odbrambeni mehanizam kojim telo pokušava da se oslobodi neželjenog mukusa I ostalih iritanasa. Pre nego što posegnete za nekim sredstvom za supresiju kašlja, možda biste želeli da omogućite telu da se uz pomoć homeopatije izbori sa ovom tegobom. Činjenica je da nije svaki kašalj isti, niti je lek za sve isti. Suvi kašalj je bez mukusa i obično ide sa golicanjem i nadražajem u grlu, dok produktivni kašalj ide sa obilnim mukusom i može izazvati škripanje u plućima i grlu. Zatim, tu je i kašalj koji uključuje epizode snažnog kašlja i spazme.

DROSERA – Kašalj je suv, izuzetno jak, kao lavež, najgori noću, naročito posle ponoći, od ležanja i toplote kreveta. Dete se zacenjuje od kašlja. Bolje mu je kada sedne, od svežeg vazduha I kretanja. Veoma im je hladno ali se i znoje dosta, naročito noću.

BRIONIA – Kašalj je suv, bole pluća, glava, sve boli I pri najmanjem pokretu, čak i gutanje. Sluzokoža je suva, traži vodu i pije je u ogromnim količinama.

PHOSPHORUS – Kašalj je suv, golicajući, može ga pratiti infekcija pluća, traži hladnu vodu, gore mu je od prelaska iz tople prostorije na hladno i bolje mu je od ležanja u toploj prostoriji i to na desnoj strani.

RUMEX – Karakteristično kod ovog kašlja je to da je dete izuzetno osetljivo na hladan vazduh. Može čak da prekriva glavu pokrivačem da ne bi udisalo hladan vazduh. Osećaju golicanje u grlu I gore im je od samog dodira vrata i grla. Kašalj je suv, promukao i mnogo je bolje od toplote.

ACONITUM – Dete se budi noću uz suv, promukli kašalj, naročito se pogoršava posle ponoći. Obično se razbole posle izlaganja velikoj hladnoći I suvom, hladnom vetru, ako popije ledenu vodu naglo, od duvanskog dima… Usta su suva, plitko dišu. Dete je obično nemirno i nervozno.

ANTIMONIUM TARTARICUM – Glasan, vlažan kašalj, sa nemogućnošću da se iskašlje. Dete se oseća umorno, slabo, pospano. Simptomi se često pogoršavaju posle 4h. Zbog teškoća u disanju, radije sede nego leže u krevetu. Hladno im je, ali ne žele toplu, zagušljivu sobu. Nervozni su, kreću se, iritabilni su.

Putovanje-porodica-homeopatija

PREHLADA I TEMPERATURA

ACONITUM – Ako temperature nastupi naglo posle boravka na hladnom vazduhu, vetru…Stanje se pogoršava noću, dete je uznemireno, nervozno, uplašeno i veoma žedno.

BELLADONNA – Temperatura raste naglo ( u roku od 15 min.preko 38 stepeni), lice je crveno, zenice priširene, grlo crveno, bolno. Dete je osetljivo na sve spoljašnje nadražaje – buku, svetlo, drmanje…ima ispade besa, želi da udari, čak ugrize nekog. Žedno je I naročito mu prija da pijucka limunadu.

ARSENICUM – Temperatura je visoka, glava je vrela, ruke I noge hladni. Pogoršava se posle ponoći, dete je nemirno, traži da pijucka po malo tople napitke. Grlo je upaljeno i peče.

GELSEMIUM – Temperatura koja nastupa najčešće na prelazu godišnjih doba, napolju još nije tako hladno. Prvi simptomi su jeza, naročito niz kičmu, slabost, osećaj težine, kapci padaju, ne može da drži glavu, tup bol u glavi, bolna i ukočena ramena i vrat, pred očima se magli. Ujutru može biti kijanje i providne izlučevine iz nosa. Ruke i noge su hladni i veoma teški. Apetit je slab, nema žeđi. Sporo odgovara i jako je umorno.

PYROGENIUM – Temperatura i groznica nastupaju naglo. Vruće je i puno se znoji, ali znojenjem ne spada temperatura. Jeza počinje između lopatica, oseća se duboko u kostima koje bole. Oseća hladnoću i ne može da se zgreje, drhti, trese se. Temperatura ide gore-dole, dete je vruće, pa hladno. Usta su suva i traži da pijucka po malo hladnu vodu. Može se žaliti da mu je krevet tvrd i nikako da nađe odgovarajući položaj. Teško zaspi, nemirno je ( naročito noću) , puno priča.

NOS I SINUSI

KALI-BICHROMICUM – Kompletno zapušen nos, sekret je gust, zelenkasto-žut, razvlači se, teško se izduvava.

NUX-VOMICA – Obično je samo jedna strana nosa zapušena, curenje nosa je naročito ujutru ili napolju i na hladnom, a uveče se zapuši. Zimogrožljivo je i razboli se od preterane aktivnosti i umora.

ARSENICUM ALBUM– Ako je nos začepljen a izlučevine su vodenaste i oseća pečenje u nosu. Može se javiti i kijanje.

PULSATILLA – Obično je jedna nozdrva totalno zapušena, gubitak osećaja za miris. Izlučevine iz nosa su ujutru obilne, zelenkasto-žućkaste, a noću se zapuši. Svi simptomi su mnogo gori u zagušljivoj, toploj prostoriji, želi na svež vazduh. Dete traži mnogo pažnje, mazi se i vezano je za majku.

ZIMA I HOMEOPATIJA

Homeopatija i porodica-zimovanje

UPALJENO GRLO

ACONITUM – javlja se naglo posle izlaganja velikoj hladnoći. Najefikasnije je ako se da u prva 24h. Grlo je crveno, vruće, suvo, stegnuto. Gutanje je teško, jako boli, bol se širi prema ušima. Krajnici su otečeni, suvi, ima osećj kao da je nešto zabodeno u grlu. Jezik je beo I otečen, ima nemirne snove. Ima žeđ za hladnim napicima. Dete je nervozno, uplašeno, vrišti. Ako je starije, misli čak kao da će umreti.

APIS – Grlo je otečeno, upaljeno, suvo, oseća kao da ima trn u grlu, strašno ga boli, kao rana. Otečen je I jezik, čak i lice može delovati malo otečeno. Obično je desna strana grla gora. Trži hladnu vodu zbog grla, mada nije žedno.

BELLADONNA – Dete je obično dobro ujutru, a onda posle podne oko 15h dobije visoku temperature i upaljeno, crveno grlo. Grlo je upaljeno, suvo, vruće, veoma osetljivo i bolno. Jako teško gutaju, mada imaju želju da to stalno rade. Žlezde na vratu su otečene. Prija mu pijuckanje limunade. Dete je nemirno i iritirano, besno ( može da vrišti, udara, čak ugrize).

FERRUM-PHOS – Može se dati sa prvim znacima upaljenog grla, kada još nema specifičnih simptoma. Ovo je remedija za generalno sve upale. Najbolje ga je dati u prvim trenucima I može potpuno da se izbegne razvoj simptoma. Dete je slabo, zimogrožljivo, žedno, traži hladnu vodu. Lice može biti bledo, pa onda naglo crveno. Oči su malo krvave i peku.

HEPAR-SULPHUR – Jak, oštar bol, kao da je igla zabodena u grlo, širi se ka ušima pri gutanju i zevanju. Žlezde su otečene, jako teško guta čvrstu hranu. Zimogrožljivo je, znoji se i znoj jako miriše, dah miriše na stari sir. Krajnici su otečeni i čak umanjuju sluh. Nema apetit, traži kisele stvari. Dete je ekstremno iritabilno, hipersenzitivno, lako se naljuti, ne želi da ga pregledaju. Najbolje mu je unutra i na toplom.

Nataša Pušeljić – diplomirani homeopata i diplomirani farmaceut

Kontakt telefon  065 809 5293

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!