Zornića kuća i okućnica

Zornića kuća je više od kuće. To je i okućnica, restoran, zoo vrt, izletište, kamp, likovna kolonija, smeštaj, dobra klopa i još mnogo toga.

Mi smo ih obišli i proveli jedan dan a kako bi cela stvar bila još interesantnija sam datum našeg obilaska je bio 31. decembar.

Zornića kuća

Put do mesta Zornića kuća

Do Zornića vam treba oko 50 minuta vožnje kolima od beogradske Arene. Vozi se uglavnom ibarskom magistralom i posle izlaska iz lipovačke šume, nekih par minuta vožnje, nailazite na putokaz koji vas usmerava na levo skretanje ka Zornićima. Posle skretanja prolazite naselje Baćevac te vas uredno postavljeni putokazi usmeravaju do samog imanja.

Kada dođete na odredište na raspolaganju vam je prostrani parking za automobile sa koga se direktno silazi do Zornića kuće. O ibarskoj magistrali je izlišno išta pisati a put posle isključenja sa ove magistrale je u korektnom stanju i vozi se bez većih problema.

Sadržaji na imanju Zornića kuća

Ovaj deo priče je vrlo interesantan i bogat. Kada siđete sa parkinga ono što će vam prvo zapasti za oko je velika bina napravljena od trupala drveća. Na toj bini se održavaju različiti koncerti, dečije predstave, različiti događaji i još mnogo aktivnosti kojima Zornići ne manjkaju. Odmah pored bine je staza koja pored zoološkog vrta vodi do male ergele konja. U povratku ka restoranu prolazite pored dečijeg igrališta, smeštajnih jedinica i uređenog mesta za kampere.

Ako ste u centru Beograda zapazili one lepe murale (nešto između grafita i umetničke slike na zidu) sa Mikom Antićem, Desankom Maksimović, Duškom Radovićem… e taj čovek koji slika te murale ima atelje u Zornića Kući.

Zornića kućaTaj atelje možete posetiti i takođe uživati u radovima ovog umetnika na platnima i nekim od zidova Zornića kuće.
Ono što je posebno interesantno za porodice jeste činjenica da Zornići stalno organizuju neke aktivnosti. Lutkarske predstave, klovnove i pantomimičare za decu, sađenje drveća, koncerti, folklor, etno wall takmičenje, degustacije rakija i vina… a prilikom našte posete deca su pekla novogodišnje kolače sa deda mrazom dok su stariji uživali u kuvanom vinu i rakijici uz laganu živu muziku.

Kao goste smo zatekli Izraelce, Egipćane, Ruse, Grke i naše ljude, a svima je zajedničko bilo dobro piće, super atmosfera, lagana muzika i prijatni ljudi koji vas goste.

Zornića kućaPosle lagane priče sa vlsnikom, kafice i domaće rakije prešli smo u zatvoreni deo koji podseća na bakinu kuhinju sa smederevcem, drvenim stolicama i detaljima iz nekih zaboravljenih vremena. Tu smo uživali u domaćoj čorbici, jelima sa roštilja i ispod sača.

A da, na ognjištu gde se pripremaju jela pored sača su spavala dva psa jazavičara kako bi se ugrajali, baš neobičan prizor.

Zornića kuća

Posle sjajne klope u „bakinom“ ambijentu ponovo smo poželeli da se prošetamo imanjem i istražimo sve. Iza restorana se nalazi dečije igrašte u šumarku a iza igrališta je uređen prostor za kampere koji je u toku leta popunjen uglavnom gostima iz inostranstva. Sa kampa, u podnožju se vidi objekat u kome su lepo uređene smeštajne jedinice. Kako su nam rekli kod Zornića, kamperi koji dođu sa namerom da provedu vreme u šatoru ili kamp prikolici, kada čuju cene smeštaja, odmah zaborave na prostiranje šatora i odluče da borave u sobama.
Zornića kućaPosle šetnje po kompleksu, uživanja u prirodi i prizorima, punih stomaka i pune duše otišli smo do našeg automobila noseći prizore, ukuse, mirise i utiske.

U kolima smo se pogledima dogovorili da ćemo sigurno ponovo posetiti Zorniće jer su savršeni za porodice sa decom svih uzrasta i savršeno koriste na pravi način ono što imaju.

Zornića kuća

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!