Bojni poklič majke tigra

Posle objavljivanja knjige o roditeljstvu „Bojni poklič majke tigra“ (Battle Hymn of the Tiger Mother), Amy Chua je postala svetski poznato ime a njene ćerke Luisa i Sofija (23) su preko noći proglašene kao dvoje najzlostavljanije dece na svetu.

Pored toga što je advokat i predavač prava na Yale univerzitetu, Amy Chua je autor svetskog bestselera o roditeljstvu koji je izazvao veliku medijsku pažnju i oprečna mišljenja koja se kreću od hvalospeva autoru od strane poznatih ličnosti poput britanskog premijera David Cameron-a, do pretnji smrću i poziva na hapšenje zbog zlostavljanja dece.

Bojni poklic majke tigra

Njena Knjiga pod nazivom “Bojni poklič majke tigra”  je prevedena na preko 30 jezika i bestseller je u Kini, USA, Nemačkoj, Koreji, Poljskoj i Izraelu.
Mada mnogi tumače knjigu kao “kako da…priručnik” ona u stvari predstavlja memoare koji opisuju njeno putavanje kroz vaspitanje dve ćerke strogim metodama konfučijanizma.
Ćerke, koje su bile vaspitavane tim metodama, Sofija student na Harward-u i Luisa koja je diplomirala 2015. sviraju klavir i vilolinu a prema komentarima poznanika obe su vrlo smirene, vedre, vredne i pune samopouzdanja i poštovanja.

Bojni poklic majke tigra

Prenosimo vam 14 citata Amy Chua iz knjige “Battle Hymn of the Tiger Mother”
Roditelji na zapadu mnogo brinu o samopouzdanju njihove dece. Najgora stvar koju možete uraditi za samopoštovanje svoje dece jeste da im dozvolite da odustanu! Sa druge strane, nema ništa bolje za izgradnju samopouzdanja od učenja da možeš nešto da uradiš za šta si mislio da ne možeš.
Ako ne vežbaš jedan dan, to je protraćen dan!
Na zapadu postoji mnogo psiholoških poremećaja, koji ne postoje u Aziji!
Činjenica je da kineski roditelje mogu da rade neke stvari koje su na zapadu nezamislive pa čak i legalno nedopustive! Kineska majka može da kaže svojoj ćerci “Hej debela – skini kile!”. Za razliku, zapadni roditelji pažljivo i na prstićima kruže oko problema, govoreći o zdravlju, nepominjući reč na slovo “D”, a njihova deca završavaju na terapijama vezanim za poremećaj ishrane i regulisanje negativne slike o sebi.
Zapadni roditelji pokušavaju da poštuju individualnost svoje dece, hrabreći ih da istraju u njihovim strastima, podržavajući njihove izbore i pružajući im pozitivizam i hraniteljsko okruženje. Naprotiv, Kinezi veruju da je najbolji put za zaštitu njihove dece, priprema za budućnost, puštajući ih da vide za šta su sposobni, i naoružavajući ih veštinama, radnim navikama i unutrašnjim poverenjem koje im niko nikada nemože oduzeti.

Bojni poklic majke tigra

Sve što sam ikada uradila i smatrala vrednim je nešto što sam se bojala da probam!
Za razliku od zapadnih roditelja, podsećanje moje dece na Lorda Waldemorta me nije uznemiravalo.
Svi pravi roditelji žele da urade ono što je najbolje za svoju decu. Kinezi samo imaju totalnu drugačiju ideju kako to da urade!
Ono što kineski roditelje razumeju jeste da ništa nije zabavno dok ne postaneš dobar u tome.
Moj cilj kao roditelja je da te pripremim za budućnost a ne da te napravim sličnom sebi!

Bojni poklic majke tigra

Kineski roditelje veruju da im njihova deca duguju sve. Jednom kada sam bila mlada, i možda više puta kada sam bila ekstremno drska prema svojoj majci, moj otac me je nazvao “đubretom” na našem izvornom “Hokien” dijalektu. To je delovalo odlično. Osećala sam se očajno i duboko posramljeno zbog stvari koje sam uradila. Ali to nije narušilo moje samopouzdanje niti išta slično. Tačno sam znala koliko visoko mišljenje je imao o meni. U stvari nisam sebe smtrala bezvrednom niti đubretom. Kao odrasla, jednom sam uradila istu stvar mojoj ćerci Sofiji, nazivajući je „đubretom“ na engleskom kada se ponašala prema meni sa puno nepoštovanja. I da napomenem, to sam uradila na večernjoj zabavi na kojoj sam odmah bila odbačena. Jedna gošća po imenu Mercy se toliko uznemirila da je pala na pod u suzama i da je otišla ranije. Moja prijateljica Suzana, domaćin, je pokušavala da me rehabiliuje pred gostima koji su ostali na zabavi: “ O bože, to je bio samo nesporazum. Amy je govorila više metaforično, jeli tako Amy, ti nisi ustvari nazvala Sophie đubretom?” “Hmmmm, jesam… ali je to sve u kontekstu” pokušavala sam da objasnim. “To je sve stvar kinske emigracije!”
Florentinci su videli detinjstvo kao nešto prolazno u čemu treba uživati. Ja vidim detinjstvo kao period treninga, vreme izgradnje karaktera i investicije u budućnost.
Ako samo volite nešto, ne mora da znači da ćete ikada biti sjajni u tome, ako to ne radite. Mnogi ljudi nisu dobri u tome što vole!
Nikad se ne žali, ne traži izgovore. Ako ti se nešto čini nepravednim, potvrdi sebe radeći dva puta više i postajući dva puta bolji.

Izvori;

  • Wikipedia,
  • Telegraph.co.uk
  • goodreads.com
  • psychologytoday.com

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!