Da li su deca sa psom u kući zdravija?

Kako kućni ljubimci a posebno psi imaju uticaja na razvoj dece, fizičke aktivnosti, nivo stresa, anksioznost i razvoj? Ovde ćete proneći rezultate istraživanja koji daju odgovore ne pitanje: Da li su deca sa psom u kući zdravija?

Deca-pas-zdravlje

Prema istraživanjima centara za kontrolu i prevenciju bolesti, anksioznost kod dece se može izlečiti sa kućnim ljubimcem i to psom.

Mentalne bolesti i gojaznost koji se pojavljuju u ranom detinjstvu predstavljaju značajan problem za američko zdravstvo te je potrebna reakcija i rana intervencija. Prema Američkoj javnoj zdravstvenoj službi (Unated States Public Health Service – USPHS), psi kao kućni ljubimci imaju pozitivan uticaj na zdravlje odraslih ljudi. U Australiji i Velikoj Britaniji, pojačana psihička aktivnost, zdraviji indeks telesne mase (Body Mass Index – BMI) među decom uzrasta 5-6 godina je povezana sa porodicama koje imaju pse, usled čestih šetnji i aktivnijeg igranja sa ljubimcem. Ovakvi podaci manjkaju u Americi te je potrebno više istraživanja kako bi se kućni ljubimci potvrdili kao strategija za poboljšanje opšteg zdravlja.

Kako kućni ljubimci pomažu mentalnom zdravlju?

Da li su deca sa psom u kuci zdravija?

Kućni ljubimac stimuliše konverzaciju, izazivajući efekte koji imaju ublažavajuća dejstva na socijalne anksioznosti. Psi posebno imaju tendenciju da prate ljudske komunikacione signale što pomaže emocionalnom razvoju.

Deca uzrasta od 7 do 8 godine su rangirala kućne ljubimce kao nosioce konfora, samopouzdanja i pouzdanosti, pre ljudi. Terapija uz pomoć životinja (Animal Assisted Therapy – AAT) sa psima smanjuje anksioznost i uzbuđenje, smanjuje strah od odvojenosti, pojačava povezanost među decom poboljšavajući mentalno zdravlje i smanjujući poremećaje u razvoju. Ako druženje sa psima kod manje dece ima pozitivne efekte, onda pozitivna interakcija između dece i pasa može imati preventivno dejstvo na potencijalne probleme koji se mogu javiti u pubertetu ili zrelijoj životnoj dobi. Međutim, za pružaoce osnovnih zdravstenih usluga ne postoji dovoljan broj dokaza kako bi roditeljima potvrdili prednosti pasa kao kućnih ljubimaca za decu mlađeg uzrasta.

Može li pas kao kućni ljubimac da poboljša Indeks telesne mase i umanji anskioznost kod dece?

Da li su deca sa psom u kući zdravija?

Studija zdravstvenog centra iz New York-a (Bassett Medical Center in New York) istražuje hipotezu koja tvrdi da psi imaju pozitivan uticaj na zdravu telesnu težinu i mentalno zdravlje među decom.

Studija je posmatrala 643 deteta, životne dobi između 3 i 10 godina, sa prosečnom starošću od 6.7 godina u periodu od 18 meseci u okruženju osnovne pedijatrijske nege. Od tog broja, 45% su bile devojčice, 58% je bilo privatno osigurano i 58% je imalo psa kao kućnog ljubimca.

Pre godišnje posete, roditelje su trebali da popune on-line anketu o proceni rizika zdravlja sa fokusom na indeks telesne mase, fizičku aktivnost, vreme provedeno pred ekranom, mentalno zdravlje i vlasništvo kućnog ljubimca. Nije pronađena razlika u indeksu telesne mase, fizičke aktivnosti i vremena provedenog pred ekranom kod dece koja su imala psa i one koja ga nisu imala. Ali među 58% dece koja su imala psa u domu, samo 12% je bilo pozitivno na testu anksioznosti dok je kod dece bez psa u kući taj broj bio 21%. Prednost ove studije je zasnovana na preventivnom delovanju kod dece I što je sprovedena u stvarnom okruženju na mnogo većoj grupi ispitanika za razliku od prethodnih istraživanja koja su se fokusirala na decu sa mentalnim i razvojnim poremećajima. Da li su deca sa psom u kuci ydravija

Ograničenje u istraživanju može biti roditeljska anketa, mada statistika pokazuje visoko podudaranje između aktuelnih mentalnih problema i onoga što su roditelje naveli.

Istraživači navode:

Interakcija sa pitomim psom takođe redukuje nivo kortizola, najverovatnije kroz oslobađanje oksitocina što umanjuje fiziološke reakcije na stres. Ovi hormonalni efekti mogu ležati u osnovi emocionalnih i bihejvioralnih prednosti terapije psom kao kućnim ljubimcem.

Yvette Brazier

Teskt preuzet sa : www.medicalnewstoday.com

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!