Dojenje je više od obroka – UNICEF

„U prvih 6 meseci majčino mleko je jedino što je potrebno davati detetu. Dokazano je da dojena deca imaju manje ozbiljnih infekcija (crevnih, upala srednjeg uha, teških infekcija disajnih puteva), kao i alergija (astma, atopijski dermatitis)“, saopštava UNICEF.

„Svako majčino mleko je kvalitetno zato što se sastav majčinog mleka menja u zavisnosti od uzrasta deteta, tokom dana i čak i u toku podoja. Samo dojenje podstiče razvoj viših moždanih funkcija deteta, a ima i dugoročni efekat na zdravlje u kasnijem životu – smanjuje rizik od gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog holesterola i krvnog pritiska. Ne zaboravimo da je svaki trenutak važan za razvoj deteta“, navodi UNICEF.

Pored prednosti za dete, postoje i prednosti za majku. U prvim danima posle porođaja dojenje pomaže skupljanju materice, a time smanjuje rizik od krvarenja i infekcije.

Uspešno dojenje počinje kontaktom koža-na-kožu neposredno po rođenju deteta i započinjanjem dojenja u prvom satu posle porođaja.

Rani Razvoj

Podoj treba da traje između 10 do 15 minuta, ali da se nakon toga detetu ponudi i druga dojka. Pravilo od dva do tri sata može se zameniti i time što će se pratiti znaci koji pokazuju da dete želi da jede kao što su traženje majčinih grudi i sisanje šake.

„Istina je da kod dojenja može doći do prepunjenosti dojki, bolnih i ispucalih bradavica, mastitisa i mlečca ali to ne treba da plaši i da bude razlog za prekid dojenja bez konsultacije sa lekarom“, poručuje UNICEF.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!