Etno house Milanović

Etno house Milanović smo opisivali više puta ali su uvek interesantni i novi. Bojan Milanović je čovek koji je sa svojom porodicom oživeo ovo domaćinstvo i pored odlične hrane i prirode možete uživati u šetnjama obeleženim stazama, paraglajdingu, vožnjama džipovima ili kvadovima, brdskom biciklizmu ili u miru.

Etno house Milanović

Do samog domaćinstva se stiže, preko Despotovca a nama je od Srebrnog jezera trebalo ~2h vožnje. Put koji vodi kroz sela do Milanovića je asfaltiran ali jedna deonica do same kuće je zemljani put dužine oko 2-3 kilometra. Bojan nam je objasnio da ima goste čak i zimi te nije neobično da upale džip kako bi pomogli putnicima da dođu do domaćinstva. Strani turisti su ovde vrlo česti jer vole da uživaju u svim aktivnostima koje Bojan rado organizuje a mi smo zatekli posetioce iz Kanade dok su dan pre nas Italijani imali slavlje kod Milanovića.
Hrana na ovom mestu je potpuno prirodna i raste ili se uzgaja na imanju ili u selu kod meštana. Mi smo po dolasku bili usluženi domaćom kafom, domaćom rakijom i hladnim sokom od drena. Gibanica i domaće kiselo mleko su izvrsni a vode se čovek nemože napiti.
Ukoliko dođete na ovo mesto možete posetiti mnogo, vrlo interesantnih lokaliteta poput:
 • Resavske pećine
 • Vodopada Prskalo
 • Vodopada Veliki Buk
 • Vodopade Lisina
 • Izvore Veliko i Malo vrelo
 • Krupajsko vrelo
A Bojan organizuje:
 • Pešačke ture po uređenim i obeleženim stazama
 • Letove paraglajderom
 • Safari ture džipovima
 • Jahanje konja
 • Vožnju brdskih bicikala
 • Orijentiring aktivnosti
Ceo ovaj kraj je istorijski vezan za Despota Stefana Lazarevića, sina Cara Lazara i Carice Milice, junake boja na Kosovu, čija nas priča prati i na ovom mestu.

Definitnivno preporučujemo Milanoviće za porodice koje vole da uživaju u dugim šetnjama, izvanrednoj prirodi i adrenalinskim sportovima.

Etno house Milanović

Manastir Manasija

Na samom ulazu u Despotovac iz pravca Milanovića sa leve strane puta pogled sam skreće ka impozantnoj građevini koja deluje kao veliki srednjevekovni dvorac. Manstir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića čije su mošti položene ispod bele mermerne ploče u južnom delu ovog zdanja. Sam manastir je okružen velikim zidinama i kulama i sve deluje vrlo moćno.
Kako smo već rekli da nas u toku celog putovanja prate priče o junacima kosovskog boja, ovde i kod Milanovića smo saznali da je sam despot Stefan Lazarević bio vrlo poštovan vitez odreda Zmaja na evropskom dvoru kao vrlo učen i obrazovan srpski knez. U znak sećanja na ovu istorijsku ličnost, svake godine se od 26 do 28 avgusta organizuje jedan od većih viteških festivala a ove godine će Beli Orlovi iz Srbije ugostiti vitezove iz Rusije, Kine, Austrije, Mađarske, Francuske… O vom događaju pogledajte više ovde.

Ovaj tekst je deo opisa dvanestodnevnog putovanja pod nazivom „Srbija ti je k’o lepa devojka„. Kliknite na tekst i pogledajte kako smo organizovali našu turu i šta smo sve obišli.

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!