HOBI – RAZONODA ILI NEŠTO VIŠE OD TOGA?

Da li  je hobi – razonoda ili nešto više od toga? Šta kaže psihologija u kakvoj su vezi, hobi, odmor i razvoj dece?

Ono što većina nas prvo pomisli kada čuje reč hobi najčešće je skupljanje sličica i salveta ili pak, poštanskih marki. Međutim, hobi je mnogo više od toga, a spisak aktivnosti se tu ne završava, već samo počinje. Pa tako hobi može biti bilo koja kreativna aktivnost koju obavljate u svoje slobodno vreme, a koja vas čini ispunjenim i srećnim i koja čini da vam vreme naprosto „proleti“. Takođe, hobi je pre svega amaterska aktivnost, te da kao takva uvek proističe iz zadovoljstva. Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je hobi i socijalna aktivnost, pa sledeći put kad budete poželeli da kreativno provedete svoje slobodno vreme, probajte da pronađete neku aktivnost u koju možete da uključite i svoju decu.

HOBI – RAZONODA ILI NEŠTO VIŠE OD TOGA?

Postoji mnogo razloga zašto je hobi bitan za decu. Negovanje hobija poboljšava njihove mentalne i kreativne sposobnosti. Deca koja se bave hobijem u svoje slobodno vreme su kasnije uspešnija, produktivnija i ispunjenija od dece koja se njime ne bave. Hobiji takođe uče decu strpljenju i razvijaju kod njih posvećenost, koncentraciju i istrajnost. Naravno, treba istaći da je ono što je najvažnije jeste da bavljenje hobijem počinje iz ljubavi prema nekoj aktivnosti, što samo po sebi predstavlja veliku unutrašnju motivaciju.

Većina nas ima bar jedan hobi kojem posvećuje manje ili više vremena.

HOBI – RAZONODA ILI NEŠTO VIŠE OD TOGA?

Muškarci često posvećuju vreme sredjivanju automobila, pravljenju stvari od, na primer, drveta ili pecanju. S druge strane, najčešći ženski hobiji uključuju uređenje bašte, krojenje ili ukrašavanje predmeta. I vaše dete sigurno ima hobi, ali je kod dece malo teže utvrditi koja im je to omiljena aktivnost iz prostog razloga što je dečija pažnja „rastrzana“ na više različitih stvari.

Sigurno vam se bar nekad učinilo da vaša deca „prosto ne znaju šta hoće“, ali ono što je bitno da znate jeste da deci stvari brže dosade nego odraslima, te im je potrebno više podsticaja da bi istrajali u nekoj aktivnosti. Vaša devojčica ili dečak će se u jednom trenutku interesovati za „Lego“ kocke, u drugom će skupljanje automobilčića biti „in“, a posle par nedelja ni to neće biti zabavno jer su od bake dobili nove bojice. Isto tako, deci pažnja lako odluta, pa deca nekad imaju problema da se duže vremena provedu fokusirani na obavljanje jedne aktivnosti. Međutim,

vi kao roditelji možete im pomoći da na neki način usmere svoje interesovanje na ono što ih zaista zanima.

HOBI – RAZONODA ILI NEŠTO VIŠE OD TOGA?

Probajte da se priključite vašoj deci u obavljanju njihove omiljene aktivnosti. Ukoliko vaše dete interesuje vožnja bicikla organizujte trku na obližnjem keju. Postavljajte sebi nove ciljeve i izazove. Na taj način možete motivisati dete da bude bolje u sportskoj aktivnosti i da razvije zdrav takmičarski duh. Ako vaše dete voli da provodi vreme čitajući, organizujte veče diskutovanja njegove omiljene knjige. Kroz analizu knjiga prilagođenih njegovom uzrastu, dete će bolje razumeti socijalne odnose. Ako je vaša devojčica zainteresovana za modu, pomozite joj da ostvari svoju kreaciju za Barbiku.

Organizujte malu kućnu modnu reviju za novu kolekciju koju ste zajednički napravile i podstičite je da razvija kreativni duh.

3

Isto tako, ukoliko je dete zainteresovano da vam pomogne dok pravite kolače ili dok farbate ogradu, nemojte ga odbijati, iako mislite da je „suviše mali“ ili „mala“ za to i da će nešto sigurno „uprskati“. Umesto toga, pokušajte da ga uključite tako što ćete mu dati neke male zadatke koje može bezbedno da obavi i koji mu mogu pomoći da razvije različite veštine. Na taj način, deca će naučiti da budu odgovorna i savesna, a poboljšanje veština će kod dece probuditi zainteresovanost, te će želeti da budu sve bolji.

Postoji bezbrojeno mnogo aktivnosti koje možete obavljati sa svojim detetom u slobodno vreme, ali bavljenje hobijem je svakako jedan od kvalitetnijih i to naročito tokom hladnih dana.

Na taj način možete da se približite svom detetu kroz ulazak u njihov svet i pomognete mu da razvije svoje sposobnosti dok radi ono što najviše voli. Kroz ovakav vid razonode i vi ćete se sigurno odmoriti, a ko zna, možda i otkrijete da imate talenat kog niste ni bili svesni da imate.

Milica Mićević

Psiholog

micevic.milica@gmail.com

063 8843-881

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!