Jedrenje sa decom

Jedrenje, samo po sebi, predstavlja divnu avanturu a ako se tome dodaju I deca onda ta divna avantura treba dobro da se isplanira.

Pravila putovanja na otvorenom moru se u mnogome razlikuju od putovanja kopnom, te ukoliko se odlučite na ovakav vid porodičnog sadržaja dajemo vam par korisnih saveta o čemu treba da vodite računa I kako da se pripremite.

Primer koji navodimo se odnosi na jednodnevni izlet na jahti dužine oko 12 metara I širine 4 metra sa 2 toaleta, 3 kabine za spavanje, opremeljenom kuhinjom i trpezarijom. Samo plovilo se može kretati pomoću motora ili pomoću jedara I može da primi do 12 osoba na jedan dan odnosno 7 osoba na više dana plovidbe. Plovidba se odigrala u jonskom moru sa Sivotom kao početnom tačkom, izletom do Paksosa i Antipaksosa, posetom nekima od plaža sa ronjenjem I kupanjem te posetom pećinama I ostrvima u bližoj okolini Sivote prilikom povratka.

Kako se pripremiti za jedrenje?

Kao vrlo bitna stavka, pre početka plovide, jeste dan ili dva ranije utvrditi kakva je vremeska prognoza na dan izleta I posebno kakvi vremenski uslovi se predviđaju za otvoreno more. Zajedno sa skiperom (čovekom koji upravlja brodom) je potrebno usaglasiti detaljan plan putovanja sa mestima koja želite da posetite I sadržajima koje očekujete. Kada planirate plovidbu potrebno je voditi računa o razdaljinama na moru I brzini broda koja opet zavisi od toga da li se krećete snagom vetra ili snagom brodskog motora.
Drugim rečima ovakav brod se kreće prosečnom brzinom od oko 12 Km/h na otvorenom moru, te će vam za razdaljinu od 20 kilometara trebati oko 2h sa isplovaljavanjem iz luke I usidravanjem u mesto na koje ste se namerili.

Šta poneti na jedrenje?

Organizmu “Iskusnih” pomoraca je potrebno neko vreme da se privikne uslovima plovidbe na otvorenom moru te je, kao prvo, potrebno poneti neko od sredstava protiv mučnine. Od garderobe za odrasle I decu svakako je potrebno poneti kupaći, preobuku (majcu kratkih I dugih rukava, bermude, sandale).
Ukoliko se odlučite na pripremanje obroka na samom brodu (prethodno usaglasite sa skiperom) na većini plovila ovakovog tipa možete računati na potpunu opremljenost kuhinje svim potrebnim stvarima od šporeta, frižidera, rerne, posuđa I sl. uzimajući u obzir da se ne radi o vrhunski opremljenoj kuhinji I manjkavosti prostora u kome se krećete. Naime, sve na samom brodu je podređeno sigurnosti pa je I sama kuhinja napravljena u tom duhu. Svi kuhinjski elementi se otvaraju po sistemu klik-a, plinski šporet se ljulja zajedno sa brodom kako ne bi bilo spadanja sudova. Takođe je bitno da vodite računa da hrana koju ćete pripremiti bude brzo spravljiva I lagana kako dodatno ne bi izazivali mučninu kod posade. Ukoliko se ipak odlučite za ručavanje u nekom od restorana onda to dogovorite sa skiperom I planirajte pauzu za ručak u nekom od mesta koja ćete posetiti. Pošto je plovidba idelna prilika da se posete manje popularna I nedostupna mesta (a po pravilu najlepša) planirajte ronjenje kao aktivnost sa decom te je dobro poneti maske, disaljke I peraja kao osnovnu opremu jer su podvodni prizori predivni I plaže ostavljaju bez daha. Pored ostalih stvari koje treba da ponesete su naravno peškiri, voda za piće, kačketi ili šeširi kao zaštita od sunca, zaštitne kreme I sve ono što vam se čini kao prikladno za ovakav vid odmora.

Koje aktivnosti planirati u toku jedrenja?

Sadržaj same plovidbe I mesta koja planirate posetiti je potrebno prilagoditi uzrastu dece I interesovanjima.
Naša deca su uzrasta 12 I 9 godina te je ovo bila idealna prilika da oprobaju veštine skakanja sa broda u more uz pažnju da se ovo radi isključivo dok je plovilo usidreno u nekoj od plaža a nikako u toku plovidbe ili u nekoj od luka. Kako smo već pomenuli, ronjenje sa decom može biti jedna od interesantnih aktivnosti sa nezaobilaznim vađenjem školjkica, rakova, ježeva, morskih zvezda. (Sva živa stvorenja vraćamo posle u more). Ukoliko ste dogovorili sa skiperom, imate opremu ili ste je iznajmili, možete sa decom pecati ribu ili ih učiti istom.
U toku same plovidbe svaki od skipera će rado uključiti članove posade u aktivnosti pripreme plovidbe i upravljanja brodom pa se deca mogu uključiti u kormilarenje na otvorenom moru, podizanje/spuštanje jedara I sve radnje koje vi I skipper procenite kao sigurnima I zabavnima za male članove posade. Ukoliko se u blizini vaše putanje jedrenja nalaze I neka neobična mesta (Pećine, puste plaže, prirodni bazeni I sl.) onda to svakako posetite jer će klinci uživati u prizorima I biti bogatiji za još jedno iskustvo. Neki od skipera nude u toku plovidbe I plivanje sa delfinima na otvorenom moru što je doživljaj za sebe (ali niko nemože da garantuje jato delfina) pa će te deci prirediti nezaboravne momente sa ovim druželjubivim stvorenjima za ceo život. Svakako da u plan plovidbe možete uključiti i posete mestima sa kulturnim i istorijskim sadržajem što može biti interesantno mališanima da vide i imaju o čemu da pišu u školi „kako sam proveo raspust?“.
I na kraju uvek možete poneti neku od društvenih igara (karte, “ne ljuti se čoveče”, mice, šah I sl.) i u potpalublju odigrati koju partiju, mada mislimo da neće biti potrebe za ovim :).

I na kraju!

Ono što može da brine mnoge roditelje sa ovih prostora jeste cena ovakvog izleta.
U zavistnosti od veličine plovila, opremljenosti, I mesta u kome iznajmljujete jahtu, cena naravno varira prilično. Neki od skipera naplaćuju iznajmljivanje broda na ceo dan bez obzira na broj putnika (bez prelaska maksimalnog mogućeg broja) dok drugi naplaćuju po osobi uz plovidbu sa minimalnim brojem putnika. Uz malo pregovora, humora I duha ova cena može da se spusti I onda sve postaje mnogo priihvatljivije.
U zavisnosti od gore navedenih kriterijuma cena po osobi može da se kreće od 30 do 50 evra.
Ukoliko vam se dopada ovako nešto I želeli bi ste da vi I mališani doživite nezaboravne momente, onda nemojte da odustanete na prvom koraku već pokušajte, videćete isplatiće se na više načina.
Ovaj put nismo poneli kameru ali ako želite da vidite kako to izgleda pogledajte kratak film.

Uživajte u vašem odmoru sa decom!

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!