Jug i Zapad Srbije

Mina je sa svojom porodicom obišla jug i zapad Srbije i sve opisala u jednom dahu.

Prenosimo njen tekst „jug i zapad Srbije u celosti“

Krenuvši naopačke sa juga zemlje, naše lepe majke Srbije, pa na Zapadnu stranu i na kraju šlag na torti, sever…

Jug i zapad Srbije

saznali smo nove priče, videli nove vodopade, upoznali nove divne ljude, šume, ukuse, mirise. Naučili smo kako se prave prave leskovačke pljeskavice (ja sam dobila pohvale za domaćicu a muž i dete za apetit), naučili smo kako se bere boranija i hrane pilići. Pili smo kafe sa divnim bakama koje imaju toliko ljubavi i strpljenja sa decom i koje znaju divne stare pesme za njih od čika Jove Zmaja. Ležali smo na starom jorganu u seoskoj avliji i jeli bakine najukusnije palačinke na svetu, uštipke i roštilj noću. Jeli smo zveze kupine i maline i kupali se u najčistijoj reci u Srbiji.
Jug i zapad Srbije

Ovo je bio ukusan (nadam se) uvod a sada na glavno jelo da predjemo.

Jug zemlje je sada živopisan, pogađate mnogi su u tranzitu za more, uglavnom za Grčku. Mi smo dočekali prijatelje iz Grčke i odveli ih na vodopade u Predejanu. Ako niste čuli za to mesto, onda ste sigurno čuli za motel Predejane.
Jug i zapad Srbije
Na par kilometara odatle je i poznato veštačko jezero na Vlasini. Prostrane šume, pečurke, izvori, brda i proplanci gde možete doručkovati uz divno jutro na planini. Krenuli smo preko Kraljeva i Kragujevca i završili u živopisnoj Zapadnoj Srbiji koja ima šta da ponudi od jezera, reka, planina i sira i kajmaka. Mm. U malom ali slatkom gradu Arilju protiče reka Rzav. Iskoristite priliku i osvežite se u plićaku, dubini, brzaku, sunčajte se i pijte kafu na stenama ili se prijavite za skokove u vodu. Deca će već naći društvo i zabaviti se.

Ako ste više fan nadmorskih visina nego vodenih dubina skoknite do Tare. Borove šume, divni pogledi, blizina Uvca.

Jug i sever Srbije

Disaćete novim plućima, probati kvalitetne mlečne proizvode a za pršutu ćete morati sačekati zimske dane. Zlatibor kao nezaobilazni dragulj ovog dela zemlje će vas uvek čekati ali istražite mesta oko samog epicentra planine.

Ima ih dosta i jedan od njih je „Kod komše“ Ne nametljiv i skroman ali svakako ima šta da ponudi. Veliko gostoprimstvo i siguran povratak na mesto.

Jug i Sever Srbije

Bazen nastao od potoka, teren za tenis, šuma preko puta gde vam se ponekad jave srne. U izgradnji je i ribnjak. Kada ste već u prirodi iskoristite priliku da deca provedu što više vremena sa životinjama. Onim kojih nema baš na vrelom gradskom asfaltu.

Tu je ranč Zova i njihovi konji na kojima su mnogi naučili da jašu ali i da cene ta divna bića.

Jug i zapad Srbije

Odatle imate divne poglede koje ćete poneti sa sobom i nedostajaće vam u ravnici.

Posle svega, preporučujemo baklave u Drvengradu.

Mina Milenković

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!