Koštunići

Ovo mesto se nalazi na 30-tak kilometara od Čačka i vrlo lako se dolazi asfaltnim putem do njega.

Koštunići

Kompleks vajata, restorana, sportskih terena, igrališta za decu, čardaka i dvokrevetnih kaca su smešteni na prostranom imanju koje okružuju brda i šuma a u središtu je sređeno jezerce za kupanje na reci Čemernici.

Prostrani parkinzi, široke staze za šetnju do smeštajnih jedinica, drvo, kamen i cigla se odlično uklapaju u prirodni ambijent kojim je ovaj kraj okićen.

Čardak u kome smo bili smešteni sa spoljne strane deluje prilično skučeno ali kada se uđe vidi se da je svaki deo prostora iskorišćen, dnevna soba sa TV-om i dva ležaja, stolom i radnim delom sa sudoperom bez šporeta. Druga soba sa bračnim krevetom, ormarom i komodicama. Kupatilo i sa spoljne strane terasa sa klupama i stolom. Ceo enterijer je urađen u stilu starog domaćinstav iz ovog kraja i vrlo je interesantan i prijatan.

Ceo kompleks ima dva restorana, jedan je u dnu imanja pored jezera i kaca a drugi je na vrhu imanja pored vajata i čardaka. Cene su vrlo pristupačne a mi smo imali prenoćište sa doručkom.

Koštunići

Domaća kafa je 50 RSD (~40 evro centi), porcija pomfrita je 150 RSD (1.2 evra) a ljudi koji su nas usluživali (Marina i Pele) su bili vrlo ljubazni i pravi domaćini koji su nam pored izvrsne hrane servirali i razne priče o ovom kraju.

Ako se vratimo na početak teksta i rečenicu našeg prijatelja iz Vranja „Srbija ti je k’o lepa devojka…”, Eko selo Koštunići predstavljaju odličan primer umivanja i češljanja Srbije jer na jednom mestu imate kompletnu ponudu različitih sadržaja za posetioce. U blizini eko sela se nalazi „zverinjak“ kako su nazvali mini zoološki vrt, koji je posebno interesantan deci a ovaj kraj je poznat po voćarstvu te se može posetiti i bio fabrika koja proizvodi prirodne sokove, džemove, pekmeze, rakije… i to se sve može probati u Koštunićima. Mi smo probali sok od Maline i ukusa je kao da ste uzeli šaku ovog voća, izblendirali i odmah popili, izvanredno. U sklopu eko sela Koštunići se nalazi i mini muzej posvećen heroju 1. svetskog rata Živojinu Mišiću gde su postavljene njegove lične stvari i maketa kolubarske bitke.

Koštunići

Nedaleko od ovog mesta je i Ravna gora. Do ovog mesta se od Koštunića ide asfaltiranim putem oko 10 kilometara i dolazi se bukvalno na Ravnu goru. Pored crkve i spomenika se nalazi i memorijalni centar ali sve zajedno deluje pomalo zapušteno.

Po povratku u Koštuniće smo odmah sišli do jezera da se okupamo.Voda je u početku bila hladna (prethodni dan je padala kiša) ali smo se vrlo brzo privikli i uživali u vodi. Jezero je vrlo čisto i opasano kamenim prilazima i zidovima na kojima smo se sunčali. Vrelina kamena koji se napio sunca nam je grejao leđa dok smo posmatrali oblake i tražili oblike u njima.

Naselje kaca, kojih ima devet, je dobilo ime po devet brace Jugovića, te nas priča o boju na Kosovu prati i na ovom mestu.

Eko selo Koštunići su definitivno odličan izbor za vikend ili duži porodični boravak a mi preporučujemo odlazak sa još jednom porodicom u letnjoj sezoni kako bi klinci pored kupanja i sportskih terena mogli da se igraju sa svojim vršnjacima.

Ovaj tekst je deo opisa dvanestodnevnog putovanja pod nazivom „Srbija ti je k’o lepa devojka„. Kliknite na tekst i pogledajte kako smo organizovali našu turu i šta smo sve obišli.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!