Lukovska Banja

Lukovska Banja – Zašto smo se uopšte uputili tamo, da li je to mesto za odmor ili lečenje, kakve utiske nosimo sa ovog putovanja – pročitajte u daljem tekstu.

Od nedavno ubacili smo i Lukovsku Banju na naš sajt www.odmorsadecom.com , par porodica nam se javiljalo sa pitanjima o njoj. U blizini je Prolom Banje koje je već popularna destinacija pa otuda i dolazi interesovanje i  želja da se čuje nešto više i o njoj. I eto tako mi se uputišmo na to putovanje.

Put do Lukovske Banje

Sa našeg kraja skoro najudaljenija tačka u Srbiji, recimo da nam je trebalo oko 6h putovanja. Zamislite 6h putovanja kroz Srbiju, koliko je velika je l’ da? 😊

Beograd-Lukovska Banja oko 300km, 4h putovanja, Novi Sad-Lukovska Banja oko 380 km i malo više od 5h.

Naša putanja je bila preko Šapca, Kraljeva, Brusa, Kopaonika i zatim do Lukovske Banje. Moramo dodati da smo tek od Brusa videli prve znakove za Kopaonik i Lukovsku Banju. Mada to nam nije predstavljalo problem jer uvek putujemo uz pomoć neke navigacije. Ovaj put smo koristili Google Mape i odvela nas je na pravu lokaciju.

Ono na šta da obratite pažnju a tiče rute kojom se vozite su  izuzetni pejzaži na deonici od Aleksandrovca pa na dalje. Vinogradi i voćnjaci su nestvarni zatim se u daljini nadziru planine, dalje ide predeli Kopaonika i sam put dalje do Lukovske je interesantan jer je predeo bogat šumama. Na momente smo pomislili da putujemo na kraj sveta jer je priroda netaknuta.

Lukovska Banja, hotel Kopaonik – pogledajte trenutnu ponudu

Lukovska Banja se nalazi u Južnoj Srbiji, na istočnim padinama Kopaonika. Sa svojih 681 m nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji. Klima je umereno-kontinentalna sa velikim brojem sunčanih dana u godini. Karakterišu je obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i čist planinski vazduh. Po broju izvora mineralnih voda, različitog sastava i temperature, i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), spada u najbogatije u zemlji.

Pri rezervaciji dvoumili smo se izmedju hotela Kopaonik i hotela Jelak koji su u istom sastavu samo su udaljeni na nekih 100m jedan od drugog. Odluka je pala na hotel Kopaonik jer nam se učinilo da su bazeni (otvoren i zatvoren) veći i iz tog razloga smo izabrali njega.

Vrlo lako ih je naći jer su lepo obeleženi i pri dolasku u Lukovo nećete ih promašiti. Inače Lukovo je manje naselje. Pored ova dva hotela postoji par privatnih kuća i još jedan hotel je u izgradnji što nam govori da je destinacija poprilično ne istražena. Primetili smo da postoje 2 grupe ljudi ili su to roditelji sa decom ili su seniori koji prednjače.

Po dolasku dočekalo nas je jako ljubazno osoblje na vratima, pomogli su nam sa stvarima do sobe i pružili nam osnovne informacije, i sproveli su nas do apartmana. Apartman je izuzetno prostran i čist, sa prelepim pogledom na bazen. Kao i apartman što nam je u prvi mah delovao čist, tako se odaje utisak za ceo hotel da se izuzetno vodi računa o higijeni. Ono što nas je fasciniralo je da se voda svaka 2 -3 dana prazni iz bazena i toči nova, posebno zbog sadašnje epidemiološke situacije. U apartmanu se nalaze 3 ležaja, 1 bračni u spavaćoj, i 2 kreveta na razvlačenje u dnevnom boravku, dovoljan broj mesta u garderoberu, bade mantili i peškiri, tv sa nesto vise od osnovnim brojem kanala, od toga imaju i crtaci 🙂 Wi-fi, koji u našoj sobi je bio dovoljan za redovne preglede ali ukoliko nesto od posla treba da obavite ili neki sastanak slučajno imate, morate kao i mi obaviti na recepciji jer nam je tamo bio jaci internet. Apartman poseduje i mini kuhinjicu, frižider, čaše, osnovno posuđe I slično.

Restoran i sadržaj

Vrlo brzo nakon razgledanja apartmana otišli smo na ručak, odnosno večeru jer smo stigli malo kasnije. Primetili smo da svaka soba ima određeno vreme za obroke da su podeljene u parne i neparne brojeve kako bi se izbegle gužve i ostavio prostor između stolova u restoranu zbog mera. Tako da što se tiče distanci sve je regularno. 🙂

S obzirom da naš mali ima problema sa nutritivnim alergijama i uvek nosimo našu hranu, po dolasku u restoran shvatili smo da smo to bespotrebno radili jer imaju veliki izbor set menija bukvalno za svakog po nešto, od vegeterijanske, hrane za alergičare, posne, redovnih obroka do slatkisa I slično. (pogledajte fotografije za više info) Stvarno sve pohvale!

Kao što možete videte porcije su i više nego dovoljne i verujte na reč sve je stvarno ukusno. Ukoliko nešto fali tu su uvek tete ili čike koji su jako ljubazni da odgovore na sve vaše zahteve. Menadžeri restorana su više puta dolazili do nas i do dece da nam skrenu pažnju ukoliko su deca probirljiva da će nam izaci u susret za neku drugu hranu.

Restoran se nalazi u prizemlju pored recepcije tako da smo u svakom momentu mogli da zapitkujemo osoblje. 🙂 Sa druge strane restorana nalazi se prolaz ka medicinskom bloku sa ordinacijama, terapijama i na kraju ka zatvorenom i otvorenom bazenu. U našem hotelu nema dodatnog wellness sadržaja ali gosti hotela mogu i u hotelu Kopaonik da koriste wellness sadržaj poput saune, turskog kupatila, slane sobe, i slično.

Ono što se još može pronaći u sklopu našeg hotela su kafe bar sa lepom terasom (u ponudi imaju divnih kolač i domaće Prolom pivo svetlo i tamno, suprug kaže da je odlično! 🙂 ). U banket sali na poslednjem spratu se nalazi mini teretana, bilijar, stoni tenis i pikado tako da se porodično možete zabaviti. Dostupna je i dečija igraonica u zatvorenom.

U zimskim mesecima možete uživati i u sportovima na snegu – na raspolaganju je ski staza sa ski liftom dužine 300m.

Što se tiče bazena, njihova veličina je dovoljna da ne bude gužva i  bukvalno u zavisnosti od vremena napolju možete odlučiti da li vam više odgovara unutrašnji ili spoljašnji bazen. Tamperatura vode je stvarno izuzetna i pravo je zadovoljstvo kupati se rano ujuturu ili kasno uveče jer je voda oko 33-35 C. A zamislite to zadovoljstvo kupanja zimi, naročito nakon skijanja. Oko bazena se nalaze ležaljke i dosta dugo u toku dana je osunčano, a za one koji manje vole Sunce i hlada uvek ima.

Okolina

Jedan od razloga naše posete ovoj Banji je problem koji imamo sa dvoipogodišnjim detetom sa atopijskim dermatitisom (ima nutritivne alergije, astmu i ekceme).

Voda ima značajne količine dominantnih jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i rastvoren vodonik-sulfid koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja. Postoji i Prirodni inhalatorijum koji se nalazi uz samu obalu reke i on se može koristiti potpuno besplatno. O njemu ćemo koju reč ispod. Ono što je takođe besplatno su šetnje kroz prirodu. 🙂 Postoji više obeleženih I uređenih staza u okolini sa dužinom i predviđenim vremenom tako da vam vodić nije potreban, ali ukoliko želite u turu sa vodičem možete sačekati organizovanu šetnju. Mi smo sami išli jer zbog različitog uzrasta dece najlakše nam je da vreme tempiramo sami. Po izlasku iz hotela u ulici odmah možete primetiti malu pijacu sa suvenirima, domaćim proizvodima i domaćim radinostima i vama ili vašim dragima možete poneti po neku autentičnu uspomenu.

Mi smo se prvo uputili Stazom zdravlja br.1 koja je najbliža našem hotelu, cilj je bio obići izvor Devojačke Suze. “ Devojačke Suze” je neobičan izvor iz kojeg voda ne teče nego kaplje, nazivaju ga još I izvorom hiljadu suza. Uz stazu se prolazi pored Milutinovog kupatila sa balneo-terapijskim kupkama u termomineralnoj ugljeno-kiseloj i sumporovitoj vodi natrijum-kalcijum-magnezijum hidrokarbonatnog tipa. Zatim Toplih izvora sa Prirodnim inhalatorijumom i to je jako interesantna stvar jer je potpuno besplatna, na otvorenom i  koristi se u terapeutske svrhe. To nam je bilo jako zanimljivo upravo zbog mališana.

Inhalatorijum obuhvata veći broj okamenjenih cevi kroz koje izlazi termomineralna voda bogata vodonik sulfidom i sliva se u fontanu. Vazduh oko ove fontane visoko je zasićen gasom vodonik sulfidom (H2S) koji je prepoznatljiv po specifičnom blago neprijatnom mirisu. Sumpor iz vodonik sulfida se udisanjem, preko sluzokože pluća, veoma dobro resorbuje (80% od prisutne količine u vazduhu). Putem krvi dospeva do svih ćelija u organizmu i ostvaruje brojna biološka dejstva od kojih su neka veoma važna:

  • U disajnim putevima ispoljava antibakterijsko (bakteriostatsko i baktericidno), antialergijsko (hipo i desenzibilišuće), bronhodilatatorno (širenje disajnih puteva) i ekspektorantno (olakšavanje iskašljavanja) delovanje

  • Na nivou ćelija učestvuje u stvaranju belančevina (sinteza proteina) neophodnih za proizvodnju brojnih enzima, pojačava sintezu (stvaranje) i lučenje (sekreciju) insulina, potpomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi, pospešuje zarastanje rana (stimulacija tkivnog disanja), pojačava rad lojnih i znojnih žlezda i stimuliše obnavljanje tkiva (regenerativni procesi);

Mi smo 2 puta dnevno po nekih 30 minuta provodili tu. Super je što deca ne moraju da sede direktno uz fontanu nego su mogla da trčkaraju oko nje jer je i sav taj prostor oko fontane lekovit i svaki put nam je brzo prošlo vreme.

U neposrednoj blizini nalazi se takođe izvor sa lekovitom vodicom za oči kao i Virovi koji su više namenjeni reumatskim bolestima te smo samo tim delom prošetali (dečica su naravno na česmi sa vodicom za oči i prali rukice i okice, jer im je bilo jako interesantno).

Ono što nam se nije dopalo jeste da je ta staza konstantna uz put ali moramo da pohvalimo lokalne vozače kojih zaista nije bilo puno da izuzetno pažljivo voze tom rutom. Sa druge strane svesni smo da je teren sa prirodnim lepotama takav kakav je da ne može da se menja i da treba gledati pozitivne stvari kao npr da duž cele staze je tok reke koja je stvarno prelepa. Takođe usput se može obići i mala stara vodenica.

U neposrednoj blizini drugog hotela nalazi se staza zdravlja 2., koja započinje uz reku i staza je šumovita. Vodi do Crkva Sv. Đorđa koja se nalazi na kamenom visu iznad banje, na visini od 875 m, odakle se pruža izuzetan pogled na celu kotlinu. Do crkve se može doći kraćom i strmom stazom dužine 900 m (za sportiste i mlađe rekreativce) ili dužom stazom dužine 2400 m. Postoji mogućnost organizovanja prevoza do crkve.

Nedaleko od samog starta nalazi se i Etno restoran na ušću Trebinjske u Lukovsku reku, uz samu obalu reke. U predivnom prirodnom ambijentu, restoran priprema specijalitete potkopaoničkog kraja ispod sača: jagnjetinu i teletinu, pitu „rednicu“, kupus, pasulj prebranac. Ovde možete isprobati i hleb ispod crepulje, domaći sir i kajmak, domaće sitne kolače i druge specijalitete karakteristične za ovaj kraj. Takođe u sklopu njega nalazi se otvoreno igralište za najmlađe.

 

Ono šta još možete posetiti u okruženju ili napraviti izlet kolima je :

Crkva Sv. Mine u Štavi:
U 6 km udaljenom selu Štava nalazi se crkva Sv. Mine iz 16. veka. Izgrađena je od tesanog kamena i pokrivena kamenim pločama. Posebnu kulturnu vrednost ove crkve predstavljaju očuvane freske.

Prolom Banja:
Prolom Banja je udaljena 58 km od Lukovske Banje. Nadaleko je poznata, pre svega, po svojoj lekovitoj Prolom vodi, jedinstvenog mineralnog sastava,

Đavolja Varoš:
Lokalitet Đavolja Varoš je udaljen 65 km od Lukovske Banje. Pod zaštitom je države kao Spomenik prirode I kategorije i istovremeno je jedini predstavnik Srbije u izboru za „7 svetskih čuda prirode“.

Crkve iz XII veka u Kuršumliji (36km), Neolitsko nalazište Pločnik (48km) I Nacionalni Park Kopaonik (60km).

Ukoliko ste za urbane sredine, sa mnogo ljudi i nesto drugo sem prirode, sigurni smo da postoje druge destinacije koje bi vam bile vise odgovaraćuje. Ukoliko ste za čist vazduh, netaknutu prirodu, šetnje kroz šume, odličnu klopu, prirodne inhalacije i lekovite vode što u smislu lečenja što u rekreativnom smislu, onda je Lukovska Banja izbor za vas.

Mi nismo konsultovali lekare jer je naš prvobitni cilj bio rekreacija ali s obzirom na anamnezu deteta shvatili smo da je odlična priča spojiti i jedno i drugo i da te stvari koje smo mi koristili mogu da koriste potpuno zdrave osobe te da oporavak može biti i psihofizičke vrste.  Ono što smo primetili sigurno je poboljšanje kod ekcema, dok za astmu pretpostavljamo da bi bilo potrebno malo duže od jednog vikenda i možda više ponavljanja, ali sigurna sam da će nas put ponovo nekada navesti tamo i da ćemo ponoviti ovu našu priču.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!