Muzički vikendi u srcu Beograda

Muzički vikendi u srcu Beograda

Verovatno je svako od vas imao dilemu kuda sa decom a da nije igraonica u Beogradu. I to pogotovo zimi i po lošem vremenu

Muzički vikendi u srcu Beograda

Ja sam od onih mama koje obožavaju da smišljaju programe i iznalaze nove načine zabave za mališane. Naravno da i ja imam saveznike u ovoj misiji te ću ih ovde izlistati ne bi li nekome od vas pomogla ili dala ideju. Sjajnu ekipu talentovanih, mladih ljudi koji rade sa decom otkrila mi je majka dveju predivnih devojčica, mama Marija iz Kufstajna, i hvala joj puno na tome.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Taj nadareni kolektiv se zove Baby Artysh i kreirali su veoma informativni sajt o svojim aktivnostima, programu, nastupima. Moja deca obožavaju da provedu nedeljno prepodne uz zvuke klavira, violine, klarineta, flaute, saksofona i drugih instrumenata u galeriji Artget na Trgu Republike u Kulturnom centru Beograda, gde se redovno održavaju koncerti za bebe i decu.

U septembru 2017. godine, moji sinovi su naprasno rešili da jedan drugog podržavaju u svim namerama, da ne kažem glupostima, te su se porodični izlasci pretvorili u jedno veoma glasno i stresno iskustvo.

Ian sa nepune 4 i Matija sa nepune 2 godine su tandem kakvog nema i šta naume to i ostvare. Pa, skoro sve. Tako su nam na koncertu jednog vikenda priredili sledeću scenu: dok ja pokušavam da obuzdam pomahnitalog Matu moj suprug ‘vata u letu Iana u ritualnom plesu sa drvenim štapićima.  Oboje se preznojavamo već 17. put pošto naši sinovi u duetu predstavljaju noćnu moru svih roditelja. Dovoljno je reći da se zvuk flaute jedva čuo pored njihovog podvriskivanja. Nakon te seanse, reših da ih više ne vodim ni na jednu kulturnu manifestaciju u kompletu do daljnjeg.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Al’ gle čuda… ekipa Baby Artysh-a rešila da podeli decu po uzrastima i organizuje baby seanse do 3 godine u galeriji Artget a Artysh Kid u Muzeju nauke i tehnike za decu od 3-6 godina. Pitam li se šta ih je ili bolje reći KO naveo na ovakvu ideju;)

Pa sjajno! Ja vodim naredni put u novembru starije dete u Muzej nauke a tata mlađe dete na poslepodnevni session.

Odvojeno – čarobna reč! Nacrtali se Ian i ja u 10 č. u nedelju u Muzeju i mom sinu vilica bukvalno ispala pri pogledu na orgulje – najveći instrument! Sve te cevi, pa dve klavijature, pa papučice. Pogled koji govori Mama, pa kakva je ovo naprava??? Sedi sine i uživaj, sad’ će teta da nam objasni. Moje dete izabralo mesto u drugom redu, skinulo jaknu, odložilo Lord Šena iz Kung-fu pande sa strane zajedno sa već izgužvanim programom Kids festa od pre dve nedelje i rešilo da uživa.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Drugo dete! Ni nalik onom divljaku iz septembra meseca. Ja u torbi držim kinder čokoladice i čoko-smoki u pripravnosti i sa neizvesnošću očekujem početak. A onda započne magija: dela Johana Sebastijana Baha, kompozicije koje je pisao za svoju mnogobrojnu decu i divni menueti u molu i duru. Ian kao zamađijan, sedi mirno, upija svaku notu, putuje kroz vreme, sve do baroka i samo mi dobaci:

“Mama prestani na slikaš, slušamo muziku.“

Muzički vikendi u srcu Beograda
Prepodnevni muzički session fenomenalno prošao. Sad se Mata i tata spremaju za popodnevni. I opet, drugo dete! Mata se drži sve vreme uz tatu, ne luduje po galeriji, ne ciči, ne otima drugoj deci udaraljke i zvečkice već uredno skuplja sva zvec-jaja po prostoriji. Anđeo, nema šta. Harmonika, klarinet, malo cup, cup uz tatu, malo više cap, cap dudu. Eh, nema starijeg bate da se šegačimo.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Propade sva zabava. Praznično raspoloženje i decembarsku čaroliju otvorili smo sa Baby Artysh-om u Artgetu, opet u punom sastavu – mama, tata, pas i kravata… a ne, ne, ne nego i Mata i Ian uz tople zvuke klavira i klarineta. A dole svetli grad i reflektuju se crvene i žućkaste lampice u staklu Kulturnog centra.

Mata i Ian ovog puta u elementu. Ian je našao novu primenu drvenih štapića: vezao ih je kanapom i napravio “a la“ nindža alatku (sav srećan).

Muzički vikendi u srcu Beograda

Dok se Mata toliko rasplesao i rascupkao da me je pred kraj koncerta naglim pokretom glave zviznuo svom snagom u nos. Samo se čulo jedno kratko i tiho “joj“ od moderatorke programa i iskrivljen izraz lica koji govori “bolje otrčite u wc dok nije počela krv da lipti“. Da, nije mi posle bilo do pevušenja ali sam se stoički vratila u salu sa Rudolf nosićem.  Ian je dočekao svoj “jazz“ momenat i zgrabio mesto za klavirom.

Lele, mislila sam da će dirke početi da lete. “Neće, neće“, kaže divna pijanistkinja. “To vi mislite“, mislim se ja.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Baby Artysh organizuje svoje koncerte po grupama i to sledećeg sastava: za uzrast od 0-3 godine (mešovita grupa), grupa do prohodavanja, grupa nakon prohodavanja do 3 godine. Od pre par meseci se organizuju koncerti i za stariju decu i to su Artysh Kid koncerti, uzrast od 3,5 do 6 godina. Tu opet imamo dve grupe: prva grupa od 3,5 do 4 godine, uz obavezno prisustvo roditelja i druga grupa za uzrast 5 i 6 godina, bez prisustva roditelja. Ovi koncerti se održavaju u sjajnom ambijentu Muzeja nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici br. 51.

Muzički vikendi u srcu Beograda

Cene karata su 500 din za jedno dete i jednog roditelja. Preporučujem da karte rezervišete putem mejla na adresu: zvrc@artyshlab.com jer su koncerti veoma posećeni. Karte možete platiti i putem uplatnice a ljubazne dame iz Baby Artysh tima će vam proslediti uplatnicu na mejl.

Muzički vikendi u srcu Beograda traju u proseku 45min i verujte mi, sjajno ćete se provesti.

Maja Mikić Landratoške

Muzički vikendi u srcu Beograda

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!