Porodično putovanje do Peloponeza

Autorka teksta „Porodično putovanje do Peloponeza“ je nagrađena od strane sajta www.odmorsadecom.com porodičnim vikendom jer je njen opis odabran kao jedan od tri najlepša opisa porodičnog putovanja u nagradnoj igri „Fotkaj, piši i kofere pakuj“

Porodično putovanje do Peloponeza

Letovanje je za nas odavno preraslo u letnje putovanje. Obilasci novih gradova, upoznavanje drugih predela i otkrivanje istorije, uz klasične aktivnosti na plaži, postali su neizostavni u svim putničkim planovima.

Tako smo i ove godine isplanirali pravu avanturu do dalekog Peloponeza. Nije nam prvi put do ove destinacije, ali jeste prvi put u novom sastavu: deca i mi. Odlučili smo se za Nafplio, prvu prestonicu Grčke i odličnu bazu za istraživanje Argolide, dok je drugi deo letovanja bio potpuno posvećen deci u prelepom rezortu na severozapadu Peloponeza. Put je dugačak i kako smo išli autom, rešili smo da zbog dece ipak prespavamo negde na pola puta.

Porodično putovanje do Peloponeza

Prvo prenoćište bukirali smo u Delfiju. Mali, porodični hotel, na svega 1 km od drevnog nalazišta. Stigli smo uveče oko 9, umorni od celodnevnog putovanja, i smestili se u sobu. Dobili smo sobu sa fantastičnim pogledom na Korintski zaliv i planine u kome smo uživali sa naše terase.
Brzo smo otišli na spavanje, a ujutru posle doručka krenuli pravo u obilazak nalazišta. Delfi je jedno od najpoznatijih grčkih nalazišta, smešteno na padinama planine Parnas. Jako je dobro očuvano i pravo je uživanje obilaziti ga. Apolonov hram je na nas ostavio najjači utisak. Ipak, svojom centralnom pozicijom, fantastičnim pogledima koji se pružaju u daljinu, i ostacima masivnih stubova odaje utisak grandioznosti i gotovo da se može naslutiti pun sjaj kojim je nekada zračio. Pored nalazišta je i muzej u kome su izloženi eksponati pronađeni na samom nalazištu u toku njegovog iskopavanja.

Porodično putovanje do Peloponeza

Posebno smo bili ponosni i srećni kada smo shvatili koliko je naš šestogodišnjak uživao u ovom obilasku.

U muzeju je gotovo hipnotisano obilazio statue, čak se u jednom trenutku zaputio sam da ga još jednom obiđe pre nego što krenemo dalje. Na nalazištu mu nije smetalo ni milion stepenika ni sve veća vrućina, naprotiv, veselo je skakutao i širom otvorenih očiju zagledao svaki kamen.
Sledeća destinacija: Nafplio. Nafplio je bio prva Grčka prestonica i to je istorijska činjenica koju sa ponosom ističu svi njegovi žitelji.

Porodično putovanje do Peloponeza

Smeštaj smo bukirali u malom porodičnom hotelu Anemos gde smo apsolutno bili prezadovoljni svime: i udobnošću i uslugom, a najviše ljubaznošću i predusretljivošću svih zaposlenih. Vlasnica Marija se zaista trudi da svojim gostima obezbedi što “kućevniju” atmosferu čemu značajno doprinose topli mirisi domaćih đakonija redovno posluženih uz doručak.

Nafplio je mali, ljubak, slikovit grad, pravi dragulj Grčke, prepun istorije. Grad ima 3 tvrđave: Palamidi na brdu iznad grada, Akronafplia duž oboda starog grada i Burci na sred mora.

Porodično putovanje do Peloponeza

Palamidi je najčuvenija od svih, najveća i najbolje očuvana. Sa kapija ove tvrđave pruža se neprekidan pogled na grad i okolinu, zaista ostavljajući bez daha. Unutrašnjost tvrđave je fascinantna! Puno hodnika, tajnih prolaza, izuzetno očuvanih tamnica i drugih prostorija, neizostavno ostavljaju neizbrisiv trag u našim sećanjima.

Naš dečak je uživao u pronalaženju tajnih prolaza, a kako je u tom trenutku već bio, samoproklamovani “svetski istraživač”, bilo je od suštinskog značaja da baš on pronađe sve moguće puteve i prolaze :).

Druge dve tvrđave su dostupne iz grada, ali ovog puta nismo ih obilazili. Samo smo uživali u pogledima na njih dok smo obilazili slikovite ulice i trgove starog grada. Posebno smo uživali na trgu Sintagma, najpoznatijem trgu Nafplia. Uveče ovaj trg prestaje da bude tek glavni trg, već okupljajući sve budne žitelje i turiste, kreativne izvođače, prodavce, pulsira neverovatnom zajedničkom energijom. Deca jure, igraju se loptom, odrasli uživaju u šetnji i piću, vreme staje i nikoga nije ni briga za vreme 🙂 Nekoliko večeri smo proveli tako i iako se svaka završila prilično kasno, umor nismo osećali.

Porodično putovanje do Peloponeza

Nafplio je grad koji je i odlična baza za obilazak znamenitosti Argolide, a ima ih jako mnogo! Epidaurus, Mikena, Midea, Nemea, Tirins, Korint, ostrva Speces i Hidra, i još mnogo mnogo toga. U Nafpliu smo bili svega 4 dana, pa smo osim grada obišli još Epidaurus, drevni grčki teatar. Teatar je jako dobro očuvan i jedan je od najvećih antičkih teatara. Čuven je po svojoj fenomenalnoj akustici, a u prilog tome govori i činjenica da se i dan danas koristi za organizovanje letnjih manifestcija. Pored teatra je i mali muzej u kome su očuvani i izloženi eksponati pronađeni na samom lokalitetu u toku iskopavanja.

Porodično putovanje do Peloponeza

Naše porodično putovanje do Peloponeza je kao poslednju destinaciju predvidelo boravak u  kompleksu Grecotel Olympia Riviera, smeštenog na severo-zapadu Peloponeza, na 10ak km najlepše peščane plaže od svih na kojima smo bili.

Taj kompleks je u potpunosti posvećen porodicama i nudi nezaboravni užitak za sve. Usluga je all inclusive i  zaista, ni o čemu nije potrebno brinuti. Kompleks je izgrađen na dugačkoj peščanoj plaži sa najfinijim peskom, idealnim za pravljenje zamkova i figura, kao i za sve druge plažne igre. Plaža je ne samo jako dugačka, već i izuzetno široka sa terenima za fudbal i odbojku i dovoljno prostora za sve ostalo.

Porodično putovanje do Peloponeza

More je divno! Ume da bude hladnije, ali i jako toplo, a popodne su divni talasi ni preveliki, ni premali, već taman dovoljni za igranje. Pored takve plaže kompleks ima i nekoliko bazena sa slanom i slatkom vodom, tobogane i “lazy river”, pa kad se ne može na plažu (kao što mi nismo mogli par dana zbog bure), bazeni pružaju jednak užitak! Pored svega, od ove godine kompleks ima i akva park sa odličnim toboganima za decu i odrasle (sve smo testirali).

Deca su centralni gosti ovog rezorta što se vidi u svakoj usluzi. U okviru hotela postoji dečiji klub koji održava keativne radionice za decu svakog dana, 2 puta dnevno u trajanju od po 2 sata.

Porodično putovanje do Peloponeza

Raznovrsne su aktivnosti koje rade sa decom: igre na plaži, igre u bazenima, crtanje, bojenje, igra gusara i potraga za blagom po celom rezortu, pravljenje kolača u kuhinji hotela, predstava za roditelje. Deca zaista tamo uživaju, a naš dečak nije hteo da izlazi iz tog kluba 🙂 Svakog dana je insistirao da ide i čak par puta birao klub pre nego kupanje! Dok je on u klubu mi smo sa bebom sedeli na kafi ili na plaži dopuštajući da nas potpuno razmaze. Pravo lenčarenje!

U povratku kući rešili smo da idemo drugim putem, preko Patre i čuvenog visećeg mosta koji je zaista prelep!

Porodično putovanje do Peloponeza

Usputno spavanje smo rezervisali u seocetu Vergina, 70ak km od Soluna. Naizgled neugleno selo u sebi čuva pravi biser arheologije – kraljevsku grobnicu!

Ne tako davno, pre svega 30ak godina, ovde je otkrivena antička grobnica čijom je analizom utvrđeno da nikako nije tek neka obična grobnica, već grobnica kralja Filipa drugog, oca velikog Aleksandra Makedonskog!

Neverovatan je osećaj strahopoštovanja koji nas je obuzeo čim smo ušli unutra. Muzej je napravljen na samom nalazištu, pod zemljom. Ulazi se u brdo, hodnikom na dole, u potpuno mračnu grobnicu gde su jedina svetla ona koja osvetljavaju eksponate. Tri grobnice su otkopane i dostupne za obilazak i apsolutno su neverovatne! Prolazili smo tako blizu tih grandioznih ostataka, imali smo utisak da se otkopavaju upravo tu i tada pred našim očima!

Porodično putovanje do Peloponeza

 

I naše porodično putovanje do Peloponeza je došlo do kraja. Prepuni utisaka stigli smo kući i evo, mesec dana kasnije, utisak ne jenjava. Divni, divlji, arhaični Peloponez! Nije nam ovo poslednje druženje sigurno!

Sanja Bogdanović Dinić

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!