Posetili smo Dobri potok i Krupanj

Ko je ikada išao u Krupanj kao turista i šta uopšte ima tamo da se vidi…ma gde se to uopšte i nalazi? Ni mi nebi smo znali, niti pisali ovaj tekst, da nije bilo naših prijatelja koji su nas pozvali u goste.

Videvši da putujemo po tom kraju Srbije, pozvali su nas kako bi se družili. Mi smo prihvatili poziv i posetili ih ali …nismo ni slutili šta će nam prirediti.

Krupanj

Put

Krupanj se nalazi u zapadnoj Srbiji i kroz njega protiču 4 reke, Kržava, Bogoštica, Likodra i Čađavica…nikad čuli, ali su ove četiri rečice pre par godina podivljale i nanele ozbiljnu štetu celom kraju. Ovaj ljupki gradić je udaljen od Beograda oko 150 Km, od Loznice 30Km, Šabca 63Km i od Valjeva 65Km. Mi smo u Krupanj došli iz Loznice a put je krivudav ali prostran i odličnog kvaliteta. Kako smo čuli ovo je novi put, koji je potpuno sređen posle klizišta i poplava koje su ovaj kraj prilično pogodile. Kada smo krenuli kući, Krupanj smo napustili putem Šabca te takođe možemo da potvrdimo da je i taj put solidnog kvaliteta te je doći i otići vrlo lako i jednostavno.

Dosadašnja putovanja su nas naučila jednom zlatnom pravilu, a to je: Ako ne znaš šta da posetiš i šta da jedeš…uvek pitaj meštane!

Na našu sreću, ovoga puta su naši prijatelji bili Krupljani i nismo morali da pitamo, već su nas posle kratkog odmora uz piće poveli na neverovatnu turu kroz ovo neobično mesto.

Crkveni park Dobri Potok

Dok smo ispijali kaficu i pićence kod njih u dvorištu rekoše nam da ćemo posetiti crkvu.
Pomislih:“Ok… crkva… videli smo ih mnogooo…al’ ajde da vidimo i tu crkvu…!” Sedosmo svi sa klincima u dva automobile, pogledasmo se na izlazu iz dvorišta uz onaj pogled „samo vozi za mnom…“ i krenusmo!

Pogledajte smeštaj u blizini Krupnja


Pomislih da Krupanj kao naselje i nema šta posebno da pokaže, kuće u nizu, neke lepe neke manje lepe, kao i svako drugo mesto u Srbiji, MEĐUTIM… u jednom momentu krenusmo da se penjemo uz brdo i da zavijemo na desno gde se nalazio strmi parking, jedan od onih, da kada parkirate, ne morate rukom da gurate vrata, od nagiba se sama otvaraju. Sa parkinga se vidi mala crkvica sa belim zidovima, drvenim krovom i naravno krstom na vrhu. Drvena kapija kao ulaz i naziru se neke stare kućice.

Krupanj

Baš lepa crkvica iz 16.veka, autentična, očuvana i održavana…ali ljudi, kada smo ušli u dvorište, shvatili smo da to nije samo crkvena porta, već čitav turistički kompleks u koji je uloženo 30 godina truda, i koji ima toliko toga da pokaže da smo OSTALI ZAPANJENI!

Jedna kućica je muzej pčelarstva
Druga kućica muzej starih zanata
Treća kućica je muzej narodnih nošnji
Četvrta prikaz kako je škola izgledala u Srbiji pre 100 godina
Peta prikaz kako je bilo uređeno gradsko domaćinstvo pre 150 godina

A kako uđete u svaku od prostorija tako se polako uključuje muzika koja je u stilu i vremenu sa temom te prostorije i kada izađete ona se posle par trenutaka isključuje.

Krupanj

Ma neverovatno…

Iznad crkve je „in situ“ (što bi ljudi iz marketinga rekli) prikaz, dvorišta jednog domaćinstva od pre 200 godina iz ovoga kraja…ali to nisu samo vajati, kuće, štale i kotarke…to je sve opremljeno nameštajem iz tog vremena, alatima, kolima, svaki kamen je pažljivo složen, ali ne onako da bude našminkano, već da verno oslika duh tog vremena i da vas vrati nazad kroz vreme.
Otvorenih usta pitam: „…ovo je sjajno…ko sve ovo održava?
Aca“
„Ko je Aca?“
„Sveštenik, Aleksandar Đurđev…30 godina se bavi ovim, skuplja, restaurira, postavlja, menja sa drugim ljudima, poklanjaju mu…i on sve to ovde izlaže i pazi…ajde da ti pokažem još nešto…znaš šta su stećnaci?“
„Znam, stene…kao što Obelix nosi sa sobom onaj stećnjak“
„Da, hajde za mnom, vidiš one stene tamo poređane…to je najstarije groblje u Srbiji…“
U krugu crkve se nalazi groblje koje je najstarije u Srbiji a svaki spomenik je posađen kao stena, zato se zovu stećnjaci a prema legendi ovu crkvu su sagradili Braća Jugovići.

Krupanj

Idemo dalje, tu su izletničke klupe, natkriveni stolovi, puno zelenila i hlada a celo brdo je puno antimona pa su iz starih dana ostala otvorena rudarska okna koja su sada zapečaćena i pretvorena u male kapele.
Takođe se u julu mesecu na ovom mestu održava takmičenje u nadigravanju gde se mladi igrači nadmeću ko je bolji u narodnim igrama…nagrada je ništa manje nego zlatni dukat.
Vidiš ovo“. Ulazimo u veliku prostoriju sa veliim stolom i dosta stolica.
Ovde možeš da proslaviš rođendan, krštenje, svadbu…šta god želiš i imaš potpuno opremljenu kuhinju sa escajgom, vidiš i sam stolice i stolove, sve opremljeno…!“
I koliko košta
Onoliko koliko imaš!
Ma daaaaajjjj!

Čovek da ne poveruje, sveštenik Aca je od ovog mesta napravio kulturno, istorijsko, etnološko, versko, izletničko…turistički kompleks..SJAJNO.

Krupanj

Nismo se još ni opasuljili a prošlo je već skoro 2 sata od kako smo došli…klinci počinju da cvrče i sa onim tugaljivim facama (to nije fer…):“Mi smo glaaaaaaadni!
Ok idemo nešto da pojedemo.

Staro zdanje ali prvo priča o crkvi, kralju i šamaru.

Pre priče o ovom, nećemo da otkrivamo čemu, moramo da napomenemo da smo posetili crkvu u centru Krupnja za čiju je gradnju novac obezbedio lično Kralj Aleksandar Karađorđević i namenio ju je borcima palim u bici na Mačkovom kamenu u prvom svetskom ratu.
Ali, tadašnji gradonačelnik Krupnja odluči da crkvu podigne ni manje ni više, nego u centru grada.

Na otvaranju, videvši da je crkva u centru a ne na Mačkovom kamenu i saznavši za svojevoljnog počinioca, Kralj Aleksandar mu na početku ceremonije OPALI ŠAMAR, prekori ga i ceremonija je dalje mogla da se nastavi uz opasnost da ovaj šamar preraste u nešto mnogo ozbiljnije.

Krupanj

Međutim posle par dana, Kralja Aleksandra ubiše u Marselju i osta crkva u centru Krupnja bez mnogo posledica za odvažnog gospodina.
Inače za gradnju lustera i dobrog dela metalnih stvari u samoj crkvi su korišćene čaure od metaka i granata sa bitke na Mačkovom kamenu.

E sad o Starom Zdanju.

Ješćemo u starom zdanju!
Važi, kako god vi kažete!
Polako dolazimo do predivne kuće sa dva stepeništa koja vode ka ulazu. Na ulazu je ploča na kojoj piše
U vreme Episkopa Šabačkog Lavrenitija, otvori se muzej Krupnja zadužbina protojereja stavrofora Aleksandra Đurđeva

Krupanj

„Pa opet sveštenik Aca… i opet muzej, zar nećemo da idemo u restoran, rekoste da ćemo da jedemo, klinci su već…koliko ovaj Krupanj ima muzeja… po glavi stanovnika?“

Ulazimo u prostoriju koja je stalna postavka istorijskih artefakata u restauriranom stanju (Kako sam ovo pametno sročio)
Ljudi, sav nameštaj je originalni nameštaj od pre ko zna kad, dva klavira, stare Singer mašine za šivenje, na zidu vise štitovi, sablje, buzdovani, mačevi, stari svećnjaci…

Krupanj

ŠTA JE OVO?
Restoran
Prilazi nam konobar i pita da li želimo da jedemo ili ćemo prvo da obiđemo…
Par momenta kasnije pojavljuje se mlada dama, koja otključava masivna vrata i uvodi nas u muzej.
Cela postvka kreće od praistorije, posuda, alata, starih novčića, preko Turskih dana, prvih trgovaca u Krupnju, apotekara, bankara, školstva, sudstva, do prvog svetskog rata, uniformi, nošnji, nameštaja, oružja…NEVEROVATNO.

Krupanj

„Ovo ovde je originalo izdanje Srpsko-Nemačkog rečnika Vuka Karadžića iz 1832 godine…ovde možete da vidite krevet u kome je spavao Kralj Petar Karađorđeviić prilikom posete Krupnju…ovo je originalna uniforma Srpskog vojnika iz 1. svetskog rata…ovde vidite predizborni letak saveza zemljoradnika za predizbornu trku iz 1920 godine..ovde vidite kancelariju predsednika opštine Krupnja od pre 100 godina.“

Krupanj

Opet su nam usta otvoren ali ovaj put do zemlje.
Posle obilaska ovog neverovatnog muzeja, vraćamo se u „muzej restoran“ i stiže nam mešano meso sa salatama i pićem. Ručamo u neverovatnom okruženju i dok žvaćemo ne možemo da verujemo da je sve oko nas od ko zna kad i da sve ima priču.
Ok, u ovakvom okruženju mora da su cene malo veće. Konobar donosi račun i sledi naravno ono naše:“…ja ću da platim … ne vi ste naši gosti…ajde bar da podelimo račun…nema šanse!

4.400 RSD za dva ovala ukusnog mešanog mesa, dosta različitog pića i četiri kafe, dok je nas osmoro zadovoljno puktalo punih stomaka uživajući u ovom nestvarnom ambijentu.

Posle ručka je došlo vreme da krenemo kući, kratko smo prošetali po centru Krupnja uz reku, da stomak olakša, raspitivali se o mnogim stvarima i planirali sledeće viđanje. Ono što je ostalo za sledeći put je Mačkov kamen gde se održala jedna od najvećih bitaka u modernijoj istoriji ovih krajeva.

Krupanj

Sada bi trebao da ide zaključak

KAO ŠTO SMO VEĆ NAPISALI, ZLATNO PRAVILO NA PUTOVANJU GLASI:-

PITAJ MEŠTANE. MI IH NISMO PITALI ALI SMO DOBILI I VIŠE NEGO DA JESMO.

Dok smo u kolima ćuteći gledali u horizont i po glavi sabirali šta smo doživeli tog dana, mlađi sin reče:
“Ej, eno lubenice i dinje ajde da kupimo po jednu!“
„Dobar dan, pošto je kila lubenica?“
„15 dinara…“
Kakav dan, ko bi rekao, KRUPANJ!
Hvala Milici, Slaviši, Pavletu i Veri

17 komentara na “Posetili smo Dobri potok i Krupanj”

 1. Slađana Bogdanović каже:

  Dragi Skendžići,

  hvala vam na ovoj priči koja je bila okidač za naše putešestvije – samo što smo mi prvo u restoran, a onda do Dobrog potoka. Kao i vi, i mi smo ostali zatečeni i oduševljeni. Imali smo priliku da upoznamo oca Aleksandra i njegovog sina, koji je bio naš kustos kroz muzej. Toliko nam je bilo lepo, da uskoro planiramo ponovo, ali isto do Mačkovog kamena i da obiđemo spomen zbirku Desanke Maksimović u Bogoštici – divna naša Srbija!

  Još jednom HVALA!!!

 2. Ana каже:

  Hvala na predlogu… nasa Srbija je prelepa a za nas jos neotkrivena…. sigurno cemo obici ovo mesto..

 3. Zorica каже:

  Divno…Predivno <3.. Ja ovaj kraj posecujem vec nekoliko godina! Sta reci..? Jedan divan covek(otac Aleksandar) cast mi je i zadovoljsto da sam ga upoznala! Ovom prilikom apelujem na sve ljude dobre volje koji su u prilici i zelji da vide nesto novo , da se upute put Krupnja! Bice ovo jedno lepo iskustvo i putovanje koje cete dugo pamtiti!

 4. Zorica Tesanovic каже:

  Divno! Sta reci!? Reci su suvisne! Neophodno je otici i uveriti se u lepotu ovoga kraja! Kada sam u prilici uputim se u ovaj kraj sa puno radosti! Zaista jedna velika zahvalnost ocu Aleksandru koji je se izborio za sve ovo sto mozemo videti! Ovim putem apelujem na sve ljude dobre volje da se upute put Krupnja jer ono sto vas tamo ocekuje je pravi raj za oci!

 5. Vesna каже:

  Krupanj je prelep gradić u Srbiji,ja sam iz tog kraja i uvek volim da posetim Dobro potok,Markov kamen i spomen zbirku Desanke Maksimovic,i ako sam bila mnogo puta uvek volim da odem na ta mesta.❤

 6. Jelena Barisa каже:

  Hvala za informaciju.Mi smo obisli nasu Srbiju uzduz i popreko,ali ovde nismo bili. Ne znam kako izgleda u jesen,ali upravo krecemo.Valjda sve radi.

  1. OdmorSaDecom каже:

   Nema na cemu drago nam je da so pomogli.

 7. Danijela каже:

  Ova prica je bila „mamac“ za putovanje…. Odusevljeni smo crkvenim parkom a kasnije i restoranom… Sve pohvale… i preporuke naravno!

 8. Nedim Hasanagić каже:

  Ja sam oduševljen lepotama tog kraja ,Krupanj je neob ično lepo reklo bi se „rajsko mesto“ priroda i vazduh su odlični,nema industrije,posle posete groblju na kome je sahranjen plemeniti lekar Dr.ALEKSANDAR DESPOTOVIĆ ugledni neuropsihijatar koji je radni vek proveo u Beogradu a po želji je sahranjen u porodičnu grobnicu.Preminuo je 1987 godine autor je studija o bolesti zavisnosti“Alkoholizam“ i „Droge,pojam podela,prevencija i bolesti zavisnosti“.Pored njega tu je sahranjena njgova plemenita supruga Dr.MILICA DESPOTOVIĆ-CRNILOVIĆ rodom Skopljanka ,neuro psihijatar koja je svoj radni vek provela u INSTITUTU MENTALNOG ZDRAVLJ U BEOGRADU i kao izvanredni psihoterapeut radila sve do zanjeg časa života do 13.juna 2017 godine.Bila je divan čovek lepa žena,puna znnja puna dobrote i plemenitosti,svakome da pomogne ko se god u Institutu obratio za pomoć a imao je sreću da dobije nju kao terapeuta.Na žalost nisam dočekao da je ponovo vidim jer je 16.juna2017 godine trebala prisustvovati premjeri opere NORMA Vincenca Bellinija u Narodnom pozorištu u Beogradu.Mnogo mi je žao što je samo par dana ranije preminula.U Crkvenom parku naći ćete i slike Lekara i profesora Vladete Jerotića ,neuropsihijatra i predavača „Pastirske psihologije “ na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.Profesor Jerotić danas,2018 juni ima 94 godine i neka mu dragi BOG da još dugo da živi i da se oseća dobro kako bi i dalje širio svoju plemenitost i dobrotu.Izizetno cenim PRAVOSLAVLJE i VERNIKE jer su iskreni,pošteni i dobronamerni a puno puta sam se uverio u to.U porti crkve Dobri Potok održana je liturgija i pomen na pomenute lekare i bračni par Despotović govor sveštenika i divno pevanje Aleksandra Đurđeva,potom je bio ručak u blagovaonici.Posle šetnja po divnom parku Crkve kao da ste u raju.Zahvaljujem se na odličnoj organizaciji deci dr.Despotovića sinovima DUŠANU i IVANU i domaćinima Crkvenog potoka na čelu sa sveštenikom ALEKSANDROM ĐURĐEVIM ŽIVELI! Nedim Hasanagić,Subotica,17.6.2018

 9. MUZEJ KRUPNJA каже:

  Demant
  Muzej Krupnja mora da demantuje pogresno navedenu tvrdnju da je kralj udario samar predsedniku opstine Krupanj.Samar je udario Vladika crkvenjaku u to vreme.Kralj Aleksandar je bio najveci dobrotvor izgradnje crkve u Krupnju koju je projektovao cuveni arhitekta Momir Korunovic.Zadovoljni Kralj Aleksandar je tada darovao orden Jugoslovenske Krune opstini Krupanj.
  Muzej Krupnja

 10. Nataša каже:

  Od Turističke organizacije Krupnja tražite procenat, jer smo i mi bili inspirisani vašim tekstom. Posetili smo ovaj šarmantni gradić i obišli njegove atrakcije nakon što sam pročitala vaš tekst.
  Pozdrav,
  Nataša iz Velike Plane

  1. OdmorSaDecom каже:

   hahaha draga Nataša, hvala Vam što ste nas nasmejali 🙂 Preporuke su od srca bile. Drago nam je što Vam se dopalo!

 11. Vlada каже:

  Krećemo danas put Rađevine i pogađajte gde idemo?
  Hvala na Vašem zalaganju…

  1. OdmorSaDecom каже:

   Divno! Nadamo se da ste se lepo proveli??

 12. Vera каже:

  VERA
  Posto sam od tog kraja, zivim u Vojvodini, moje detinjstvo ostalo je tamo, raduje me kad procitam nesto lepo o mom kraju mada i sama ga nisam obisla ostala su mesta u koja nisam nikad bila. Raduju me Vasi lepi komentari. Na leto planiram otoci sa drustvo. Hvala vam.

 13. Svetlana каже:

  Pozdrav za domacine i goste u Krupnju,svima toplo preporucujem da dodju u ovaj moj divan grad i u moje selo Lipenovic,gde se i nalazi crkva iz 16.veka.

 14. Gordana каже:

  Dragi autore članka o Krupnju
  Pre svega oduševljena sam podacima i brojem znamenitosti i zanimljivosti koje ste nabrojali da postoje u Krupnju.
  Za dve nedelje vodim 30ak osmaka na dvodnevnu ekskurziju baš u taj deo Srbije. U Krupnju ćemo odsesti pa me zanima koliko je Dobri Potok udaljen od centra mesta tj. da li se do tamo može peške pošto ste napisali da ste vi išli kolima. Nama je planom predviđena šetnja i razgledanje Krupnja ali ukoliko Dobri Potok nije predaleko radije bih da odemo tamo.
  Unapred hvala
  Razredna

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!