Posetili smo Rajac i Lozanjsku terasu

Rajac visoravn, deo Suvoborske planine, čuvena po jednoj od najmasovnijih manifestacija u Srbiji “kosidba na Rajcu” koja se održava od 17.-19.og jula 2020.
Odmor sa decom Rajac i kosidba

Međutim sama planina ima još mnogo toga da ponudi, pored planinarskog doma nalazi se tabla sa obeleženim stazama koje vode od Rajca na razne krajeve (Mionica, Ljig, Koštunići….)

Odmor sa decom na Rajcu

pa se tako možete upustiti u pešačke avanture od 30 min do 6h. Takođe pored samog doma ima mesta za odmor kao i malo igralište za decu gde možete ostaviti decu da se igraju dok napravite plan kako provesti dan na Rajcu. Mi svakako predlažemo da se popnete na vrh jer se odande pruža divan pogled na kolubarski region sa jedne strane i Šumadiju sa druge.

Iako sam napisala penjanje to je više šetnja tako da smo sigurni da će i klincima biti interesantno. Do vrha možete doći laganim hodom za oko 30 min od glavnog puta ili se voziti makadamom još 10-ak min pa će vam vrh biti na nekih samo 400m hoda. Najviši vrh se zove Rajac I nalazi se na nadmorskoj visini od 848 metara n.v. Zapravo Rajac nije planina kako mnogi misle jer nema sve potrebne karakteristike koje treba da poseduje (prevoje, klisure..) te je deo planine Suvobor.

Rajac, Odmor sa decom

Na nekih 10-ak minuta odatle u pravcu prema banji Vrujci nalazi se jako lep vodopad po imenu Crkvine. Od glavnog puta, potrebno je nekih 15-20 minuta hoda do vodopada. Put nije baš jednostavan pa ako idete sa manjom decom biće im potrebna vaša pomoć s ozbirom da ima dosta strmog dela. Takođe ako je padala kiša prethodnih dana obavezno ponesite čizme. Vodopad nije mnogo visok ali je izuzetno lep s obzirom da voda izlazi iz šupljine u steni.

Vodopad Crkvine Rajac

Lozanjska Terasa

Lozanjska terasa je seosko domaćinstvo porodice Radojković koje se nalazi na samo 1h 30min vožnje od Beograda novim auto-putem Miloš Veliki gde se isključujete pred Takovo odakle imate nekih 10-ak km do domaćinstva. Pored puta se nalazi tabla, tako da skretanje u levo ne bi trbali da promašite. Kada skrenete uzak makadamski put u dužini od 100m vas vodi pravo do domaćinstva. A na ulazu ćete odmah videti domaćinsku atmosferu, veliki ambar, kozice i ovce koje trčkaraju okolo i naravno vernog lovačkog psa Vidru koja je miljenik svih u domaćinstvu. Ovo je samo deo životinjskog sveta tu su još 2 psa, nekoliko mačaka, zečevi…. 

Odmor sa decom Lozanjska terasa Lozanjska terasa odmor sa decom

Smeštaj

U sklopu objekta nalaze se 4 sobe koje su pogodne za smeštaj porodica s obzirom da su trokrevetne ili četvorokrevetne sobe. Dve sobe se nalaze na spratu na kom se nalazi predivna terasa sa koje se pruža divan pogled na selo Lozanj i okolna brda. Takođe tu je i mala sala sa 4 stola u kojoj porodice mogu da se druže uz pregršt porodičnih igara i da gledaju TV. Sve sobe su nove (renovirane 2018. godine) i svaka soba ima svoje kupatilo. Najmlađi član domaćinstva, Zorica koja je pre par godina i pokrenula priču seoskog turizma je dala šarm svakoj sobi tako da možete videti interesantne detalje kao što su oslikane cigle po zidovima ili ukrasni kamen. U sobi se nalaze i uljani radijatori tako da sami možete da nameštate temperaturu.

Hrana

U sklopu smeštaja možete koristit i usluge hrane što Vam mi toplo preporučujemo s obzirom da je hrana prava domaćinska. Sir, kajmak, jaja, domaća kuvana jela, domaći hleb, salata ma šta god poželite. Sa mamom Kosom koja je “šef kuhinje” ovog domaćinstva se možete dogovoriti o svakom oborku ali o tome ne bi trebali da brinete jer je sve preuksno i baš onako kako treba. A kako i da ne bude kada se sprema po najstarijim receptima na “Smederevcu”?

Tu su naravno i domaća pića kao što su sokovi od kupine ili domaća šljiva i orahovača. U sklopu domaćinstva se nalaze plastenik i veliki voćnjaci i malinjak tako da za poreklo hrane ne treba da se brinete. Ma baš sve onako kako treba.

Dvorište

Dvorište je zaista veliko i ima dosta prostora za igru najmlađih. Sve je uredno sređeno i svaki kutak ima “dušu” pa tako se možete opustiti u ljuljaškama ili se izvaliti u separeima od paleta uveče pored mesta za logorsku vatru. Centralno mesto dvorišta je naravno bazen koji je sasvim dovoljan za kapacitet domaćinstva (15-ak ljudi) i dubina je nekih 70cm tako da veća deca mogu bez problema da se igraju.

Lozanjska terasa sa decom

Okolina

Ovo je čestit i po mnogo čemu čuven kraj, vredan svakog dana i sata posete. Pored mnogih velikana, ovuda je hodio i najveći srpski svetitelj – Sveti Sava. Otuda i manastir Savinac koji je svojoj ženi u čast podigao knez Miloš Obrenović. U njemu je svoje poslednje dane provela i Vukova ćerka, Mina Karadžić.

Tu su još i Rajac, Takovo, Koštunići, Ravna gora.

Ako želite mir, udoban smeštaj, ukusnu domaću hranu i ljubazne domaćine onda nemojte dalje tražiti, na pravom ste mestu.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!