Srebrno jezero

Mnogi ljudi koje smo sreli na ovom mestu su nam sami rekli da je Srebrno Jezero za njih omiljeno letovalište i da svake godine dolaze. Zašto je to tako?

Srebrni jezero

Od Beograda do Srebrnog Jezera put vodi preko autoputa E75, isključenje za Požarevac i od Požarevca nekih 30-tak minuta vožnje po sređenom kolovozu. Po dolasku smo bili oduševljeni izgledom vila za smeštaj i uređenošću dvorišta i bašta. Travnjaci, ukrasno bilje, ukrasni detalji od kamena i zemljanih posuda… prilično lepo. Međutim parking je nešto što na mnogim mestima nije predviđeno i to može predstavljati poteškoću. Vidi se trud, kako meštana tako i vlasti da se kupalište uredi pa postoje dve plaže, teren za odbojku na pesku koji je osvetljen i radi do kasno uveče, pedaline, kafei, teren za mini glof i restorani koji uz redovnu ponudu imaju i ležaljke sa suncobranima. Na samom jezeru je i mali aqua park sa restoranom i smeštajem. To je umiveni i našminkani deo, međutim kada zađete malo van tog glavnog dela, videćete onaj krmeljavi i nepočeljani deo Srebrnog jezera. Kako je ovo mesto u turističkom zamahu mnogo se novih vila gradi te su ulice na tim mestima neasfaltirane, mnogo je građevinskog materijala ispred, šuta, smeća i neuređenih površina.

Mi smo za smeštaj odabrali vilu Lago koja nudi prenoćišta a domaćini su nam odmah ponudili dve dvokrevetne sobe radi komotnijeg noćenja jer je većina soba dvokrevetna. Sobe se čiste svakoga dana a sam položaj vile je odličan.

Srebrno jezeroGolubačka trvdjava

Ovo mesto je udaljeno od Srebrnog jezera oko ~28 kilometara, a dolazi se putem preko Velikog Gradišta i Golubca. Impozantno zdanje koje se prvi put pominju ugarski izvori u 12. veku. Bivša Jugoslavija je kroz ovu velelpnu tvrđavu izgradila saobraćajnicu te se kroz uzane kapije putuje ka Kladovu a sama tvrđava je godinama bila zapuštena. Međutim, mi smo zatekli radove koji se užurbano rade i Golubačka tvrđava se uređuje tako što se pored prokopava tunel kako bi se zaustavio saobraćaj kroz ovo zdanje, same zidine i kule se sređuju i restauriraju a pored se gradi šetalište i amfiteatar. O istoriji Golubačke tvrđave nećemo puno pisati i sve možete pronaći ovde. Dakle neumivena Srbija, ne samo da se umiva, već se u ovaj spomenik veličanstvene istorije i nasleđa značajno ulaže i sigurni smo da će vrlo brzo postati prelepo mesto za obilazak i boravak. Sam Dunav je na ovom mestu najširi u svom toku tako da su prizori predivni a sama tvrđava je jedno vreme bila u sastavu države Kneza Lazara iz koje je kontrolosao rečni saobraćaj koji se odvijao u ovom delu.

Srebrno jezero

Tumane (Mesto sa koga je Miloš Oblić krenuo na kosovski boj)

Za ovo mesto smo slučajno saznali tražeći restoran da se okrepimo posle putovanja. Raspitujući se gde možemo da probamo lokalne specijalitete i rečnu ribu, meštani su nas uputili ka Obilićevom konaku.

Na ovom mestu nema niti WiFi-a niti mreže nekog od mobilnih operatera. Konak se nalazi na putu od Golubca ka manastiru Tumane u maloj udolini uz put a domaćini su pored restorana i smeštaja napravili jezero u kome gaje pastrmku koja se sama ramnožava što je prilično retko i govori o kvalitetu vode na ovom mestu a na dva metra od restorana je česma iz koje teče izvorska voda. Pored je bagremova šuma, uz jezero su žute klupice za pecaroše a ispred, na samom jezeru je talpa ispod suncobrana na kojoj se može ručati. Pastrmke sa kukuruznim grizom, šopska salata, svinjska rebarca, domaća rakija i sok od zove su bili veličanstvena gozba. Pored nas je sedeo deda Vlada koji nas je srdačno pozdravio i sa nama razgovarao. Rekao nam je da je sam Miloć Obilić sa ovog mesta krenuo na kosovski boj i da se negde u šumi nalazi Obilićeva banja, izvor omeđen kamenjem u kome se Obilić kupao, ali je obrastao i nepristupačan čak i za meštane. Pored ovog mesta je manastir Tumane za koji jedna legenda kaže da ga je sagradio lično Miloš Obilić koji je loveći po obližnjim šumama nehotice ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je Obilić odneo obližnjem vidaru na lečenje pustinjak mu reče „tu mani“ tj. „pusti da tu umrem“. Kako bi okajao greh Miloš je podigao zadužbinu u koju je položio Zasimove mošti. Druga legenda kaže da, dok je zidao manastir, stiže pismo od Kneza Lazara koji mu reče „Tu mani, dođi na Kosovo da se bijemo protiv Turaka“.

Tako su mesto i manastir dobili ime “ Tumane

Predeo je miran, pun cvrkuta ptica i žubora vode a hrana i piće su bogovski ukusni. Ako vas put navede na tu stranu nemojte zaobići Milošev konak u Tumanu.

Srebrno jezero

Ono što bi još vredelo videti u ovom kraju je Ram tvrđava, smederevska Tvrđava i Viminacijum ali u nedostatku vremena ovo ostavljamo za neki drugi put i krećemo put Despotovca i sela Lipovica da posetimo Milanoviće.

Ovaj tekst je deo opisa dvanestodnevnog putovanja pod nazivom „Srbija ti je k’o lepa devojka“. Kliknite na tekst i pogledajte kako smo organizovali našu turu i šta smo sve obišli.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!