PRIRODOM PROTIV SEZONSKE DEPRESIJE

Zašto smo depresivniji u toku jeseni i zime i kako se boriti prirodom protiv sezonske depresije, pogledajte šta kaže psihologija.

Jesen je već uveliko tu, a toplih i sunčanih dana je sve manje.

Iako vam se možda čini da vas ovi hladni jesenji dani čine depresivnim zbog toga što napolju pada kiša ili zbog sivila u koje je obojen grad, ovo nije nikakva slučajnost.

PRIRODOM PROTIV SEZONSKE DEPRESIJE

Pojedina istraživanja koja se bave ovom temom su zapravo i pokazala da postoji povezanost između manjka sunčanih dana i depresije. Tačnije, sunce je „odgovorno“ za lučenje „hormona sreće“ u našem organizmu i samim tim nedostatak sunčeve svetlosti može dovesti do toga da budete depresivniji u jesen i zimu. Ova pojava depresivnog raspoloženja koja se kod nekih ljudi redovno javlja u jesen i u zimu je poznata i kao „sezonska depresija“.

Kako da znate da li patite od sezonske depresije?

Ukoliko se već godinama unazad osećate napeto i lako vas je uznemiriti, ukoliko imate potrebu za snom i hranom veću od uobičajene i to baš u periodu jeseni i zime, moguće je da patite od sezonske depresije. Ono što ovakav vid depresije čini drugačijim jeste i činjenica da simptomi nestaju sa prolepšanjem vremena u proleće.

PRIRODOM PROTIV SEZONSKE DEPRESIJE

Svakako biste mogli da dočekate lepo vreme kao medved, umotani u ćebe i sa tepsijom kolača uz omnibus epizoda omiljene serije, međutim postoje efikasniji načini da se izborite sa ovim problemom. Iako će se možda nakon ovog što ste do sad pročitali, ova ideja delovati potpuno paradoksalno, ali izađite iz kuće! Sunčani dani neće doći uskoro, no to nije razlog da ne provedete dan u parku, bašti, obližnjoj planini ili na vikendici, čak i po kišnom jesenjem ili snežnom zimskom danu.

Terapija koja podrazumeva lečenje kroz boravak u prirodi zove se „ekoterapija“.

Prema Hauardu Klajnbelu koji je napisao i knjigu na tu temu, ekoterapija podrazumeva lečenje i rast osobe kroz zdravu interakciju sa prirodom. Stres koji osoba proživljava ili, pak, depresivno raspoloženje može se poboljšati kroz razne aktivnosti koje uključuju provođenje vremena u prirodi. Kroz interakciju sa prirodom, čovek se vraća svojim korenima, jer je čovek, pre svega, biće prirode. Trčeći za poslom i obavezama koje svakodnevno imamo, lako zaboravljamo ovu činjenicu, a ekoterapija nam može pomoći da, kroz negovanje prirode, pomognemo i sebi.

PRIRODOM PROTIV SEZONSKE DEPRESIJE

Neke od aktivnosti koje se najčešće podrazumevaju u ovom vidu terapije uključuju šetnje, sport na otvorenom, uređenje bašte, pecanje i tako dalje. Izbor aktivnosti je veliki, ali on, naravno, zavisi od vas. Razmislite šta je ono u čemu najviše uživate kada ste u prirodi i pokušajte da bar nekoliko puta nedeljno izdvojite vreme za kontakt sa prirodom. Nije bitno da li je to pecanje na obližnjoj reci, sredjivanje bašte ili planinarenje na planini u blizini mesta u kome živite, ono što je bitno jeste da se na neki način približite prirodi. Čak i kratka šetnja u parku može pomoći da se osećate bolje i ispunjenije i da smanjite nivo negativnog raspoloženja.

Slažemo se da je možda lakše sedeti u kući i čekati prve vesnike proleća kako biste izašli napolje, ali probajte da iskoristite čak i jesenje dane za boravak u prirodi, jer će čak i dvadesetak minuta tokom dana učiniti da se osećate rasterećenije, odmornije i puni energije.

Uostalom, svaki početak je težak, ali već posle prvog puta ćete poželeti da ste to uradili mnogo ranije.

Zato vam savetujemo da već danas obučete dobre čizme i kaput i da se zaputite u najbližu oazu u svom kraju i garantujemo da se nećete pokajati.

PRIRODOM PROTIV SEZONSKE DEPRESIJE

Milica Mićević

Psiholog

micevic.milica@gmail.com

063 8843-881

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!