Porodica-Odmor-Zdravlje

Porodica-Odmor-Zdravlje, saveti dipl. farmaceuta i homeopate Nataše Pušeljić će vam pomoći ukoliko imate dilemu oko pripreme putne apoteke za putovanja sa decom.
Planiranje putovanja? Definitivno, jedno od najlepših perioda u godini.

Da bismo ga ispunili najlepšim uspomenama, potrebno je samo par dana dobre pripreme i uživanje je zagarantovano! Jedan od elemenata na koje moramo da mislimo, sigurno je zdravlje svoje porodice.

Jedna od najpametnijih stvari, svakako bi bilo uplatiti zdravstveno osiguranje, a za manje tegobe, napraviti samo malo prostora u prtljagu za prvu pomoć.

Prva pomoć

Kada stignete na svoju destinaciju, nećete morati da posegnete dalje od svoje torbe, gde će biti sve ono što vam je potrebno da se vaš odmor ne pretvori u katastrofu I ne upropasti glavne planove.

Šta sadrži jedna idealna torbica za “prvu pomoć”?

Pre svega, proverite da li ste poneli lekove koje inače koristitite kao redovnu terapiju I u dovoljnoj količini.

 • LEK PROTIV MUČNINE NA PUTU – Dramamine ili Dimigal, za one čija deca imaju ovaj problem. Lek se uzima pola sata pre puta. Predškolska deca četvrtinu tablete – maksimalno tri puta dnevno, školska deca polovina do cela tablet 2-3 puta dnevno, tinejdžeri I odrasli cela tabletaSirup 2-3 puta dnevno.
 • LEK PROTIV VISOKE TEMPERATURE – Tu nam je na raspolaganju veliki broj sirupa na bazi Paracetamola ( Efferalgan, Febricet…) ili Ibuprofena ( Brufen,Nurofen…). Pored sirupa, nije loše, poneti I čepiće paracetamola (Efferalgan) ukoliko dete povraća ili neće da proguta sirup. Ovi lekovi, pored skidanja visoke temperature, deluju I kao analgetici, pa mogu da ublaže I bol.
 • LEK PROTIV ALERGIJE – Sirupi sa antihistaminikom, pomažu nam ukoliko se javi alergija bilo koje vrste, što nije redak slučaj (sunce, insekti, namirnice). Tu nam priskaču u pomoć sirupi na bazi Loratadina, kao što je Pressing ili Claritine. Uzimaju se 1 put dnevno po kašičica I problem je rešen!
 • ALERGIJE NA KOŽI – Bilo da je u pitanju alergija na sunce ili reakcija na ubode insekata, dobro je imati gel na bazi Aloje, Hiper-Hama gel ili gel na bazi antihistaminika _ Fenistil.
 • LEK ZA PROBLEME SA STOMAKOM – Može se desiti da jedan od problema bude trovanje hranom ili vodom, stomačni virus, koji dovodi do mučnine, povraćanja I proliva. U tom slučaju, bitno je pre svega sprečiti dehidrataciju, pa zato treba poneti par kesica nekog praška za rehidrataciju, kao što je Orosal ili Humana, rastvoriti u vodi I davati detetu da polako pijucka. Dobro je imati kod sebe I neki probiotik, pogotovu onaj koji u sebi sadrži Bulardi jer vrlo dobro uspostavlja crevnu ravnotežu, a tu je I Enterofuril koji će dodatno zaustaviti proliv. U sirupu za mlađi uzrast I kapsule za malo starije I odrasle.
 • KAPI ZA NOS – Najpraktičnije su one sa raspršivačem, kao što je Operil ili Olynth, I obavezno kapi fiziološkog rastvora kao što je Bebi-sol za ispiranje nosa, a možete ih koristiti I za oči.
 • KAPI ZA OČI – Stalni boravak na pesku I u vodi, trljanje očiju, može dovesti do zapaljenja vežnjače ( konjuktivitisa), pa nije lose imeti kod sebe prvo Bebi-sol kojim ćete isprati oko, a uz konsultaciju sa lekarom primeniti kapi kao što je Dexametason-neomicin ili Gentokulin.
 • ANTIBIOTSKA MAST – U slučaju povrede kože, nije loše imati kod sebe mast kao što je Enbecin, Hydrociclin ili Gentamicin.
 • ANTIBIOTIK – Uz konsultaciju sa pedijatrom, opredelite se za neki od antibiotika šireg spektra koji možete poneti za svaki slučaj.
 • STERILNA GAZA I ZAVOJ
 • HANSAPLAST
 • SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU – najbolje bi bilo nešto u spreju, kao što je Octenisept ili Hidrogen
 • TOPLOMER
 • ZDRAVSTVENA KNJIŽICA
 • MAKAZICE I PINCETA
 • VISOK ZAŠTITNI FAKTOR – nikako ne zaboraviti mleko ili kremu za sunčanje sa faktorom 50+, među kojima prednjači firma Avene sa veoma visokom svešću o kvalitetu samog zaštitnog faktora I deluje antilaergijski.

Homeopatske remedije

Ukoliko su vaši pogledi na zdravlje porodice okrenuti prirodnim, holističkim principima i  verovatno već koristite homeopatske remedije, nije loše podsetiti se šta od homeopatskih preparata može da vam posluži kao prva pomoć na putu, ali I kod kuće.

Povrede

ARNICA – TRAUMA, POVREDA, ŠOK;  Sve povrede, traume, modrice, hematomi, prelomi, istegnuće mišića ili tetiva u prvom trenutku.  Prisutna je jaka bol, pogoršanje pri pokretu I najmanjem dodiru – dete vas odbija I ne daje da se pipne mesto gde je povređeno npr. Oseća se ranjivo, izubijano, glava je topla, telo hladno.

BELLIS PERENIS – POVREDE DUBLJIH TKIVA; Sve povrede, uganuća, iščašenja, modrice, razderotine, kontuzije, prehlada kad se pregrejan ili oznojen pokvasi ili popije nešto hladno, umor I iscrpljenost. Može se upotrebiti posle Arnice I završava izlečenje.

CALENDULA – OTVORENE RANE, POSEKOTINE; Tretman svih rana, posekotina, razderotina, antiseptik, sprečava nastanak ozbiljnijih infekcija, čak I tetanus, zaustavlja krvarenje, ublažava bol. Pilulica se pože rastvoriti u vodi I nanositi na ranu.

Homeopatija -deca-zdravlje-putovanja

HYPERICUM – POVREDE DELOVA TELA BOGATO INERVISANIH; Povrede, kontuzije, razderotine I ubodi po delovima tela koji su bogati nervnim završecima, kao što su vrhovi prstiju, zubi, donji deo kičme.

LEDUM – UBODNE RANE; Kod dubokih rana, ugriza, uboda insekata, često praćeno velikim oticanjem, uganuća sa oticanjem I hematomom, modrice ispod oka ili povrede samog oka. Povređenom jako prijaju hladne obloge.

RUTA – UGANUĆA, IŠČAŠENJA; Povrede tetiva od naprezanja, uganuće skočnog zgloba, prenaprezanje. Bolje je od mirovanja.

Sve navedene remedije, u ovakvim slučajevima, možete uzeti u potenciji 30C na svakih pola sata- sat do povlačenja simptoma.

Opekotine, problemi sa kožom

CANTHARIS – OPEKOTINE, IRITACIJE KOŽE I SLUZOKOŽE; Eritem kože posle izlaganja suncu, pečenje I svrab kože. Može se primeniti I oralno Ili rastvoriti u vodi I stavljati kao obloga. Može se primeniti I kod cistitisa, kada je jak nagon na mokrenje I svaka kap urina jako peče. Uzimati 3 puta dnevno potenciju 30C.

CALENDULA – Obloge

URTICA URENS – Za blaže opekotine, kao oblog – rastvorena u vodi ili oralno 3x30C, može I kod iritacija kože, koje se manifestuje kao jako crvenilo sa osipom.

APIS – UJED OSE, INSEKATA, ALERGIJA; Koža je otekla, crvena, bolna, peče. Alergijska reakcija na bilo šta praćena ovim simptomima. Ne oseća se žeđ a koži ne prija toplota.

Povišena temperatura – sunčanica

BELLADONNA – NAGLI RAST TEMPERATURE; Kada temperature naglo skoči, čak preko 38 stepeni, lice je crveno, kože je suva, groznica se smenjuje sa hladnoćom zenice su proširene. Dete je nemirno, živahno, čak I besno, veoma osetljivo na spoljašnje nadražaje, ima želju za limunadom I bolje mu je u zatmnjenoj prostoriji.  Moguće su halucinacije. Davati potenciju 30C na pola sata, dok ne krene da se spušta temperature. Može se koristiti I u slučaju sunčanice.

Trovanje, problemi sa stomakom

ARSENICUM ALBUM – TROVANJE HRANOM; Meso, riba, voda, stomačni virus. Bolovi su pekući, oseća se veliki nemir, naročito noću, velika iznurenost, žeđ za malim gutljajima vode, pijuckanje, osećaj hladnoće.  Pilulica 30C se može rastvoriti u flašici vode I pijuckati po malo u toku dana.

CHINA – GUBITAK TEČNOSTI, DIJAREJA, POVRAĆANJE; Trovanje hranom od jedenja ribe, voća, pokvarenog mesa, mleka ili prljave vode. Pogoršanje od gubitka tečnosti, dodira, drmanja, galame, od vetra I promaje. Iscrpljenost, slabost, nadutost stomaka, osetljivost na dodir, najmanji zvuk, mirise. Simptomi se periodično javljaju, npr. svaki drugi dan.
Uzeti pilulicu 30C 3 puta dnevno.

Mučnina pri putovanju

COCCULUS – Najbolji lek za mučninu u vožnji I morsku bolest, vrtoglavica, iscrpljenost, pogoršanje od jela, mirisa hrane ili pomisli na neku hranu. Potencija 30C može se rastvoriti u flašici vode I davati detetu sve vreme puta.

Grčevi kod beba, nicanje zuba, upala uha

CHAMOMILLA – Dete je jako osetljivo na bol, iritabilno je, jedan obraz može biti crven, drugi bled, place I vrišti sve vreme, deca mogu da grizu, udaraju, šutiraju. Traže da budu nošeni I plaču ako se spuste. Kapriciozni, traže nešto, ali odmah bacaju I traže novo, ne može im se udovoljiti.
Najbolje je remediju uzeti u obliku kapi I davati na svaka 2 sata.

Alergija

EUPHRASIA – Ukoliko se manifestuje vodenom sekrecijom iz nosa koja ne nadražuje I suzama koje peku, osetljivost na svetlo I svrab.

ALLIUM CEPA – Ukoliko je sekrecija iz nosa nadražujuća I bistra, a suze obilne I ne peku oči, neprestano kijanje.

Nataša Pušeljić, dipl. farmaceut I homeopata
064 2658 579

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!