Rani razvoj je najbitniji za svako dete

Nova istraživanja vezana za rani razvoj dece otkrila su da neuroni u mozgu dece formiraju nove veze neverovatnom brzinom – od 700 do 1000 sinapsi po sekundi. Pošto je to tempo koji se nikada više ne ponovi u životu, od izuzetne je važnosti pružiti deci pravilnu negu upravo u toku prvih 1000 dana života.

„Najranije godine deteta su period najvećih mogućnosti, ali i najveće osetljivosti deteta.

Ukoliko propustimo priliku za rano delovanje, kasnije će nam biti potrebno mnogo više vremena i napora da otklonimo nedostatke. To treba da nam bude podstrek da detetu u najranijem periodu pružimo sve što možemo: ljubav, negu, zaštitu i pravilnu ishranu“, saopštava UNICEF.
UNICEF, Udruženje pedijatara Srbije i organizacija Edus su u saradnji sa doktorkom Nirvanom Pištoljević izdali priručnik “Rani razvoj deteta: šta treba znati” u kom sistematično piše šta treba raditi u svakom perioda razvoja zasebno, od prvih dana života pa sve do šeste godine kako bi se na vreme uočila potencijalna dijagnoza.

„Vreme je da potražite pomoć ukoliko vaše dete sa punih godinu dana ne počinje da govori ma-ma ta-ta, ne puzi, ne može da stoji uz podršku, ne traži predmete kada vidi da ih sakrivate, ne pokazuje na stvari i pojave koje kod većine dece izazivaju zainteresovanost ili pak gubi veštine koje je već imalo“, savetuje UNICEF.

„Ukoliko dete sa pune dve godine ne kombinuje dve reči, ne kopira ponašanja, ne hoda, čini vam se da dete ne čuje, ne zna svrhu svakodnevnih predmeta, ne prati jednostavne zahteve ili gubi veštine koje je već imalo, znak je da se treba obratiti stručnjacima“, navodi UNICEF.

Rani razvoj

„ Sa pune tri godine ako dete ne pravi kontakt očima sa vama, ne govori u rečenicama, ne razume jednostavne zahteve, ne igra se igre pretvaranja i ne interesuju ga druga deca, ne ume da se igra sa jednostavnim igračkama ili gubi veštine koje je već imalo, alarm je da treba ispitati o čemu se radi.

Ne zaboravimo, svaki trenutak je važan za razvoj deteta“, poručuje UNICEF.

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!