Ronjenje (na dah) sa decom

Predivna aktivnost u kojoj ćete uživati sa vašom decom predstavlja ronjenje iz kojeg možete imati više koristi.

Pored divnih podvodnih prizora koji oduzimaju dah, dete I vi ćete uživati u zajedničkoj aktivnosti. Pored toga, mališani će naučiti nešto o podvodnom svetu, steći sigurnost I samopouzdanje u vodi. Na kraju možete sa decom razviti specijalan vid, nemušte komunikacije pod vodom pomoću ruku koji će vas sigurno još više zbližiti I obogatiti odnos.

Ronjenje na dah

Ovde ćemo vam opisati ronjenje u moru, na dah (snorkeling) tj. pomoću maske, peraja I disaljke, koje se prilično razlikuje od ronjenja sa bocama (diving). Svakako da je pre učenja ronjenja potrebno da se dete oseća sigurno i slobodno u vodi. Pre samog započinjanja ronjenja sa klincima potrebno je da obratite pažnju na par stvari i u daljem tekstu možete pronaći savete iskusnih roditelja – ronilaca sa decom, šta je bitno da uradite I kako da se ponašate u vodi.

Odabir I kupovina opreme

Osnovna oprema za ronjenje na dah je:

  • Ronilačka maska
  • Disaljka
  • Peraja

Prilikom odabira ne morate se opterećivati traženjem markirane, visoko kvalitetne ronilačke opreme već se fokusirajte na funkcionalnost svakog od komada. U rangu od 30 do 50 evra možete detetu obezbediti odličnu opremu koja će se koristiti I više godina.

Obavezno povedite dete kome kupujete opremu sa sobom kako bi na licu mesta utvrdili koja je veličina odgovarajuća.

Oprema za ronjenje na dah

Kod izbora maske obratite pažnju da se radi o silikonu a ne gumi jer će detetu biti ugodnije I voda će teže ulaziti. Gledajte da vizir bude od stakla, sa oznakom “TEMPERED GLASS” po mogućstvu, jer će maska manje magliti pod vodom.
Odgovarajuća veličina maske se vrlo lako utvrđuje. Detetu postavite masku na lice kao kada je stavlja pre ronjenja bez postavljanja kaiša oko glave. Dete na nos treba da pokuša da uvlači vazduh I ukoliko se maska prilepi za lice deteta, tj ukoliko dete nemože da uvuče vazduh na nos, maska je odgovarajuća.

Prilikom izbora disaljke gledajte da je deo koji ide u usta (koji se grize) takođe od silikona jer će biti mekši I neće žuljati u toku ronjenja. Danas se disaljke proizvode sa “ventilima” kod usta za lakše izduvavanje vode ali za početak će jednostavna disaljka od kvalitetne plastike da obavi posao. Vrlo dobro obratite pažnju na deo disaljke koji se povezuje sa ronilačkom maskom. Kod mnogih disaljko ovaj deo je najslabija karika I ako pukne ili se izgubi moraćete se služiti raznim gumicama kako bi ste povezali masku I disaljku a to je bitno jer u suprotnom disaljka može u toku ronjenja da se potopi I neprijatno iznenadi dete.

Peraja su ronilačka obuća I kao kada birate cipele za dete tako odredite veličinu sa napomenom da veličina peraja može da bude I malo veća kako bi služila malo duže. Deo koji se nazuva je potrebno da bude komotan ali ne I opušten kako peraja nebi spala u toku ronjenja. Postoje dva tipa peraja, sa otvorenom I zatvorenom petom. Kod modela sa otvorenom petom, veličina se može regulisati pomoću podesivog remena a kod modela sa zatvorenom petom nema podešavanja. List peraja treba da bude savitljiv a ne tvrd jer će deci biti teško da prave pokrete u vodi što može dovesti do prevremenog zamora, odbijanja I grča.

Interesantne filmove o izboru opreme za ronjenje možete pogledati ispod.

Oprema je spremna možemo da krenemo sa prvim ronilačkim zaveslajima.

Pre ronjenja

Pre samog ronjenja, neophodno je da se dete oseća slobodno u vodi I ovlada osnovama plivanja. Voda mora biti mirna I bistra a vi pre zarona proverite morsko dno, kako bi bili sigurni da nema nekih neugodosti (ježevi u plićaku, oštre stene koje se ne vide na površini I sl.)

Pre podešavanja dečije I svoje opreme, bitno je da znate I uradite sledeće stvari.

I pored dobro odabrane maske, pojava magle unutar iste je vrlo česta pa se možete opremiti sprejevima protiv maglenja ali neki od ronilaca preporučuju premazivanje unutrašnjosti vizira maske krompirom I dobro poznati recept, premazivanje pljuvačkom. I jedna I druga opcija pomažu ali je maglenje posle određenog vremena neizbežno.

Takodje dajte detetu disaljku van vode kako bi mogao da se navikne na udisaje preko usta I na neobičan zvuk koji disaljka proizvodi. Vežbe radi, dok je disaljka u dečijim ustima, sipnete malo vode u istu sa gornje strane I kažete detetu da je izduva kako bi osetilo koliko mu napora treba za ovo. Inače sve ovo možete da uradite I u kadi kod kuće.

Peraja se stavljaju na noge u plićaku i u vodu se ulazi hodajući unatraške.

Ronjenje

Ono što je dobra stvar kod ronjenja na dah, jeste da se glava ne mora uopšte vaditi iz vode jer je disaljka dovoljno visoko iznad površine. Postavljenu opremu proverite u plićaku, kako bi videli da je sve na svom mestu, tako što ćete uroniti glavu u vodu I tako provesti neko vreme i napraviti par zaveslaja perajima. Takođe sa detetom uronite glavu, tako da voda napuni disajljku, provedite par sekundi tako I onda, nevadeći glavu potpuno iz vode, izduvajte svu vodu iz disaljke te nastavite da gledate pod vodom. Ako voda ne ulazi u masku I sva oprema stoji čvrsto na svom mestu spremni ste za malu avanturu.

Za početak, dubina ronjenja neka ne bude preko 2 metra kako bi dete osetilo sigurnost, koliko mu snage treba za zaron, naviklo se na “dart vejder” zvukove disanja I brzinu koju mu daju peraja.  Takođe je potrebno određeno vreme da se dete navikne na zaron I izron sa potpunim izduvavanjem vazduha iz disaljke a da je pritom ne vadi iz usta I glavu ne izranja potpuno iz vode.

Vrlo bitna stvar u toku ronjenja je izjednačavanje pritiska u ušima sa pritiskom vode. Ovo se radi vrlo jednostavno I opet napominjemo, vrlo je bitno.
Na svakih 1-1.5 metara dubine I vi I dete, zatvorite nos prstima I napravite pritisak u ušima dok ne čujete karakterističan zvuk koji predstavlja izjednačavanje pritiska sa pritiskom vode. Ukoliko dete ili vi ne možete na nekoj dubini ovo da uradite nemojte ići dublje.

Budite strpljivi I uživajte u zajedničkoj aktivnosti gledajući kako se iz minuta u minut vaše dete oslobađa I postaje pravi mali ronilac.

Ronjenje na dah sa decom

Aktivnosti u toku ronjenja

Odmah možete početi da uživate u posmatranju podvodnog sveta I prizora koji oduzimaju dah. Takođe, mir I tišina koja vladaju pod vodom, prilikom zarona su fascinantni. Jata riba, morski ježevi, zvezde, školjke, korali i reljef morskog dna su divno okruženje.

Sledeća aktivnost može biti skupljanje školjkica, neobičnog kamenja, vađenje morskih zvezda, krastavaca, ježeva, rakova I sl. Pravi ronioci sav živi svet uvek vraćaju u vodu.
Ovo može biti prilično interesantno deci jer će svojim rukama imati priliku da dodirnu bića koja su videli na televiziji I da ih kratko izučavaju a I da se pohvale drugarima o svom “ulovu”.

Na kraju, kao aktivnost za iskusne ronioce, može doći podvodni ribolov ali to je priča za sebe. (Svaka zemlja ima uređen zakon o podvodnom ribolovu tako da treba voditi računa)

Sve u svemu, kada dete ovlada ronjenjem, ono postaje aktivnost koja će mu obogatiti kako detinjstvo tako I ceo budući život.
Uživajte u vašem odmoru sa decom! – ODMORSADECOM.COM TIM

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!