Sa putovanja – Kuba

Kuba je danas jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija. Svoje bogate sadržaje nudi posetiocima svih uzrasta pa je porodično putovanje u ovu daleku zemlju pun pogodak.

Sa putovanja - Kuba

Let od evropskih prestonica do Kube traje dugo (oko 12 sati), finansijska ulaganja su znatna (mada je potrebno manje nego za druge daleke destinacije), ali se trud i svaki dinar višestruko isplate.
Kolonijalna arhitektura i stari automobili na ulicama Havane i drugih gradova, prijatna tropska klima, duge peščane plaže, kubanska muzika, cigare i rum – neke su od poznatih stvari koje ovu zemlju čine atraktivnom i jedinstvenom. Ono što je manje poznato, a posebno privlačno i za najmlađe posetioce, svakako je specifična kubanska flora i fauna.

Sa putovanja - Kuba

Na Kubi žive najmanji primerci nekih životinjskih vrsta na svetu: najmanji kolibri, najmanji slepi miš, najmanja žaba i najmanji škorpion.

Ovu vrstu kolibrija zovu „zuzusito“, ili „zum-zum“. Njegova dužina od vrha dugačkog kljuna do kraja repa iznosi 5 centimetara. Trideset ovakvih ptičica teži kao jedno kokošje jaje. Boravak u prirodi potpuno je bezbedan za decu. Na tlu Kube ne živi ni jedna životinja koja može da ugrozi život čoveka.
Nacionalna ptica Kube je tokororo, čije je perje u bojama kubanske zastave. Nacionalno drvo je kraljevska palma, koja dominira i u naseljenim mestima i u prirodi. Nacionalni cvet je mariposa (vrsta jasmina) i ima oblik leptira. Kuba je plodna zelena zemlja. Putevi Kube prolaze pored plantaža citrusa, manga, kafe i drugog voća i kroz nepregledna polja šećerne trske i duvana. Šećerna trska je najbolja na svetu.

Sa putovanja - Kuba

Prutići koji izniknu visoko iznad ostatka biljke pogodni su za pravljenje dečjih zmajeva.

Uzgajališta životinja, a i mnogi rančevi, otvoreni su za posetioce. U oblasti močvare Zapata, koja se nalazi u blizini čuvenog Zaliva svinja, smešteno je uzgajalište krokodila. Posetiocima se pruža retka prilika da vide bebe krokodila, veličine manjih guštera, pa one srednjih veličina, sve do najvećih, dugačkih i po 2,5 metra i teških i po 200 kilograma. Slikanje sa malim krokodilom poseban je doživljaj: krokodilčić u rukama, na ramenu, na glavi. Druga atrakcija je hranjenje odraslih krokodila pomoću štapa sa hranom na vrhu.

U uzgajalištu se mogu videti i druge neobične životinje – iguane, simpatične hutije (autohtona vrsta glodara), kornjače i praistorijske ribe.

Sa putovanja - Kuba

U krošnjama drveća uočljivi su veliki crni mravinjaci, Na travnjaku je praktično prikazano pravljenje drvenog uglja u svim fazama.Na poluostrvu Zapata nalazi se i ranč sa botaničkom baštom, otvoren za posetioce. Na ovom posedu rastu palme, drveće manga, orhideje…Po travi trčkaraju kokice i petlići, gegaju se patkice, lenčare iguane, igraju se hutije. Po granama skakuću ptičice, a u kavezima se šepure papagaji. Prelepo goveče svetlo smeđih tonova i beskrajno toplog pogleda na raspolaganju je za jahanje ili samo za slikanje.

Nezaobilazni deo obilaska močvare Zapata je poseta ostrvu na kome je izgrađena replika sela Taino Indijanaca, sa 25 skulptura autorke Rite Longe.

Sa putovanja - Kuba

Figure predstavljaju Indijance kako obavljaju svakodnevne poslove – lov, ribolov, zemljoradnja, spremanje hrane, dsečja igra… Posetioce dočekuje pleme udaranjem u bubnjeve i plesom kojim se rasteruju zli duhovi. Boje im lica u skladu sa ritualom. To je zapravo grupa mladih ljudi maskiranih u Indijance za potrebe turizma.

Obilazak ovog, južnog dela Kube, upotpunjuje boravak na Karipskom moru. Karipska obala Kube je veoma razuđena. Ovde svako ima priliku da izabere aktivnost prema svom afinitetu – kupanje na plažama sa belim peskom ili ronjenje u dubokom moru, između koralnih grebena, kroz podvodne pećine, pored olupina starih brodova.
Biser u Karipskom moru je Kajo Largo, ostrvo sa peščanim sprudom dugačkim 25 kilometara i širokim 3 kilometra i sa potpuno očuvanim eko sistemom.

Sa putovanja - Kuba

Tirkizno more je prepuno morskih zvezda, školjki i puževa. Iguane, kornjače i pelikani žive ovde u svojoj prirodnoj sredini.

Planinski venac Eskambraj krije predele izuzetne lepote. Na 800 metara nadmorske visine izvire Crna reka, koja na svom putu niz padine pravi kaskade, vodopade i jezerca. Ceo kompleks poznat je pod nazivom El Nićo. Do ovog mesta dolazi se kamionima. Ponegde, ispod vodopada i kaskada, reka se proširuje u jezerca, pogodna za kupanje. Najuzbudljiviji deo šetnje je kupanje ispod bučnog vodopada visokog nekoliko metara
Sa putovanja - Kuba

Svaki obilazak traži zasluženi predah i osveženje, a na Kubi je to mnogo više od običnog odmora. U svakom baru i restoranu na Kubi svira se i peva uživo, u svako doba dana. Kuba je poznata po koktelima. U mnogim barovima i restoranima gosti imaju mogućnost da sami dodaju rum u svoj koktel, koliko im odgovara. Tamo gde to nije slučaj, može se tražiti koktel bez alkohola, tako da i deca mogu da piju piće odraslih i da uživaju u mohitu sa grančicama nane ili pinji koladi serviranoj u ananasu ili kokosovom orahu. U nekim motelima uz kafu se dobija štapić šećerne trske.

Ako se u pravo vreme nađete nadomak Kardenasa, gradića udaljenog desetak kilometara od čuvenog letovališta Varadera, prisustvovaćete neobičnom prizoru – putovanju kraba.

U neko dobaa godine milioni kraba izlaze iz mora i traže utočište na kopnu. Kod Kardenasa prelaze put i svi se ovde zaustavljaju da ih propuste i fotografišu.
Varadero se nalazi na poluostrvu u Atlanskom okeanu, na peščanoj plaži dugoj 20 kilometara. Najširi deo poluostrva je oko jednog kilometra. Plaža je bezbedna za kupanje pa je ovo pravi raj i za decu i za roditelje. Organizuju se brojni izleti – krstarenja, istraživanja morskih obala i dubina, kupanje sa delfinima… Ako pre dolaska u Varadero niste posetili Kajo Largo, ovde vam se pruža jedinstvena prilika da idete na izlet na ovo karipsko ostrvo malim vojnim avionom.

Sa putovanja - Kuba
Jedna od zanimljivih aktivnosti u Varaderu je i poseta kući Al Kaponea.

Na travnjaku pred kućom je replika njegovog automobila. Sa druge strane kuće je plaža po kojoj šetaju pelikani. Sada je to restoran. Dok sedite na terasi iznad mora, pelikani vas nadleću ili se šetkaju između stolova. Tu je i kofa sa ribom i debela kožna rukavica za one koji bi da ih hrane.

Sa putovanja - Kuba

Kuba je zemlja sa najneobičnijim prevoznim sredstvima. Ulice Havane su muzej na otvorenom, sa automobilima živih boja, doteranim, uglačanim i sjajnim. Njihovi ponosni vlasnici nude vam svoje usluge – taksi prevoz ili obilazak grada. Istu svrhu imaju i mali, žuti, okrugli automobili bez vrata i prozora. Zovu ih „koko“. U Katanzasu bicikl je glavno prevozno sredstvo. U ovom gradiću ima više bicikala nego stanovnika. Ako ovome dodamo i mogućnosti vožnje čamcima, brodićima i kolima koje vuku kitnjasti konji, jasno je da je i prevoz na Kubi turistička atrakcija. Za svako dete to je pravo uživanje.

Sa putovanja - Kuba

A ono što je važno za roditelje, koji znaju da je obilazak Havane i drugih gradova nemoguć bez pešačkih tura, jeste podatak da je kretanje ulicama potpuno bezbedno. To važi i za najmanje ulice i najskrivenije kutkove Stare Havane. Kuba je zemlja sa najnižom stopom kriminala na svetu.

Sa putovanja - Kuba

Prof. mr Mirjana Jovanovic

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!