Selfie – pozorište u kući

Dobro nije baš „selfie“ jer bi to značilo samofotografisanje ali u suštini jeste ako posmatramo iz ugla izvođenja a drugi deo naslova je bukvalno značenje, pozorište u kući.

Ovo je divan način da sa klincima provedete neko vreme zajednički pripremajući i izvodeći pozorišnu predstavu koju ste samostalno osmislili te zajedno možete da uživate u plodovima zajedničkog rada.

Šta vam je potrebno?

  • Dve stolice
  • Jedno ćebe, prekrivač, čaršav…
  • Igračke (mede, kuce, mace, autići, plišane igračke, lutke, akcione figure…šta god vam padne na pamet)
  • Foto aparat ili tablet ili lap top..neki uređaj za snimanje video zapisa
  • Audio uređaj (cd player, kompjuter, lap top…) – opciono

Kako se pripremiti?

Dve stolice postaviti na udaljenosti od 1.5-2 metra, tako da se na njih može postvaiti ćebe ili neki drugi prekrivač koji će da sakrije prostor iz astolica i scena je spremna.

Preko puta „scene“ postaviti uređaj za vido snimanje tako da se jasno vidi i čuje „performans“. Na audio uređaju priipremiti odgovarajuću muziku.
Ukoliko su klinci stariji možete jasno podeliti uloge, napraviti scenario, temu predstave, dogovoriti imena glavnih junaka…mada preporučujemo za početak potpunu improvizaciju.

Kako se izvodi cela akcija?

Mali glumci se sakriju iza „scene“ dok roditelj na uključi kameru i ne pusti muziku. Kada krene prva „klapa“ predstava može da počne. „Nekada davno, u jednoj zemlji iza sedam mora i sedam gora…živela jedan princeza/jedan frajer/jedan cool lik/jedna devojčica/dve drugarice… i ostalo je stvar mašte, organizacije i discipline u toku izvedbe.

Odjednom se igračke pretvaraju u likove iz bajke u formi pozorišta. Roditelj i klinci skreveni iza stolica i ćebeta glume junake pomerajući ruke na vrhu oboda ćebeta (tako da se nevidi ništa osim igračke) koje postaje šuma, livada, reka, brod, avion i… Takođe možete koristiti i svetlosne efekte (Paliti i gasiti svetlo ili lampu za učenje u mraku koristiti kao pozorišni reflektor…)
Ovde možete da vidite kako se priprema ozbiljnije pozorište u kući.

Sve se ovo može izvesti i za on-line (Skype)/off-line publiku. Jednom smo unapred pripremili predstavu za kumove kao rođendanski poklon i svi smo se lepo zabavili. Posebno je interesantno kada se u toku predstave dogodi neki gaf ili smešna situacija i kada se do tada ozbiljni glumci kikoću ili „pokače“ oko toga ko će prvi da bude pojeden, nestane, pobedi…“Nije mene pojeo zmaj…ja imam super moć i mene nemože da pojede niko… ja ću sad sve da pojedem… ali sine tako smo se dogovorili pre predstave da tvoju kravicu pojede zmaj… NEEEEEE… neeeeću žvuuuuuuuuuu…eto sad je kravica pojela zmaja….. J

Šta posle?

Posle se „isključe kamere“, uređaj za snimanje se priključi na TV i zajednički pregleda ceo „performans“.
Ovo je deo u kom se svi „kidaju od smeha“ jer tek onda klinci vide koliko je to sve „neću – hoću ovako“ smešno. BUKVALNO SE SMEJEMO DO SUZA

Za sada imamo više pozorišnih ostvarenja iz raznih perioda detinjstva i već osećamo vidan napredak, kako u dikciji, rečniku, scenskom pokretu, tako i u poimanju discipline i pridržavanja scenarija.

Kada se kao pozorišna ekipa uvežbate idete dalje.
Mi smo pravili lutke od starih rukavica, dugmića i i tempera te dobili princa, princezu, zloću, vešticu i čarobnjaka. Možete koristiti stare čarape, kape…

Predstava je bila hit u dnevnoj i spavaćoj sobi, imali smo gostovanja kod baka i deka a kod kumova smo bili okićeni nagradom „zlatne šljokice“ na rođendanskoj torti.

Na kraju, kada prođe neko vreme, klinci se uvek sa radošću vraćaju gledanju naših POZORIŠTA U KUĆI i uvek zajednički „vrištimo od smeha“.

Uživajte u vašem odmoru sa decom – odmorsadecom.com tim

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!