Sezona alergija i homeopatija

Približava nam se sezona alergija i za mnoge koji je imaju, sloboda bi bila da nemaju na šta da kinu! Na žalost, za mnoge, ova sloboda je tako daleko!

Alergija, zaista može biti svojevrsni “zatvor” …Ona nas onemogućava da slobodno šetamo prirodom, da boravimo što više na otvorenom prostoru, za mnoge je zabrana da drže kućnog ljubimca, a za neke i izbegavanje hrane koju vole. Teško je i bavljenje sportom ili bilo kakvo vežbanje jer često nos curi ili je zapušen, diše se više na usta, zatim se usta suše, disanje je manje efikasno i organizam je sve u svemu neefikasan.

Sezona alergija

Konvencionalna medicina nam nudi tretman antihistaminicima, kortikosteroidima (raznim kapima, sprejevima za nos) koji samo trenutno olakšavaju tegobe i stvaraju mnoštvo propratnih tegoba…

Možda je I najveće nerazumevanje upravo u pretpostavci da je ALERGEN (polen, prašina, dlake životinja, hrana…) problem. U stvari, alergen je samo okidač, dok je telo u stvari tempirana bomba. Ono što treba raditi je ne samo tretirati simptome i izbegavati alergene, već ojačati organizam i njegov imuni i odbrambeni mehanizam.

Medicina danas koristi i vakcine za alergiju koje sadrže malu količinu supstance na koju je osoba alergična, što je u suštini i princip na kome se i bazira homeopatija, s tim što homeopatija koristi još niže doze od konvencionalnih vakcina. Ovaj način, može otkloniti i olakšati malo simptome, ali neće zaista i duboko izlečiti pacijenta. Zato homeopatija, umesto ovoga, propisuje “konvencionalnu” remediju, koja je izabrana na osnovu celokupnog totaliteta simptoma koje pacijent ima, ne samo simptoma alergije. Pacijent može koristiti homeopatske remedije i u akutnim fazama svoje alergije, s tim što one neće imati gomilu neželjenih efekata i bez ikakve bojazni se mogu koristiti duže vreme.

Pošto je za konstitucionalnu remediju potreban detaljan razgovor sa terapeutom, koji je najbolje obaviti još pre početka sezone , ovde ćemo spomenuti neke od remedija koje se mogu koristiti u akutnim slučajevima!

Sezona alergija decaki

ALILIUM CEPA – Intenzivno curenje nosa koje peče, jako golicanje u nosu, snažno kijanje, suzenje očiju koje ne peče, oči su crvene i često imaju potrebu da ih trljaju. Mnogo im je gore u zatvorenom prostoru, toplim sobama, a bolje na svežem vazduhu. Mogu imati I frontalnu glavobolju.

EUPHRASIA – Intenzivno suzenje očiju koje jako peku, nos curi, ali ne peče.Beonjače su crvene, kao i obrazi. Simptomi su gori napolju, bolje im je u zatvorenom. Curenje nosa se pogoršava noću, dok leže u krevetu.

ARSENICUM – Izlučevine iz nosa i očiju jako peku, naročito sa desne strane. Naročito im je loše noću (oko ponoći), nervozni su, stalno se prevrću po krevetu usled teškoća sa disanjem. Veoma su zimogrožljivi i bolje ima je u toplim sobama. Obično su veoma žedni, ali vodu pijuckaju u manjim gutljajima. Osetljivi su na svetlo, imaju snažno kijanje i mogu da razviju astmatično disanje.

NUX VOMICA – Ove osobe su veoma iritabilne, nervozne, imaju intenzivno curenje nosa preko dana, a noću im je nos zapušen. Često kijaju. Simptomi su im gori u zatvorenom prostoru, a bolje im je napolju. Osetljivi su na hladnoću i na otkrivanje noću. Njihovi simptomi se često pojavljuju posle nekog nerviranja, uznemireja ili premorenosti.

PULSATILLA – I ove osobe imaju intenzivno curenje nosa preko dana, a zapušen nos noću, ali se od Nux-vomice razlikuju po tome što su mnogo blaze, nežnije prirode. Dosta se koristi kod dece koja su blaga, emotivna, traže pažnju, maženje, promenljivog su raspoloženja, plaču…Nos im se zapuši u toplim zatvorenim prostorijama ili dok leže, a mnogo im bude bolje od svežeg vazduha ili od hladnih obloga. Noću ih često svrbi nepce. Obično nisu žedni, ne traže vodu.

SABADILLA – Ove osobe kijaju u napadima, curi im i svrbi ih nos, oči su crvene i suze. Izlučevine su najčešće retke i obilne, često nagrizajuće. Glava ih boli u čeonom delu i osećaju kao da nešto imaju u grlu, konstantna želja za gutanjem. Mogu imati i suvo grlo, ali ime se ne pije voda. Mnogo im je gore na hladnom vazduhu. Prijaju im topli napici. Alergija može preći u astmu. Kašalj je suv i nadražajni.

Nataša Pušeljić dipl. farmaceut i homeopata.

064 2658 579

Homeopatija u centru

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!