Solun za Novu godinu

Mesta gde smo ispraćali staru i oberučke dečekivali Novu godinu su u prošlosti bila Belgija, Budimpešta, Bratislava..a sada smo heli da idemo na more, skupljamo školjke, gledamo u talase i galebove, čistimo pesak sa obuće pre nego što uđemo u kola – Odlučili smo – Solun za Novu godinu.

Na put smo pošli, kao i u većini slučajeva kolima, pauza od par dana na jugu Srbije, pa kroz Makedoniju da bi na kraju stigli u lepu, gostoprimljivu i opuštenu Grčku. S’ obzirom da nije prvi put da smo tu, i da imamo i Grčke korene, osećali smo se kao kod kuće. Hotel je bio nadomak divnog Aristotelovog trga gde smo tu kasnije i dočekali Novu godinu sa lokalcima i nešto malo Srba.
Solun za novu godinu
Odmah smo krenuli duž poznatog šetalista kraj mora, gde su načičkani mnogi sjajni kafići, restorani sa divnim izborom vina i ostalih specijaliteta njihove kuhinje. More je bilo mirno i prepuno raznih turističkih brodova koji su željne turiste vodili u obilazak po okolini. Solun je veiki grad pa je najbolje ako već nemate svoja kola iznajmiti rent a car i ići u istraživanja jer u blizini ima puno manjih mesta sa plažama.

Mi smo već prvog dana obišli 3 plaže nadomak Soluna u mirnijim mestima koja opet žive i koja su bila puna turista.

Solun za novu godinu

Šetali smo ujutru i čistili sinuse morskim vetrom i jodom na dugačkim peskovitim plažama krcatih živopisnim školjkama dok namje par pasa lutalica pravilo društvo šetajuci se i igrajući se sa nama.  Ispraćali smo zalaske sunce na jednom od mnogih molova i gledali kako zalazi iza velikoga grada. Ujutru smo uživali u velikom trgu, ispijanju prve kafe i planiranju gde dalje. Solun je veliki grad, bučan ali meni jako trag, smiren, sa nekom lepom i mirnom energijom. Kada uđete u lokalnu radnju da kupite njihove čuvene baklave i tulumbe pitaće vas odakle ste i ispričaćete se kao da ste prve komšije. Grci su opuštena i prirodna nacija što se vidi i po ostalim mnogobrojim radnjama koje vrve i sapliću se jedna o drugu po ulicama. Od girosa, poslastičarnica, do butika kože i cipela.

Jedna od meni najlepših stvari je što je Solun za Novu godinu pun mandarina.

Solun za novu godinu

Smeše se i sunčaju sa grana a neki srećnici mogu da ih i uberu sa teresa uz prvu jutarnju kafu. A kad smo već kod terasa, po tome je takođe poznat ne samo ovaj grad, već cela Grčka. Svima su nam poznate te dugačke terase na kojima sušimo peškire i kupaće i odakle posmatramo predeo iz ptičije perspektive.

Novu godinu u Solunu smo dočekali na trgu kraj mora, uz prskalice, široki osmeh i mnogo dece koja su okupirala pozornicu i đuskala zajedno uz njihovu tradicionalnu muziku.

Solun za novu godinu

Tema ukrasa je bila Nojeva barka što je dodatno izazvalo sreću mnogima a narocito mlađoj populaciji jer su imali u skoro prirodnoj veličini mnoge životinje od drveta te su se igrali sa njima svo vreme do ulaska u Novu godinu.

I posle par meseci Solun za Novu Godinu je ostao i dalje u jakom sećanju kao jedno od omiljenijih putovanja a ovaj grad je mesto gde ćemo opet kročiti i krasti mandarine sa drveta, uživati u maslinama, siru, sveže mlevenoj kafi sa njihove pijace, nezaobilaznim kolačima i pre svega ljubaznom i dragom narodu. Možda se i sretnemo tamo, ko zna!

Solun za Novu godinu

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!