Srbija ti je k’o lepa devojka

Jedan naš drugar iz Vranja je pre par godina rekao sa onim prepoznatljivim naglaskom: “Srbija ti je k’o lepa devojka, duge kose, zgodna, pametna, visoka, dugih nogu…ma dah da ti stane kad je vidiš. Al’ nije se počešljala, neumivena, ne našminkana i poderane garderobe!

E sad, mi smo obišli dosta mesta po Srbiji i možemo da potvrdimo da je Srbija stvarno vrlo lepa devojka, možda i jedna od lepših, a da li je neumivena i ne našminkana i danas? Generalno nedostaje samo malo više svesti o toj lepoti koja nam je poverena na čuvanje i osećaja ljubomore da je ovo naše i da ga treba ljubomorno štititi i paziti.

U prilog tome govori i činjenica da je sve više mesta po Srbiji koja izgledaju kao i sva druga mesta u svetskim turističkim centrima, sređeno, bogato…svetski.

Takođe ima sve više malih i skrivenih vila, domaćinstava, etno sela… koja svojim sadržajima nude mnogo više od smeštaja i hrane. Kud god da krenete po Srbiji i malo se raspitate kod meštana svaki kamen, potok, vodopad, pećina šuma, planina…ima neku legendu, priču, istoriju ili zanimljivost, a to je ono što se danas traži. Mnogi veliki svetski brendovi su ovo shvatili i pokušavaju da naprave nešto više od onoga što jesu, pričajući priče o sebi ili povezujući sebe sa nekom od priča koje će kod ljudi probuditi osećaje.

Sasvim slučajno, nas ceo put prati priča o junacima sa kosovskog boja koja dobija novi smisao kada posetite sama mesta i čujete predanje od meštana koji tu žive. A da ceo doživaljaj bude veći vidovdan (dan bitke na kosovu) je pao negde na polovini našeg putovanja kroz Srbiju

U pokušaju da dočaramo umivenu i našminkanu Srbiju, zaputili smo se na 12-dnevni odmor u junu, a mesta koja smo obišli ćemo u daljem tekstu opiati najbolje što možemo.

Srebrno jezero

Sfebrrno jezero Srbija ti je kó lepa devojka

Od Beograda do Srebrnog Jezera put vodi preko autoputa E75, isključenje za Požarevac i od Požarevca nekih 30-tak minuta vožnje po sređenom kolovozu. Po dolasku smo bili oduševljeni izgledom vila za smeštaj i uređenošću dvorišta i bašta. Travnjaci, ukrasno bilje, ukrasni detalji od kamena i zemljanih posuda… prilično lepo… Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

Etno house Milanović

Etno house Milanović Srbija ti je ko lepa devojka

Ovo mesto smo opisivali više puta ali su uvek interesantni i novi. Bojan Milanović je čovek koji je sa svojom porodicom oživeo ovo domaćinstvo i pored odlilčne hrane i prirode možete uživati u šetnjama obeleženim stazama, paraglajdingu, vožnjama džipovima ili kvadovima, brdskom biciklizmu ili u miru. Do samog domaćinstva se stiže, preko Depotovca a nama je od Srebrnog jezera trebalo ~2h vožnje… Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

Grad Niš

Niš Srbija ti je ko lepa devojka

Naisus ili ti Vilingrad na Vilin reci, Niš na Nišavi. Ovde smo vrlo brzo pronašli smeštaj u centru, u Pobedinoj ulici, apartman smešten u potkrovlju na samom šetalištu za 45 evra po danu. Opremljen kao stančić sa svim neophodnim stvarima, WiFi-em, a po ulasku smo zatekli kesice kafe sa šećerom da se okrepimo posle puta. Prvo što smo uradili jeste da smo otišli na giros kod Goldy’s-a na Kalči… Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja Srbija ti je ko lepa devojka

Nije džabe Vrnjačka banja dobila naziv Kraljica banja. Ogromni parkovi koji se sa pažnjom održavaju i dugačko šetalište sa vilama odišu aristokratskim duhom. Ono što nas je vrlo prijatno iznenadilo jeste da smo u večernjim satim (21-22h) primetili redare po parku koji uredno pale prskalice, ljubazno daju informacije o vodi i fontama, kojih ima na svakom koraku, i paze na urednost i higijenu…Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

Golijski Konaci

Golijski konaci Srbija ti je ko lepa devojka

Kada se za nešto ili nekoga doda reč „svetski“ onda se misli da je to nešto ili ta osoba izvanredna. Mi za Golijske konake dodajemo reč „svetski“ jer bi ovo mesto preporučili svima. Draško i Jasmina sa svoja dva sina vode Golijske konake samo tri godine a deluje kao da to rade mnogo duže. Sama priroda Golije je već veličanstvena a oni su uspeli da se uklope savršeno u tu veličanstvenost…Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

Eko selo Koštunići

Koštunići Srbija ti je ko lepa devojka

Ovo mesto se nalazi na 30-tak kilometara od Čačka i vrlo lako se dolazi asfaltnim putem do njega. Kompleks vajata, restorana, sportskih terena, igrališta za decu, čardaka i dvokrevetnih kaca su smešteni na prostranom imanju koje okružuju brda i šuma a u središtu je sređeno jezerce za kupanje na reci Čemernici. Prostrani parkinzi, široke staze za šetnju do smeštajnih jedinica, drvo, kamen i cigla se odlično uklapaju u prirodni ambijent kojim je ovaj kraj okićen…Pročitaj više o poseti ovom mestu i okolini.

 

Par napomena i par saveta za kraj

Ukoliko se uputite na ovakav ili sličan put kroz Srbiju, pronaćićete mnoštvo priča i sigurni smo da ćete uživati. Uz put smo propustili još bezbroj znamenitosti, mesta i lokaliteta pored kojih prođete i čiji vas putokaz vuče magnetnom silom ali jednostavno nemate vremena da navratite jer ih je mnooogoooo.

  • Nemojte verovati GPS-u jer postoji velika šansa da vas odvede „najkraćim“ putem koji često vodi preko zemljanih puteva.
  • Ponesite keš sa sobom jer mnoga od mesta koja smo posetili nemaju aparate za kartice a najbliži bankomati mogu biti udaljeni i po 20 kilometara.
  • Pokušajte da pričate sa meštanima i da se raspitujete jer će vam dati dragocene informacije
  • Dobro napunite baterija na foto aparatima, kamerama i mobilnim telefonima jer ćete na svakom koraku želeti da slikate nešto i držite ih pri ruci uvek.
  • Spremite se da ćete se verovatno ugojiti jer je hrana bogovski ukusna.

Ako se vratimo na priču s’početka „Srbija ti je k’o lepa devojka“ mi možemo da potvrdimo da je Srbija prelepa devojka koja polako uči kako da se uređuje i kako da zasija u punom sjaju. 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!