Učimo da plivamo

Učimo da plivamo i letovanje na moru jeste idealna prilika da se dete oslobodi u vodi i da za par dana nauči da pliva. Svaki roditelj želi da njegovo dete bude sigurno i samostalno u vodi pa i da nauči više tehnika plivanja.

Učenje plivanja

Zašto je more idealna prilika za učenje deteta plivanju?

Gustina morske vode je veća od gustine slatkih voda zbog koncentracije soli te je lakše plutati u moru.

Roditelji imaju dovoljno slobodnog vremena kako bi se zabavili i svoje dete naučili nečemu korisnom.

Prvo i osnovno pravilo jeste da dete ne treba prisiljavati na plivanje jer se može stvoriti kontra efekat. Roditelji ne treba da se uzrujavaju ukoliko dete ne želi da krene sa plivanjem, ako ne nauči ove onda će naučiti sledeće godine, kao i za sve ostale aktvinosti, potrebno je strpljenje u radu sa mališanima.

Kod većine dece, najpogodniji period za učenje plivanja je oko 5. godine. U zavisnosti od afiniteta neka deca nauče plivati i ranije a neka nauče plivati mnogo kasnije zato ne treba požurivati stvari već pratiti ritam svakog deteta i pružiti mu podršku i ljubav bez obzira na očekivanja.

Plutanje na vodi

Ukoliko budete pratili savete u donjim redovima velike su šanse da se dete oslobodi i nauči osnovne tehnike plivanja za 10 dana.

 1. Sve je igra
  Nemojte oko plivanja praviti ozbiljnu i veliku stvar, neka sve bude igra i zabava. U zavisnosti od deteta prilagodite i način na koji ćete kreirati atmosferu i početi polako sa koracima za učenje plivanja. Takođe pokušajte kao roditelji da radite u timu i da zajedno učestvujete u zabavi učenja jer će onda dete sigurno brže napredovati.
 2. Oslobađanje u vodi
  Osnovna stvar za plivanje je da se dete oseća sigurno dok je u vodi i da se oslobodi straha ukoliko postoji. Za oslobađanje u vodi postoje jednostavni trikovi. Uzmite dete u naručje i povedite ga do dubine koja mu je do ramena. Polako ga potapajte u vodu (ne preko glave) i pokažite mu da može prstićima da dotakne dno. Kada dete bude samostalno stajalo u vodi koja mu je do ramena i osećalo se sigurno onda je spremno da krene sa učenjem plivanja.
 3. Plutanje
  Kada se dete oslobodi u vodi i oseća sigurnost, naredni korak je plutanje. Za učenje plutanja postoji par jednostavnih vežbi.

  • Pridržavajte dete rukom dok leži na vodi na leđima, ispruženih ruku i nogu (kao morska zvezda) sa glavom iznad vode i učite ga disanju. Kada dete udahne neka zadrži dah par sekundi a vi blago spustite ruku tako da možete brzo da je vratite ali opet da dete oseti plutanje kada se pluća napune vazduhom. Na ovaj način će osetiti mogućnost da kontroliše plutanje i znati da kada napuni pluća pluta a kada ispusti vazduh tone. Dok ovo radite pokušavajte polako zajedno da uranjate glavu ispod površine vode na par sekundi i da je vraćate iznad vode.
  • Uradite istu ovu vežbu, samo ovaj put na stomaku, bodreći dete da uranja glavu ispod površine vode i izranja iznad površine pravilno dišući.
 4. Tehnika plivanja
  Rad nogama je prva stvar koju dete treba da savlada kod učenja tehnike plivanja. Za ovu svrhu kao rekvizit može poslužiti daska od stiropora koja može da se nabavi u skoro svakoj prodavnici na moru a i vrlo je povoljna.
  Vežba za učenje rada nogu je vrlo jednostavna.
  Dete ispruženih ruku ispred sebe drži dasku i iz kuka udara nogama po vodi zaranjajući glavu prvo gore-dole a kasnije može levo i desno kao da pliva kraul (u narodu poznat i kao muško plivanje). Kada primetite da je dete savladalo rad nogama i da može samostalno da se kreće po vodi bez vaše pomoći zaranjajući glavi po par sekundi na redu je rad rukama.
  Rad rukama se savladava tako što dete držeći jednom ispruženom rukom dasku ispred sebe, ponavlja sve naučeno prethodno jedino što zamahuje slobodnom rukom u vodi (kraul stil) i prilikom vađenja ruke iz vode pogledom prati ruku dok ponovo ne uroni u vodu. Periodično ponavljati ovu vežbu za jednu i za drugu ruku ne zaboravljajući sve prethodno naučeno.


Bitno
Uvek budite u blizini kako bi mogli da priskočite u pomoć i kako bi se dete osećalo sigurno.
Bodrenje, pohvala i slavlje pa makar to bio i najminimalniji napredak će uvek da pomognu.
Ako učite plivanje na moru, birajte plaže gde nema talasa, gde voda nije jako hladna i gde neće biti stenja, ježeva i sl.
I na kraju, i vi se opustite i uživajte u ovoj igri, jer kad nauče da plivaju onda počinje pravo uživanje.

Uživajte u vašem odmoru sa decom!

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!