Vlasinsko jezero

Ako ste ljubitelj jezera, vode, kampovanja, šumskih prostranstava, vazduha, nadmorske visine, pecanja, avanture, pečuraka… e onda vas vodim ovog puta na Vlasinu, tačnije na Vlasinsko jezero.

Veliko, veštačko, čuveno.Vlasinsko jezero
Nekima je daleko od glavnoga grada zemlje, 300 km ne zvuci blizu, ali šta je to za prave pustolovce. Mnogo divlje i usamljenije, od recimo Zlatibora ili Kopaonika ali za dušu, pluća i celo telo, dosta pristupačnije i relaksirajuće mesto. Na Vlasini nećete naći trafiku iza svakog ćoška, nećete moći da uđete u pekaru ujutro, nemate nijednu igraonicu, butik markirane odeće ili luna park za decu, ali zato imate nadasve nezaboravne duge šetnje po šumi, kampovanja koja su nekada bila tradicija ovde, sada je retkost ali ipak… Imaćete mirna jutra i hladne noći.

Imaćete poglede i svitanja uz vodu, doručak na vidikovcu, poglede na divlje konje ili krave koje pasu uz jezero.

Sve je to nešto što treba doživeti ako ste na ovom mestu zvanom Vlasinsko jezero. Kao što spomenuh, nisu preterano potkovani sa bezbroj radnji kao neke planine u zemlji na koje su neki navikli, ali imate par prodavnica koje rade kada je sezona..uglavnom preko leta i kada je zima. Sve su uz vodu i blizu jezera tako da ne morate dosta da lutate i gubite vreme ako vam nestane vode ili krizirate za slatkišima. Postoji jedan hotel u samom centru mesta, sa ok klopoma ali, mnogo ukusnija jela i mnogo veći izbor možete pronaći u restoranu pod nazivom „The best“.

Vlasinsko jezero

Malo je udaljeniji od vode ali imaju postavljene reklame duž put i nije teško doći do njih. Kada je vikend i lepo vreme morate se izboriti za sto jer ima puno turista iz Bugarske. Lep, planinski enterijer sa ogromnom drvenom tarasom, muškatlama, sa velikim prozorima kroz koje se vidi veši deo jezera a terasa je prava blagodet. Suncati se i piti espreso ili neki od njihovih domaših sokova i gledati na vodu dok jedete svežu pastrmku iz Vlasinskog jezera. Takođe imaju i druga razna mesa, salate, kuvana jela a od dezerta preporučujemo domaće palačinke sa džemom.
U sklopu restorana su i apartmani gde možete prenoćiti po vrlo povoljnoj ceni. Možete se kolima voziti oko jezera a ako imate terenca biće vam mnogo lakše jer put nije asfaltiran i nailazićete na razne prepreke. Razne prizori na vodu, proplanke, krave na ispaši, na ostrvo u vodu..birajte gde ćete da postavite stoljnak za piknik tj. gde je trava pokošena jer kada je leto zna  da se pojavi i po koja zmija.
Na Vlasini su leta toplija a zime hladnije nego na nekim manjim nadmorskim visinama.

Skoro 1700 metara je nadmorska visina, tako da ako se opredelite za Vlasinsko jezero dobro se opremite.

Napisala: Mina Milenković

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!