Vrnjačka banja

Nije džabe Vrnjačka banja dobila naziv Kraljica banja. Ogromni parkovi koji se sa pažnjom održavaju i dugačko šetalište sa vilama odišu aristokratskim duhom.

Vrnjačka banja

Ono što nas je vrlo prijatno iznenadilo jeste da smo u večernjim satim (21-22h) primetili redare po parku koji uredno pale prskalice, ljubazno daju informacije o vodi i fontama, kojih ima na svakom koraku, i paze na urednost i higijenu. Na šetalištu sve vrvi od života, kafići, restorani, klubovi, prodavnice, štandovi sa raznim proizvodima. Mi smo posetili restoran Tri golubice i u predivnom ambijentu probali izvrsnu hranu.

U Vrnjačkoj banji smo bili smešteni u vili Raj koja se nalazi u istoimenom naselju.

Vrnjačka banja

Vila se sastoji od velikog dvorišta u kome su sa desne strane dva bazena (za malu decu i za odrasle), bašta restorana i restoran, a u sredini dominira vila sa smeštajnim jedinicama. Sama vila je kvalitetno i profesinonalno urađena npr. u sobu se ulazi sa kodiranim karticama i sl. no soba u kojoj smo bili smešteni je bila prilično mala. Sa naše terase se pružao pogled na travnjak gde su klinci igrali fudbal a sa desne strane se video dečiji bazen. Soba nije imala opremljenu kuhinju jer vila Raj nudi ishranu u restoranu. Mi smo imali smeštaj sa doručkom a od izbora jela smo na raspolaganju imali, tri vrste omleta, viršle i jogurt. Bazeni u dvorištu su vrlo čisti i dok smo boravili na ovom mestu primetili smo da porodice koje odsedaju u blizini ove vile ili meštani, dolaze vikendom da se osveže na bazenima vile Raj. Sve u svemu vila Raj je solidno mesto za jedan porodični vikend izlet gde se možete opustiti na ležaljkama pod suncobranom, uživati u hladnoj kafici i kupati se u bazenu.

Manastir Žiča

Vrnjačka banja Žiča

Na samom izlasku iz Kraljeva prema Mataruškoj banji se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika veličanstvene istorije Srba. Žiču je podigao prvi kralj Srbije Stefan Nemanja i bila je prvo središte srpske autokefalne arhiepiskopije. U Žiči je krunisano 7 Nemanjića i poznata je kao Sedmovrata. Kao i svi manastiri u Srbiji, i ovaj je predivan a priče za koje je vezan su mnogobrojne i bogate. Oseća se umirujuća energija i sklad na svakom koraku. Na žalost nismo uspeli da pronađemo nikoga ko bi nam mogao dočarati ovaj manastir pobliže ali je bilo dovoljno sedeti u dvorištu i upijati mir svakog sekunda koji ovde vlada.

Ono što je vredno za posetiti ali nama vreme nije dozvolilo je tvrđava Koznik koju ćemo opisati u jednoj od sledećih poseta ovom divnom mestu.

Ovaj tekst je deo opisa dvanestodnevnog putovanja pod nazivom „Srbija ti je k’o lepa devojka„. Kliknite na tekst i pogledajte kako smo organizovali našu turu i šta smo sve obišli.

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!