ZAŠTO JE BITNO IĆI NA PORODIČNI ODMOR

ZAŠTO JE BITNO IĆI NA PORODIČNI ODMOR? Pogledajte šta kaže psiholog Milica Mićević.

Ubrzan tempo života i mnogobrojne obaveze koje imamo ostavljaju jako malo prostora za provođenje vremena u krugu porodice. Ako izuzmemo praznike, članovi porodice retko kad imaju vremena da se odmore i opuste i da se usmere jedni na druge. Pored posla, roditelji imaju i druge dužnosti kao što su nabavka i priprema hrane, spremanje kuće i izmirivanje raznih obaveza, što čini značajan deo svakodnevnice, pa slobodno vreme neretko provode uz novine, omiljenu seriju ili kompjuter. Deca tokom školske godine imaju mnoštvo školskih obaveza, pa i vanastavnih aktivnosti, dok im crtaći ili igrice predstavljaju najčešći vid opuštanja u slobodno vreme.

Naviknuti na ovakav način života ne stižemo ni da se zapitamo kada smo poslednji put proveli kvalitetan dan u krugu porodice u kući ili van nje.

Zasto je bitno ici na porodicni odmor

Na odmor se u našem društvu, usled nepovoljne ekonomske situacije, počelo gledati kao na nešto što predstavlja luksuz. Ali kao što je odlazak u banju blagotvoran za naše zdravlje, tako je i našem umu potrebno da se s vremena na vreme odmori i opusti, pa makar to bilo i samo nekoliko dana. Nagomilani stres može dovesti do raznih bolesti, kako telesnih, tako i mentalnih, a kako toga modernom društvu, nažalost, uopšte ne fali, potrebno je povremeno stati i napraviti predah. Vikend proveden van kuće ili van grada učiniće da se osećate rasterećenije, jer ćete uz druženje sa porodicom na kratko zaboraviti na sve ono što vam u svakodnevnom životu predstavlja izvor stresa. Nakon vremena provedenog u prirodi, deca će biti odmornija, pa će lakše pristupati i školskim obavezama i domaćim zadacima, što će se odraziti i na njihovo blagostanje, ali i školski uspeh.

Na mentalni odmor možete gledati kao na onih dva-tri dana koje uzimate kada vam je potrebno da samo malo „odležite“ prehladu. Možda mislite da vam nisu potrebni, ali se posle malog predaha osećate bolje.

Zasto je bitno ici na porodicni odmor

Svakodnevna komunikacija među članovima porodice se najčešće svodi na razmenjivanje nekih osnovnih stvari – ko je bacio smeće, ima li mleka u frižideru i tome slično. Kada s nekim živimo, čini nam se da nije potrebno još i ići na zajednički odmor, kada smatramo da ionako provodimo sasvim dovoljno vremena jedni sa drugima. Ali upravo odlazak na zajedničko putovanje može pomoći poboljšanju kvaliteta odnosa među decom i roditeljima, braćom i sestrama i među bračnim partnerima. Porodično putovanje koje je ispunjeno raznim kvalitetnim aktivnostima utiče pozitivno na porodične veze, jer su članovi na odmoru usmereni jedni na druge u drugačijem okruženju. Roditelji koji se zabavljaju i uživaju šalju svojoj deci poruku da je u redu odmoriti se, i da je povremeno potrebno sebi priuštiti odlazak na planinu, more ili na selo.

Deca vide roditelje u drugom svetlu, daleko od svakodnevnih obaveza, dok roditelji imaju priliku da se uključe u igru i zabavne aktivnosti sa svojom decom i da im se na taj način približe.

Zasto je bitno ici na porodicni odmor

Odmor pozitivno utiče i na odnos između bračnih partnera. Kada smo odmorni, spremniji smo da saslušamo drugu stranu i da napravimo kompromis, umesto da olako uđemo u konflikt. Isto tako, kroz zajedničke aktivnosti i avanture, članovi porodice imaju priliku da nauče nešto novo jedni o drugima i da stvore zajedničke uspomene, što se pokazuje veoma korisno kada je u pitanju učvršćivanje porodičnih odnosa. Prevazilaženje prepreka i izazova koji se mogu stvoriti na putovanju zajedničkim snagama potpomaže stvaranju pozitivnih veza, jer članovi porodice uče kako da postanu otporniji na raznorazne probleme oslanjajući se jedni na druge.

Zasto je bitno ici na porodicni odmor

Iako mnogi vide odmor samo kao beg od posla i svakodnevnih obaveza, porodični odmor je mnogo više od toga.

Kroz raznorazne zajedničke aktivnosti članovi porodice imaju priliku da bolje upoznaju jedni druge, da zajednički stvore uspomene koje će dugo pamtiti, kao i da nauče kako da sarađuju i prevaziđu prepreke zajedničkim snagama, budući da je odmor vreme kada su najviše upućeni jedni na druge. Odmor pruža priliku za učenje novih stvari, za usvajanje novih načina ponašanja, ali nam pomaže i da smanjimo nivo svakodnevnog stresa i da se, samim tim, lakše nosimo sa svakodnevnim problemima. Na ovaj način veze između roditelja i dece će biti čvršće, porodica rasterećenija, a članovi spremniji na kompromisna rešenja što ima dugoročne pozitivne efekte na porodičnu klimu.

Milica Mićević

Psiholog

micevic.milica@gmail.com

063 8843-881

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!