Zašto je značajna očinska figura u životu svakog deteta?

Zašto je značajna očinska figura u životu svakog deteta?

Očevi ne dobijaju uvek poene koje zaslužuju za svoje zalaganje. Čak i danas, kada su očevi dosta spremniji da provode mnogo više vremena kod kuće sa decom vodeći računa o njima, i dalje nismo spremni da ih na bilo koji način uporedimo sa majkama.

Deca su i dalje briga samo majki i to je velika sramota, jer očevi imaju veoma važnu ulogu u životu svakog deteta. Kada je otac uključen u život svog deteta, to pravi veliku razliku. Figura oca je podjednako važna kao i figura majke, za svako dete i u svakoj fazi života.

Decenijama očevi nisu uključivani u odgajanje svoje dece, kao što nisu bili ni deo njihovog kasnijeg života. Majka je smatrana jedinom koja treba da vodi računa o deci i njihovom odgajanju i životu.

Psiholozi i drugi istraživači su došli do zaključka da je odnos između majke i deteta krucijalan za život deteta, kao i da se uloga oca postavlja na drugo mesto po prioritetu.

Nova istraživanja pokazuju da ona deca koja imaju ljubav i pažnju od strane očeva imaju mnogo manje šanse da kasnije u životu imaju probleme sa ponašanjem. Ona deca koja su voljena od strane oba roditelja imaju mnogo manje šanse da budu emotivno nestabilna.

Očevi i majke po prirodi imaju sasvim drugačiji odnos i ponašanje prema svojoj deci. Roditelji greše kada misle da oboje treba da imaju isti način komunikacije i da se na potpuno isti način ponašaju sa decom. Istraživanja pokazuju da je upravo ta razlika u odnosu prema majci i prema ocu dobra za decu, jer ih na taj način ta dva odnosa čine sposobnim da se snađu u različitim situacijama tokom života.

Uključenost oca zaista može uticati na život deteta, bez obzira na period života u kojem se dete nalazi. Figura koju imaju očevi podjednako je važna u svim životnim situacijama. Očevi su centralne figure kada je reč o emotivnoj stabilnosti dece, pa se samim tim najvećim poklonom smatra upravo očeva prisutnost u životu svakog deteta.

Postoji mnogo načina kako očevi mogu biti uključeniji u život svog deteta. Druženja i putovanja su uvek odlična ideja, ali i neke manje aktivnosti kao što je gledanje filmova zajedno, igranje igrica, nekih sportova ili samo zajednička šetnja.

Očevi mogu i samo da vode razgovor sa svojim detetom o školi, treninzima, knjigama koje čitaju, sportu koji prate, filmovima, simpatijama i o mnogo čemu drugom.

Učenje novih stvari može biti veoma zanimljivo za decu ali i za roditelje, istraživanje istorijskih mesta kao i učenje o njima. Ono što decu posebno raduje jesu porodična okupljanja i druženja poput zajedničkog odlaska na rođendane, prvi dan škole ali i razne priredbe i događaji koji podrazumevaju uključivanje cele porodice.

Posledice prisustva oca su velike kada je otac aktivno uključen u život svog deteta. Ono što je posebno važno naglasiti jeste da je kvalitet provedenog vremena mnogo važniji od kvantiteta. U svakom periodu života otac igra drugačiju ulogu pa samim tim majci pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Kada otac učestvuje i pomaže oko dece, majka se oseća mnogo bolje jer je muž podržava, pa tako i njihov odnos ne može biti poljuljan.

 

Izvor : https://babykeiko.com/sr/zasto-je-znacajna-ocinska-figura-u-zivotu-svakog-deteta/

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!