Zašto treba sa decom ići u prirodu?

Roditelji, zašto treba sa decom ići u prirodu?

Kada ih pitate, većina roditelja će vam reći da je lepo i korisno ići s decom u prirodu. Neki to ipak skoro nikad ne rade, pravdajući se da nemaju vremena. Ali nađu vremena da odu u tržni centar, tamo “ubace” dete u neku od igraonica, a oni za to vreme prošetaju među izlozima i popiju kafu…

I tako deci prođe čitavo detinjstvo. Setimo se samo koliko smo mi provodili vremena napolju igrajući se loptom, klikerima, lastiša… Deca danas, iz mnogobrojnih razloga najviše sede u kući. Tešimo se da smo im pružili dobru alternativu jer smo ih upisali na neki sport. Ipak, ništa ne može da zameni boravak u prirodi sa vama.

Zasto treba sa decom ici u priridu?

Da biste to sebi dočarali, zamislite da ste otišli da provedete vikend negde na selu, planini, pored reke. Jutro je, budite se, tišina, skoro neprijatna, samo cvrkut ptica. Kafu pijete na terasi okupanoj suncem dok vaša deca trče po livadi. I vi budete izazvani da im se pridružite i to bosi, da im pokažete kako ste to radili u njihovim godinama. Posle doručka koji vam je prijao kao retko kad, idete u šetnju po okolini. Istražujete zajedno i pomalo fascinirate svoju decu (a i sebe) koliko toga znate o biljkama, pticama, položaju sunca… Posle popodnevne dremke u ležaljci u hladovini, zaigraćete neku od društvenih igara (jamb, karte, ne ljuti se čoveče) i pokazati jedni drugima kakvi ste kad se durite, a kakvi kad pobeđujete. Deca će videti svoje roditelje kako podetinje i postaćete im bliskiji, draži, a vi bliži sebi samima…

Zasto treba sa decom ici u prirodu?

Ako vam sve ovo izgleda kao scenario za neku sladunjavu melodramu, grešite. Tako zaista izgleda dan proveden u prirodi sa najdražima. Ali uvučeni u mašineriju svakodnevice koja nas “melje”, nismo ni svesni pod kakvim stalnim stresom živimo, pa nam smešno izgleda život kakav su ljudi vekovima unazad živeli.

A oni koji smatraju da njihovoj deci nije potrebno kvalitetno provedeno vreme samo sa roditeljima, nek se zapitaju zašto su im deca uopšte bila potrebna ako će biti prepuštena vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, animatorima i trenerima. Po čemu su to onda vaša deca?

Dipl. psiholog Vanja Stojaković

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!