Živjeti zdravije – 1 dio

Živjeti zdravije – 1 dio

Ako razmišljate o promjeni načina života ili o brzom detoksu, nemojte samo da razmišljate o promjeni ishrane. Živjeti zdravije i „čisto“ ne podrazumjeva samo kakvu hranu unosite. „Čišćenje“ ili detoks organizma ima 6 aspekata. Svih 6 podjednako važnih.

  1. Čišćenje jetre i probavnog sistema putem zdrave ishrane
  2. Čišćenje bubrega i mokraćnog sistema putem blagih prirodnih dijuretika
  3. Izbacivanje iz upotrebe kozmetičkih sredstava koji nas truju preko kože
  4. Izbacivanje iz upotrebe opasne kućne hemije koji se upijaju putem disajnih organa, sluzikože i kože
  5. Fizička aktivnost i izbacivanje otrova putem znojenja
  6. Meditacija i pozitivno razmišljanje
Zivjeti zdravije
Kada odlučite da ćete početi sa dijetom i detoksom i povećate fizičku aktivnost, da li razmišljate da uvedete sve promjene koje sam pomenula? Obično ne.
Što znači da se koncentrišemo na jedan, najviše dva aspekta detoksa. Što, na žalost, čini čitav proces neuspješnim.
Možete da jedete organsko, sirovo, radite detoks sokovima, ali ako ne izbacite iz upotrebe otrove kao što su kozmetička sredstva i kućna hemija, ništa niste uradili. 
Koža je najveći organ u našem tijelu. Šta god nanesemo na nju, absorbuje se i preko krvi putuje kroz naše tijelo. Ne filtrira se na tom putu, već sve završi u jetri, kao u stvari i sve ostalo što valja i što ne valja.

Što znači da se mi detoksiramo svakodnevno kroz usta, a trujemo se kroz kožu.

Zivjeti zdravije
Zašto?!?
Prosječna žena svako jutro koristi toliko kozmetičkih sredstava samo da bi izgledala čisto, uredno i sređeno i mirisala dobro.
Navešću vam samo po jednu hemikaliju koja se nalazi u običnim, svakodnevnim kozmetičkim sredstvima i kakav haos može da uradi vašem organizmu. Pomislite sada o vašoj detoksikovanoj jetri! A da i ne govorimo o životinjskom i biljnom svijetu koje trujemo usput.

Sigurno se možete prepoznati da koristite sve ili većinu ovih proizvoda svaki dan, ponekad i prije prve kafe.

Šampon – Parabeni (metilparaben, butilparaben, propilparaben) je konzervans koji se često koristi u kozmetici. Inače ometa funkciju hormona.
Gel za tuširanje – DEA (dietanolamin) se koristi da bi kozmetička sredstva bila puna sapunice i kremasta. Reaguje formirajući nitrosamin koji se smatra kancerogenim.
Pasta za zube – Triklosan se nalazi u pastama za zube i antiperspirantima. Ometa funkcije hormona i može izazvati otpornost na antibiotike.
Losion za tijelo -Siloksani (ciklometikon, ciklotetrasiloksan) se koriste za omekšavanje i glatkoću kože. Ometaju funkcije hormona i reproduktivne funkcije.
Boja za kosu – P-fenilendiamin se nalazi u bojama za kosu, naročito u tamnijim nijansama. Mogucć je, preko kože glave, apsorbovati teške metale koje sadrži i može uzrokovati kancer.
Krema za lice – BHA i BHT su kozervansi koji se nalaze u kremama i ruževima. Ometaju funkciju hormona posebno estrogena i muških polnih hormona, a može i uticati na funkcije jetre, štitne žlijezde i koagulaciju krvi.
Šminka – Formaldehid, konzervans koji izaziva sve, od iritacija, alergija do kancera.
Lak za nokte – Dibutilftalati DBP se često ne nalaze u sastavu, već se maskiraju pod nazivom mirisi. Apsorbuje se kroz kožu, a smatra se da izaziva defekte u razvoju ploda, promjene na testisima, prostati i smanjenju broja spermatozoida i smanjenju plodnosti.
Dezodorans/antiperspirant – Aluminijum ometa rad znojnih žlijezda, a preko pora se apsorbuje u organizam. Uzrokuje neuro smetnje, čak se smatra i jednim od uzročnika Alchajmera i raka dojke.
Parfemi – su sintetičke mješavine hemikalija. Mogu da izazovu kožne i respiratorne iritacije, mogu pogoršati alergije i astmu. Neke su neurotoksične, a neke mogu izazvati čak i kancer.

Da li bi trebali razmisliti sutra ujutru kada poslije tuširanja krenete da koristite sve ove otrove?!? 

Zivjeti zdravije
Prirodna kozmetika koja je široko dostupna, vam daje sve ugodnosti kozmetike. Sve, osim loših sastojaka. Mekoču i glatkoču možete postići upotrebom prirodnih i nerafinisanih ulja i putera za tijelo, anti-bakterijska svojstva upotrebom kvalitetnih eteričnih ulja, medicinska soda bikarbona upija neugodne mirise, a biljni hidrolati i ružina voda su odlični tonici koji vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.
U ponudi prirodne kozmetike možete naći: šampone, sapune, gelove za tuširanje i kupke, farbe za kosu na bazi kane, sredstva za njegu kose, hidratantne i anti-age kreme i balzame, mlijeka za njegu lica, tonike za njegu lica, balzame za usne, mlijeka za njegu tijela, kreme za ruke i stopala, sminku, biljna ulja, eterična ulja, shea puter, kakao puter kao i prirodne deo stikove i sprej dezodoranse. Drugom rječju, sve što vam je potrebno na se osjećate čisto, uredno, sređeno i da mirišete prirodno!

Pročitajte Živjeti zdravije – 2 dio

Jana Pozun-Pajović
 

 

Pišite o Vašim utiscima kako bi i druge porodice mogle lakše da se odluče

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Primajte obaveštenje, novosti i akcije o putovanjima za Vašu porodicu Prijavite se na naš newsletter!